Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Târgul de Crăciun din Cluj are ce-i lipsește Sibiului. Patinoar și concerte

Târgul de Crăciun din Cluj are ce-i lipsește Sibiului. Patinoar și concerte

În acest an, clujenii și-au propus să reorganizeze din temelii Târgul de Crăciun ce se amenajează în centrul orașului. Sub numele ”Familion” noul concept propune  o aranjare diferită a spațiului din Piața Unirii, o abordare nouă a a standurilor și a evenimentelor care strâng toți membrii familiei laolaltă. Ca-n familie. În viitor, ”familionul” propune noi teme: un familion jucăuș (2018), un familion care are activități meșteșugărești (2019), un familion șugubăț (2020) și un familion care se îndreaptă către rădăcini (2021), susțin organizatorii.

Pe lângă căsuțele cu iz nordic, în centrul Clujului organizatorii au propus o reorganizare  cu un aer mai aerisit, față de ceilalți ani, prin mutarea patinoarul în jurul statuii, pentru a utiliza spațiul într-un mod mai eficient și a oferi un aspect mai plăcut pieței și alinierea căsuțelor comerciale pe latura unde aflau de regulă terasele, pentru a elibera zona centrală și a oferi spațiului o aerisire specifică marilor capitale europene.

Târgul de Crăciun din Cluj, anul trecut Târgul de Crăciun din Cluj, anul trecut

În plus, din 24 noiembrie până în 31 decembrie, Piața Unirii va fi animată de concerte și evenimente pentru toate vârstele și gusturile din familie. Vor avea reprezentații Frozen – Tărâmul de Gheață, Young & Famous Orchestra, Moonlight Breakfast, Smiley, Vunk, Proconsul, Grupul Iza, Ducu Bertzi, dar și formații, coruri și ansambluri locale, precum cele ale Colegiului Tehnic “Napoca”, ale Liceului Greco-Catolic  “Inochentie Micu”, ale Școlii Populare de Arte “Tudor Jarda”, Liceului Teoretic “Lucian Blaga”și Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere, în scopul de a da atenție tinerilor care învață în oraș și care doresc să se exprime artistic.

23768807_1581648355207665_1663154679_o Târgul de Crăciun din Cluj se va deschide în acest an în 24 noiembrie. Așa arătau pregătirile sâmbătă, 18 decembrie.

Întrebat într-o emisiune Turnul Sfatului TV de ce nu mai are Târgul de Crăciun din Sibiu patinoar și concerte, organizatorul Andrei Drăgan a explicat că efortul logistic este prea mare. ”Problema este efortul logistic și financiar prea mare pentru cel care operează acel patinoar. Nu este o afacere. Fără o implicare și susținere a autorităților care vor să susțină un astfel de demers este imposibil. La Sibiu era un patinoar operat privat, nu de noi, dar a făcut un deficit câțiva ani la rând din cauza vremii în primul rând. E tot mai cald și sunt costuri enorme pentru a păstra gheața. Nici în Viena, sau în alte locuri unde mai sunt patinoare, ele nu sunt ceva privat. Sunt subvenționate de autorități”, a spus Drăgan, referitor la lipsa patinoarului din Piața Mare. Legat de concerte, organizatorul a motivat că publicul care ajunge în centrul Sibiului e interesat de atmosferă și mai puțin de eventualele concerte. În plus, nu ar fi spațiu suficient pentru o scenă mare și pentru public.

Târgul de Crăciun din Cluj aduce bani la buget

Din acest an, Târgul de Crăciun din Cluj este operat de un investitor privat. În urma unei hotărâri de Consiliu Local, s-a realizat un set de cerințe minime pentru organizarea acestui eveniment: Găzduirea și exploatarea a minim 73 căsuțe cu o suprafață minimă de 9 mp, realizarea unei căsuțe cu o suprafață minimă de 30 mp pentru organizarea atelierelor pentru copii, reprezentând Căsuța lui Moș Crăciun; găzduirea și exploatarea unui patinoar; activități de animație stradală; realizarea unei scene; organizare concerte; furnizare de pachete turistice (organizarea de seri festive pentru grupuri, oferirea de facilități în cadrul evenimentului - acces gratuit la patinoar, oferirea unor produse artizanale specifice zonei, acces gratuit la principalele obiective turistice; realizarea a două porți de intrare la Târgul de Crăciun.  În plus, administrația locală încasează anual o redevență și o taxă de ocupare a domeniului public de la organizator. Potrivit Primăriei Cluj-Napoca, durata concesiunii va fi de 5 ani, iar în cazul în care gradul de realizare a indicatorilor de performanță este sub 90% se poate rezilia contractul.

Taxa de concesionare (redevența) va fi de 0,1556 lei/mp/zi, iar în sarcina concesionarului va fi stabilită și o taxă de ocupare a domeniului public în valoarea de 0,36 lei/mp/zi. În total, concesionarul va plăti Primăriei 0,5156 lei/mp/zi.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Free-ag

Acum 6 ani

Clujul are Primar noi , trei scaune goale pe post de primar . Inca in Sibiu lucrurile merg din inerție . Întrebarea e până când ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Arsenie Loca

Acum 6 ani

La Dinamo si U cluj baietii se dau cu ruj
Raspunde

sey-than

Acum 6 ani

si ce concerte vreti de craciun? pe fuego?
Raspunde

ytrytr

Acum 6 ani

dar... " de ce nu mai are Târgul de Crăciun din Sibiu " si parcare, ca m-am saturat de musafiri de bucale care parcheaza pe trotuar intre pediatrie si muzeul de istorie naturala, nu le atrage nimeni atentia, nu-i ridica nimeni?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nicoleta Casolţan

Acum 6 ani

Clujul fata de Sibiu e un sat parasit! Adevaratul centru economic, cultural si de dezvoltare este Sibiul. Plus ca la Cluj sunt unguri care nu sunt ortodocsi ceea ce e pacat mare! Prefer oltenii nostri iubiti decat unguri neortodocsi pacatosi. Sibiu oras romanesc dacic!
Raspunde

Gheorghe

Acum 6 ani

si ce mai au alte targuri de craciun si noi nu, este spatiu. cred ca ar arata mai bine un pic mai aerisit, sa nu iti dea senzatia de sufocare. se poate renunta usor la trenulet si masinute, pentru a fi mai mult loc, ca si asa cand da frigul nici baubau nu se da pe ele :)
Raspunde

MB

Acum 6 ani

Ba da pretentiosi mai sunteti... ar trebui cei din primarie sa renunte vreo 2 ani la eveniment si sa lase Piata Mare goala ca sa invatati sa apreciati ce avem. Am prieteni de peste tot din tara (si chiar din alte tari) care abia asteptau sa se deschida targul de la Sibiu. Turistii apreciaza cea ce gasesc aici, cu bune si rele. La noi, toata lumea se plange. Sunt o gramada de lucruri care lipsesc Sibiului si de care va puteti plange, dar daca nici Targul de Craciun nu va place, chiar nu il meritati.
Raspunde

z

Acum 6 ani

Tipic pentru omul mic si de rahat: se multumeste cu putin si se complace in starea in care se afla. De ce sa nu speri la mai mult? De ce sa nu vrei mai mult si mai bine? Targul de craciun de la Sibiu e ok pentru Romania, dar de ce sa nu fie unul dintre cele mai frumoase din Europa/Lume?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Silvian Somfalean

Acum 6 ani

Daca era primar PSD la noi, sigur aveam si patinoar si pista de karting in Piata Mare! Dar voi votati sasi care sa isi ia case in loc sa faca ceva pentru comunitate!!!
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 6 ani

Bah Ucule, vuoi potăile asistate, avetz de tuoati mah, in afar' de mândrie! Dac-atz ave' atz pune mana shi atz mai shi produce ceva ca pute locu' su' voi...
Raspunde

Shadow

Acum 6 ani

Nu-i puțin cam trasă de păr comparația asta? Totuși cu Timișoara, Constanța, Iași și Cluj îi cam aiurea să te compari. Hai să fim serioși, oricât ar fi de fain aici la Sibiu totuși e un oraș de mâna a doua, pe când alea îs capitale regionale. Poate ar fi mai ok o comparație cu Deva, Alba, Tg. Mureș. Oradea s-ar putea să fie în față. Sau ca să se umfle puțin brânza în noi am putea să ne comparăm cu frații din sud. De când se tot bate toba cu "atracția turistică" eu unul n-am văzut altceva decât înghesuială și mizerie. Că nu-ți vine lumea bună aici. Care au mai mult de-o chiflă o ard prin Viena sau Paris. Aici se înghesuie 2-3 amărășteni care poate ar fi mai ok dacă ar sta pe la casele lor.
Raspunde

PaceFacatorul de la Varsovia

Acum 6 ani

Daca ploua la noapte miine dimineata o sa avem si patinoar.La Ortopedie si in service-uri,concerte gratuite.No acum ce mai aveti de zis,ciocoflenderilor?
Raspunde

baba

Acum 6 ani

Sibiul e in liga cu Alba, Mures si Deva...inca!
Raspunde

alzara1918

Acum 6 ani

Să ne bucurăm de piaţa frumoasă şi să recunoaştem senini supremaţia Clijului . Unde - s ong -:urile / asociaţiile sportive pentru susţinetea redeschiderii patinoarului din Zaharia Boiu ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus