Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Interviu cu Dr. Felix Sebastian Szabo: Majoritatea companiilor din zona Sibiului vor să-și extindă activitățile

Interviu cu Dr. Felix Sebastian Szabo: Majoritatea companiilor din zona Sibiului vor să-și extindă activitățile

Dr. Felix Sebastian Szabo lucrează ca inginer la compania Wittenstein și este vicepreședinte al Asociației Româno-Germană de Formare Profesională, organism care în ultimii trei ani a readus la viață învățământul în sistem dual în zona Sibiului. Am stat de vorbă cu el despre planurile de dezvoltare ale companiilor, despre revitalizarea școlilor profesionale și viitorul economic al orașului nostru.

Reporter: Care este contextul economic în zona Sibiului, din punct de vedere al nevoii de specialiști și forță de muncă în general?

Dr. Felix Sebastian Szabo: Există o cerere foarte mare de specialiști pe piața forței de muncă din Sibiu. Majoritatea companiilor vor să-și extindă activitățile și cu toții ne confruntăm cu o lipsă a forței de muncă. Forța de muncă calificată se formează în ani de zile. Noi am început acum trei ani și abia zilele acestea vedem primele roade ale acestui efort. Vrem să-l continuăm și pe viitor. Nevoile sunt mari, pe multe domenii, nu doar tehnice. Putem vorbi despre sute de elevi pentru anii următori.

Rep.: Departamentele de resurse umane ale marilor companii știu foarte bine ce există în zona Sibiului, ba chiar și prin satele și comunele din județ, de unde aduc oameni. Există în județ o rezervă de forță de muncă, oameni care ar putea fi atrași spre școlarizare și angajați pe urmă?

Dr. F. S. S.: Rezervă există, în special în școli, în rândul absolvenților de clasa a VIII-a, pentru că nu toți se îndreaptă spre universități. Din păcate, o parte nu știu să-și aleagă drumul și ar fi bine să existe ceva mai multă consiliere din parte școlilor, și de ce nu, chiar și din partea mediului de afaceri. Sunt convins că mulți nici nu știu ce presupun diferite meserii, cu cât sunt plătite, ce beneficii aduc ele… poate ar trebui făcut un profil al elevului și văzut dacă se încadrează mai bine în domeniul tehnic, ori uman, tocmai ca să-și aleagă drumul mai bine. Ceea ce ar fi în beneficiul elevului, în primul rând, la un moment dat poate să-și dea seama că a luat-o pe un alt drum și nu-i place ceea ce face. Dacă ei sunt consiliați încă din școală, ambele părți au de câștigat.

Rep.: Altfel spus, e plin de absolvenți de facultate pe care diplomele nu-i ajută la nimic.

Dr. F. S. S.: Actualmente, trebuie să recunoaștem, există o bună parte de absolvenți cu diplomă de facultate care lucrează pe posturi de maiștri, muncitori, operatori sau altele. Acestea sunt cerințele pieței.

Rep.: Cât de atrăgătoare mai sunt companiile din zona Sibiului pentru forța de muncă din alte județe?

Dr. F. S. S.: Nivelul de expansiune al firmelor este mult mai mare și poate fi susținut cu forță de muncă calificată. Actualmente este mai ușor să relocăm forță de muncă calificată fiindcă sunt multe zone mai puțin industrializate, să le spunem așa. Sunt încă specialiști în zonele respective, dar și acolo sunt specialiști care au o anumită vârstă, deci trebuie să începe să calificăm și tineri.

Rep.: În același timp, cât de dispuse sunt companiile să facă investiții în educația tinerilor? La Independența am văzut laboratoare dotate cu mult peste orice sala de clasă obișnuită.

Dr. F. S. S.: Eu pot să răspund în numele Asociației de Formare Profesională în Sistem Dual și în numele companiilor care formează această asociație. Clar, ne dorim ca mediul în care învață elevii să fie identice cu cele ale școlilor din vest, respectiv al școlilor pe care chiar le avem în cadrul firmelor, fiecare în țara de proveniență.

Rep.: Deci, ca-n Germania, în general.

Dr. F. S. S.: Calitate și performanță nu putem obține decât cu acel nivel de dotare. Un nivel de dotare inferior poate fi bun pentru experiență. Să vă dau un exemplu. Este foarte bine să știi să lucrezi pe un strung clasic, dar acela poate fi un semestru, după care trebuie să trecem la un alt nivel, fiindcă nivelul tehnic de dotare al firmelor este unul mult superior.

Rep.: Care este relația asociației cu autoritățile locale? Cât de mult vă ajută, dacă vă ajută?

Dr. F. S. S.: Relația noastră cu autoritățile locale este foarte bună, am avut sprijin din partea primăriei Sibiu care a renovat un etaj la Colegiul Independența, costurile fiind de câteva sute de mii de lei. Noi am venit apoi cu tehnologie și aparatură, iar acum ne dorim și renovarea atelierului mecanic, pentru care suntem dispuși să aducem la fel tehnologie. Avem sprijin din partea Inspectoratului Școlar, din partea conducerii școlii și a profesorilor care s-au arătat deschiși la această idee. Mare parte din ei știu ce înseamnă o școală profesională în adevăratul sens al cuvântului și știu ce s-a pierdut în ultimii 10-15 ani. Ne bucurăm că au înțeles nevoile pieței.

Rep.: Ca să tragem o concluzie, sunteți mulțumiți de rezultatele obținute după trei ani de zile?

Dr. F. S. S.: Da, suntem chiar foarte mulțumiți și ne bucurăm că toți elevii care au dorit să fie angajați au fost angajați. Dorim să promovăm faptul că noi nu obligăm pe nimeni să se angajeze într-o firmă, chiar dacă a efectuat practica acolo sau a primit și bursă pentru a face asta. La urma urmei trebuie să fie benevol, altfel ne vom confrunta cu un exod…

Rep.: Ne confruntăm deja.

Dr. F. S. S.: Bine, exodul există, dar dacă pornim pe o bază corectă putem avea și un rezultat corect.

Rep.: V-ați făcut niște calcule, la cât poate ajunge cifra de școlarizare în anii următori?

Dr. F. S. S.: Răspunsul este puțin mai complex pentru că pe lângă partea de expansiune a firmelor, în firme lucrează și persoane care la un moment dat se vor pensiona. Deci nevoia este permanentă, tot timpul avem nevoie de oameni noi, nu numai pentru că ne extindem acum activitățile ci și fiindcă, la un moment dat, sunt și persoane care se pensionează. Este un ciclu normal al vieții.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus