Marţi,
19.03.2024
Parțial Noros
Acum
1°C

TSTV Silviu Scrob: Cu toate bunele intenții, noul teatru poate să facă o defavoare orașului

TSTV Silviu Scrob: Cu toate bunele intenții, noul teatru poate să facă o defavoare orașului

Organizatorul Mozaic Jazz Festival, Silviu Scrob, susține că felul în care s-a plecat la drum în construirea noului centru cultural din oraș, respectiv noul teatru, există riscul de a dăuna dezvoltării culturale a Sibiului. El spune că în hotărârea 290/2017, prin care la inițiativa Teatrului Național Radu Stanca s-a propus începerea procedurilor pentru concursul de soluții la nivel internațional pentru noul teatru, centru cultural multifuncțional există riscul să se construiască doar un nou teatru. ”Scrie negru pe alb că celelalte evenimente «non-teatru» vor ocupa sălile doar în măsura în care acestea nu vor fi ocupate de repetiții, spectacole sau ce au ei. Trebuie spus că teatrul trebuie construit. Teatrul Radu Stanca e principalul creator de conținut cultural în Sibiu. Are nevoie de săli bune. Dar nu înțeleg contopirea asta de termeni. Inițial era vorba de un teatru nou, acolo unde este cel actual, și un centru de conferințe pe Cazarma 90, pentru alte evenimente care să fie un centru ce să susțină creația la nivel local. Balet, Junii Sibiului, concerte, alte evenimente, să susțină industriile creative, toate proiectele locale”, spune Silviu Scrob.

Operatorul cultural susține că ar trebui ca noul teatru să fie destinat în acest scop, iar pe lângă să se construiască un centru cultural pentru restul activităților din oraș. ”E riscul să se facă teatrul, se păstrează denumirea, iar anul următor mă duc să țin acolo Mozaic Jazz Festival și mi se va spune că nu se poate. Vine regizorul nu știu care, e antamat de doi ani, repetă în două săli și în a treia avem spectacol. O să ne dăm seama că pe lângă faptul că nu vom avea acces, această denumire contopită cu teatrul va fura orașului posibilitatea de a investi în oraș într-o sală pentru evenimente culturale. Dacă tot se pornește la drum, teatrul poate rămâne teatru. Și acum poate închiria și acum. Iar autoritățile locale să se gândească pe viitor pentru un centru cultural Sibiu, pentru operatori, pentru congrese, pentru orice. Mi-e teamă să nu sfârșim ca operatorii culturali să fim privați în continuare de o sală. Cu toate bunele intenții să se facă o defavoare orașului”, a mai spus Silviu Scrob.

Despre necesitatea interzicerii spectacolelor gratuite și despre viitorul cultural al Sibiului, puteți vedea aici:

https://youtu.be/nE_ou3yZv6w

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Cultura iluziilor optice

Acum 6 ani

Omul are dreptate, cultura nu este doar teatru și sau doar muzică. Să luăm exemplul casei de cultură, asta e nivelul de cultură și instituția care îl reprezintă. Cultura nu are autorizație, e periculos, poți să arzi că un șobolan din cauza culturii. Cultura arde și doamna primar și doamna președintă consiliului județean se piaptănă ? Doamnelor rezolvați cu casa de culturã, sã poatã și omul ãsta sã facã o treabã sã urce economia orasului pan la cer. CULTÚRĂ, culturi, s. f. 1. Totalitatea valorilor materiale și spirituale create de omenire și a instituțiilor necesare pentru comunicarea acestor valori. ♦ Faptul de a poseda cunoștințe variate în diverse domenii; totalitatea acestor cunoștințe; nivel (ridicat) de dezvoltare intelectuală la care ajunge cineva. ◊ Om de cultură = persoană cu un nivel intelectual ridicat, care posedă cunoștințe universale temeinice. ♦ (Arheol.) Totalitatea vestigiilor vieții materiale și spirituale prin intermediul cărora se reconstituie imaginea unei comunități omenești din trecut. ♦ Ansamblu de activități și modele de comportament proprii unui grup social dat, transmisibile prin educație. Cultura islamică în Spania.
Raspunde

altul

Acum 6 ani

Deja TNRS face o defavoare orasului in sensul ca, pretul biletelor pentru TNRS fiind subventionat, alte teatre sau artisti nu pot sa vina la Sibiu si sa faca spectacole la pretul de 10- 15 lei biletul iar publicul sibian, obisnuit cu aceasta pomana culturala nu este dispus sa dea 70-100 de lei pt un bilet.
Raspunde

INCultura iluziilor optice

Acum 6 ani

nu te supãra esti contabil ? sau un doar artist frustrat ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus