Sâmbătă,
20.04.2024
Ceata
Acum
2°C

Ministerul Justiției, despre Tribunalul Sibiu: „Fondurile pentru 2018 nu sunt, deocamdată, cunoscute“

Ministerul Justiției, despre Tribunalul Sibiu: „Fondurile pentru 2018 nu sunt, deocamdată, cunoscute“

În condițiile în care anul viitor ar trebui finalizate lucrările de reabilitare a Palatului Justiției din Sibiu, dar sumele alocate anul acesta nu reprezintă nici 8% din necesar, conducerea ministerului de resort nu știe nici câți bani mai poate aloca.

Intrată în șantier din 2011, clădirea care ar fi trebuit reabilitată și extinsă astfel încât din 2013 să găzduiască din nou sediile Tribunalului și Judecătoriei Sibiu nu are un viitor cert. „Fondurile care se vor aloca pentru anul 2018 nu sunt, deocamdată, cunoscute“, informează Ministerul Justiției la solicitarea Turnul Sfatului.

Răspunsul vine în condițiile în care, faza a doua – și ultima – de reabilitare a clădirii în discuție are la bază un contract în valoare de 28,7 milioane de lei, fără TVA, în baza căruia autoritățile au alocat fonduri lucrărilor abia în martie anul acesta. Atunci, antreprenorul general a fost anunțat că pentru anul în curs îi este alocată suma de 2,1 milioane de lei, „urmare a sumelor bugetare alocate de către Ministerul Finanțelor Publice“. În septembrie, același minister al Justiției a revenit anunțând că bugetul este redus la 1,63 de milioane de lei. Decizia de reducere a sumelor este pusă de guvernanți pe lipsa de mobilizare a firmei constructoare. „Ministerul Justiției a comunicat antreprenorului general reducerea bugetului la aproximativ 1,63 milioane de lei, urmare a faptului că antreprenorul general nu a mobilizat personalul muncitor necesar realizării lucrărilor propuse, astfel încât până la momentul respectiv acesta reușise să efectueze și, implicit, să deconteze lucrări de construcții în valoare de numai 1,16 milioane de lei“, mai comunică reprezentanții Ministerului.

Turnul Sfatului a discutat, în urmă cu câteva săptămâni, și cu reprezentații antreprenorului general, SC Inspet SA. Aceștia au arătat că ”mobilizarea” de care vorbesc reprezentații MJ a rezultat ca urmare a alocărilor bugetare reduse. Și că, oricum, până la finalul lunii septembrie lucrările au depășit valoarea de 1,63 de milioane de lei. „Nouă ne pare rău că, în loc să muncim, trebuie să facem asta. Ministerul ne spune să aducem forță de muncă. Păi, noi aducem și ei muncesc, dar nu putem să îi aducem două luni ca să lucreze pentru cei trei lei cât a alocat Ministerul și apoi să îi trimitem acasă și să îi chemăm înapoi peste trei sau cinci luni când are Ministerul fonduri. Muncitorii trebuie să aibă un salariu lunar, constant, noi nu putem să îi aruncăm în stradă, să ne batem joc de ei. De aceea, am decis așa: cât ne-a alocat Ministerul anul acesta? Două milioane. Câți oameni ne trebuie pentru a derula lucrările de două milioane? 15 oameni, cărora să le putem asigura un salariu constant și care să poată realiza și lucrările din bugetul alocat de Minister. Și atâția am adus la Sibiu“, au explicat reprezentanții firmelor de construcții. Aceeași Inspet SA a lucrat și în faza I de reabilitare a Palatului Justiției din Sibiu, lucrare în cadrul căreia, de asemenea, plățile au fost făcute rar și târziu, ai mai arătat reprezentanții companiei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

gfdsgfdsgf

Acum 6 ani

totusi, trotuarul din fata cladirii cand va fi eliberat? macar temporar... :)
Raspunde

abc

Acum 6 ani

mai repede se degradeaza cladirea de tot ca si multe alte cladiri si dupa aia se da vina pe unu pe altul ca cade tencuiala de vina desiguri nu este nimen.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus