X
daea sibiu

Daea în Sibiu, vizită pentru nostalgici. ”Să aveți grijă de oi, că sunteți în țara oierilor!” FOTO VIDEO

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, și-a petrecut ziua de sâmbătă în municipiul Sibiu și nu a ratat nici un eveniment unde ar fi putut să se întâlnească cu agricultorii și cu crescătorii de animale. Pentru mulți, vizita ministrului a fost o bună ocazie pentru a-și aduce de vremurile de dinainte de 1989. Prin discursuri, organizare, tradiții…

A ajuns de dimineață în Piața Țărănească de la Sala Transilvania și a avut răbdare să treacă pe la fiecare stand. A cumpărat sirop de brad, o vestă, caș, telemea, usturoi, dar și patru perechi de ciorapi de lână. ”Ăştia ne fac sănătoşi. Am luat ciorapi deja”, a spus Daea în momentul în care a ajuns la un alt stand unde se vindeau ciorapi de lână. Mai târziu, chiar a vorbit despre importanța ciorapilor în istoria românilor, explicând că ”sunt buni în casă și în cizme, afară”. Daea a fost atent să plătească pentru fiecare produs achiziționat, chiar dacă producătorii ar fi fost dispuși să-i ofere cadouri ministrului. Însă a folosit niște bani împrumutați.

IMAG0712

De la Piaţa Ţărănească, ministrul a plecat direct la Prefectura Sibiu, unde s-a instalat cu oficialitățile județului, pentru a prelua dosarul Asociației Producătorilor de Telemea de Sibiu pentru protejarea denumirii “Telemea de Sibiu – Indicație Geografică Protejată”. Aici a vorbit despre importanța tradițiilor și evident, despre oaie. Cadrul protocolar nu s-a schimbat cu nimic față de ce se petrecea acum 30 de ani. Au apărut doar proiecțiile video. ”Încep salutând pe bravii stăpâni ai muntelui, aici la ei acasă. Vă salut dragi crescători de oi. Vă salut dragi sibieni, vă salut dragi români”, și-a început Daea discursul. ”Dați semnalul de botez al unei rețete pe care ați dus-o în mișcare cu zeci de ani în urmă. Dacă în 1908 ați făcut telemeaua de Sibiu, în 2017 se face actul de naștere al acesteia pentru a vă face cunoscuții și a scoate de pe piața țării pe cei care se ascund în spatele unei asemenea rețete denaturând valoarea. Bravo inițiatorilor, bravo celor care au pus în mișcare o procedură legală pe care noi am instituit-o la Ministerul Agriculturii cu scopul de a face ordine în țară”, le-a transmis Daea sibienilor care s-au înscris în Asociația “Telemea de Sibiu- Indicație Geografică Protejată”. În final, ministrul a lăudat patriotismul local. ”Noi, prin acest gest, prin acest pas, în activitatea zilnică răspunsul la întrebarea încotro? Și o spun în direcția pe care dumneavoastră ne-ați indicat-o în direcția în care dumneavoastră v-ați format aici ca localități, creându-se în această zonă a țării cel mai curat simț al patriotismului, al dragostei de țară, al respectului față de oameni și al grijii față de pământul strămoșesc”, a mai spus Daea.

IMAG0715

Scopul înregistrării mărcii ”Telemea de Sibiu” este  protejarea acestui produs, recunoscut ca fiind originar dintr-un anumit loc, regiune sau țară, care are o anumită calitate, reputație sau o altă caracteristică ce poate fi atribuită în principal originii geografice a produsului și cel puțin una dintre etapele de producție se desfășoară în zona geografică delimitată.

IMAG0723

Delegația a plecat de la Instituția Prefectului în fața supermarketului Auchan, unde pe câteva mese s-au putut servi gratuit preparate de oaie. În fapt, aceasta a fost acțiunea ”Alege oaia”. Aici, ministrul a fost primit cu pâine și sare, dar și cu un pahar de țuică. ”Să aveți grijă de oi, că sunteți în țara oierilor”, i-a transmis sibianul care a ciocnit paharul de țuică al ministrului. De aici, Daea a fost din nou înconjurat de producători care i-au transmis fie probleme personale, fie i-au dat indicații cu privire la programele naționale ori planul de subvenții. Nu a scăpat și de tradiția de a pune mâna pe un miel, pentru a avea noroc. ”Pun, cum să nu pun mâna”, a spus Daea.

IMAG0720

Delegația s-a retras pentru prânz într-un cort pus chiar lângă mall, protejat cu promptitudine de ciobani desemnați în acest scop, iar de aici este așteptat la o nouă vizită, de această dată n Piața Cibin.

IMAG0718

 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

11 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Moșul plimbăreț ... 🚜

  Se plimba mosu’ asta tot aiurea … Nu are o initiativa , un proiect sau …. orice alt ceva 😤 prin care sa aducă un plus de valoare ministerului pe care îl reprezintă.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Nicoleta Casolţan

  In sfarsit un ministru credincios, care isi iubeste tara, neamul si traditiile romanesti pe acest pamant udat de sangele strabunilor nostri care ne-au salvat de ungurii si sasii asupritori! PSD inseamna patriotism, dragoste, traditii stramosesti! Nu poti fi roman daca nu esti pesedist!

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  gigea

  daca pt specimene de-astea s-a murit la revolutie, atunci a fost degeaba! degeaba au murit oameni valorosi pt ciobani de-astia parveniti gen Dragnea, gen SRI, gen Deaea.. sau cum se numeste acest …!

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ari fi fosta bin daca intro parte la cureaua la pantaloni intro parte lega o oaie si cealalta parte pe Silvan Somfalean si din spate sa dea cu biciul Nicoleta Casoltan atuncia da reclama.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact