Joi,
18.04.2024
Parțial Noros
Acum
5°C

Pasajul CFR intră în renovări. Din nou

Pasajul CFR intră în renovări. Din nou

Pasajul pietonal din gara CFR a fost refăcut anul trecut. Arăta dezastruos, un adevărat pericol pentru trecători. Acum, la un an distanță, Compania de Căi Ferate scoate din nou la licitație lucrări la acest pasaj.

Investiția de anul trecut a însumat 100.000 de lei. Acum, Ministerul Transporturilor lansează o nouă licitație, în valoare de aproape 10 milioane de lei, iar în caietul de sarcini apare din nou pasajul pietonal.

Infiltraţii, la un an după renovare

Pasajul pietonal a stat închis câteva luni, pentru lucrările de renovare de anul trecut. Acum, starea lui este din nou una din ce în ce mai proastă. În documentaţie, Ministerul Transporturilor cere oferte pentru “refacerea hidroizolației și a șapei de protecție la extradosul tunelului, până sub limita superioară a cuvei metalice în care este așezat și pe zonele laterale ale scărilor de acces”. Documentaţia mai prevede “demolarea rampelor construite pe scări, refacerea treptelor şi contratreptelor, precum şi placarea acestora cu acelaşi tip de finisaj existent. Pe scările de acces în tunelul pietonal, respectiv pe scara de acces dinspre peronul de la linia 1 şi pe două scari de acces pe peroanele late (acces 3 si acces 4 spre Cap Y) se vor monta elevatoare pentru persoanele cu dizabilităţi. Colectarea apelor pluviale printr-o reţea de drenuri longitudinale faţă de tunelul pietonal, în zona liniilor 2,3 şi 4 cu descărcarea lor în căminele CP3, CP5, CP9 si CP12 conform planului P1”. Cu alte cuvinte, investiţiile de anul trecut devin anulate, pentru că tot ce s-a făcut va fi stricat, ca să poată fi realizare reparaţiile.

Motivaţia CFR

Reprezentanții CFR susțin că lucrările de anul trecut au fost intervenții de urgență, care să preîntâmpine riscul unor accidente. Starea tunelului era foarte degradată. “Referitor la lucrările derulate de Regionala CF Brașov la tunelul pietonal, în perioada noiembrie 2015 - martie 2016, facem precizarea că lucrările respective au vizat doar intervenții punctuale, pentru eliminarea situației de avarie în care se afla tunelul (atașam poze cu starea tehnică a tunelului înainte de lucrările de intervenție din 2016) în scopul de a preîntâmpina producerea unor accidente. De asemenea, este important de precizat faptul că, în anul 2015 regionala nu dispunea de resursele necesare pentru demararea unei astfel de investiții, iar materialele montate în cadrul acelor lucrări de intervenție vor fi refolosite sau remontate în cadrul acestui program de modernizare, care estimăm că va demara anul viitor”, arată, acum, reprezentanţii CFR.

Călătorii: este nevoie de mai multe

Călătorii care ajung în Gara CFR Sibiu spun că sunt multe lucrări care ar trebui făcute. Pe oameni îi deranjează în primul rând mizeria. “De exemplu, nu există apă de băut, iar coșuri de gunoi nu prea văd... Este doar unul aici, obosit, vechi şi ruginit. Gara arată veche, pe de-a întregul”, spune Nicu Grişe, un bărbat care călătoreşte pe ruta Sibiu-Cluj Napoca. Lucrările pe care CFR le scoate acum la licitaţie prevăd inclusiv refacerea peroanelor şi a copertinelor. Documentaţia actuală prevede “demolarea peroanelor dintre liniile 2-3 şi 4-5 şi înlocuirea acestora cu peroane noi supraînălţate la +0,55 fata de N.S.S., demolarea copertinelor existente şi înlocuirea acestora cu copertine metalice, extinderea instalaţiilor de informare a publicului călător şi de supraveghere video, realizarea instalaţiilor de iluminat pentru peroane, copertine şi tunel pietonal”. Valoarea estimată a proiectului este de 9,975,560 lei, fără TVA. Termenul pentru depunerea ofertelor este 4 decembrie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus