Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

TSTV, Dan Perjovschi: Un nou partid de centru stânga ar fi bine venit

TSTV, Dan Perjovschi: Un nou partid de centru stânga ar fi bine venit

Artistul Dan Perjovschi, cetățean de onoare și ambasador al Sibiului, a făcut într-o emisiune Turnul Sfatului TV o radiografie a societății în care trăim. Din analiza lui n-a scăpat nici Sibiul, orașul ”dublu conservator”. Cea mai mare problemă identificată de el: lipsa unei proiecții de viitor în ceea ce privește cultura. ”Ideea pentru Sibiu e așa: cum faci tu să atragi artiști în oraș? Pentru că ai fost capitală culturală. Ai fost. Vorbim la trecut. Cum rămâi, cum menții acest nivel creator în oraș? Aici chiriile sunt mari, nu ai sală de expoziție, nu ai colecționari. Există UAP (n.r. Uniunea Artiștilor Plastici), dar e pe altă planetă, își vede de treaba ei. E Pluto, de care nu știi: e sau nu planetă? E treaba lor, dacă vrei să ai glastre în vitrină, glastre ai. Nu e nicio problemă”, spune Perjovschi.

Sibianul critică Muzeul de Artă Contemporană de pe strada Tribunei. ”Muzeul Brukenthal îi spune sălii de artă contemporană, care era pe vremuri, Muzeul de Artă Contemporană. Titulatura asta de muzeu nu se dă așa ușor. Adică un artist poate să facă un proiect la care să-i spună muzeu, că e artist. Dar o instituție a statului român să denumească o sală muzeu trebuie niște criterii. Eu spun că e muzeu dacă are măcar o colecție. Muzeul de Artă Contemporană nu s-a făcut ca ăla lui Brukenthal, care a cumpărat ce i s-a părut lui valoros, asta s-a făcut din donații, că n-a avut statul comunist bani, așa cum n-are nici statul capitalist bani și atunci cine a vrut, a donat. Și cine a fost fraier, a acceptat. E o masă de lucruri din care sub cinci la sută sunt interesante, iar restul nu știu ce trebuie făcut cu ele. Eu îmi permit să fiu atât de dur, alții nu știu dacă-și permit. Dacă mergeți, cum deschizi ușa o să vezi o pădure de busturi, printre care e și un portar. Portarul e viu. Stă și el pe coridor. Prima impresie e halucinantă că ești în anii 80. A doua impresie e următoarea: E o sală de expoziție care nu e nici rea, nici foarte bună, e ok. E în buricul târgului, ar putea fi fantastică”, a spus artistul.

Dan Perjovschi vede în fostele hale Independența, un loc de renaștere a mediului cultural din oraș. ”Cred că orașul ar trebui să amenajeze una sau două din halele orașului, sau un sit din acesta industrial ca să și păstreze. Pentru că de exemplu Independența e istoria noastră și ar trebui păstrată. Niște hale sunt la fel ca orice monument. Și atunci le poți păstra, dacă le adaptezi. Lași carcasa și adaptezi interiorul la cerințele contemporane și faci un hub de creativitate pentru cei tineri. Teatrul din Sibiu s-a prins, dar teatrul e o forță, are putere cumva și politică. Și poliția îl ascultă. La nivelul acesta de putere și de notorietate au putut realiza acel spațiu să-l folosească. Dar aia e la teatru, dar și artele ar trebui să facă asta. Eu chiar țin la treaba asta, pentru ca Sibiul să devină atractiv. Aș amenaja, ca și primărie, acest spațiu și aș da o chirie subvenționată. Aș face pe proiect.  Să poți să aduci aici oameni creativi, numai așa poate supraviețui un oraș”, a mai spus artistul.

Perjovschi spune că pe scena politică românească e loc de un partid proaspăt de centru-stânga. ”Eu fac șpagatul între prietenii mei de stânga și prietenii mei de dreapta. Artele vizuale în lumea largă sunt de stânga. Sunt foarte critice la capitalismul neoliberal care a fost scăpat de sub control și atunci când s-au crăcănat societățile, când se sparg între foarte băgați și foarte săraci, mijlocul se bălăngăne. Eu veneam cu perspectiva mea de aici și nu ne-am înțeles multă vreme. Și acum e încă greu. Eu înțeleg de ce. Cine conduce în țara asta zice că e liberal, mai bun. Uită că generațiile tinere n-au cunoscut comunismul și ei se luptă cu societatea de acum. Societatea de acum nu are cum să țină cont. Nu știe. S-au aniversat evenimentele din 1987, de la la Brașov. Cine mai știe? Acum te uiți la prezent. Nu mai ai 23 de ani. Nu mai ai fabrica aia. Oamenii văd nedreptățile de acum. Trebuie bunicii să-i înțeleagă pe nepoți, dar și nepoții trebuie să facă un efort, să înțeleagă că bunicul a avut problemele lui în viață. Cum au fost oamenii ăia din Brașov care au fost spulberați…

Din punct de vedere politic sunt pentru o societate liberală în sens clasic, dar în ultima vreme… Uite, acum noi nu avem o guvernare de stânga. Eu înțeleg stânga, iar un centru-stânga rezonabil e foarte bine venit și cred că un nou partid de centru stânga ar fi bine venit. Eu vreau o societate deschisă, ca a lui Soros (râde), care înfruntă problemele unei societăți contemporane care vin. Nu le plănuiești. Cred că toată lumea a învățat mai mult decât în urmă cu niște ani. Vreau o societate care discută lucruri și care ia decizii și după ce le-a luat să le poată corecta”, a mai spus Dan Perjovschi.

Întreaga emisiune poate fi vizionată aici:

https://youtu.be/BIb9S79bjjA

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

Toti vrem totul de-a gata!!

Acum 6 ani

Da convinge-o pe baba Hodor sa investeasca intr-un hab creativ nea' Perjo daca esti asa de influent "ambasador' mai si construieste ceva ca de criticat "ete' usor". Din pacate "balciul" place' la toti'!! Toti vrem totul de-a gata!!
Raspunde

...

Acum 6 ani

Cum sa faci sali de expozitie in vwchile hale daca acestea au fost demolate [pt. ca unii sa construiasca cvartal de ;locuinte sua Malll?! Vezi ]ntreprinderile Mecanica si Balanta I .
Raspunde

KJF

Acum 6 ani

Bai Perjovski, lasa-ma cu un partid de centru stinga, dar PSD ce este? Nu un partid de stinga? Eu vreau un partid care face legi serioase si aspre. Vreau un partid care ridica imunitatea politicienilor si o tara in care cel care munceste sa fie emunerat cum se cuvine. Vreau o politica care promoveaza valori, nu nonvalorile societatii romanesti. Vreau un partid care are o viziune si care se ocupa de educatie, stiinta, de populatia activa a tarii. Cind o sa le avem pe astea, ne ocupam si de cei care mizgalesc peretii pretinzind c-ar fi arta.
Raspunde

PaceFacatorul de la Varsovia

Acum 6 ani

Am vesti triste: imunitatea parlamentarilor este stabilita prin Constitutie.Poate fi ridicata fie prin votul Parlamentului fie prin modificarea Constitutiei.Educatia,stiinta,sanatatea parca erau prioritati O,prin 2014 pentru un tip al carui nume momentan imi scapa.Da' dupa cum vad,prioritatile tot zero sunt deci macar e consecvent.
Raspunde

Toti vrem totul de-a gata!!

Acum 6 ani

Toti vrem totul de-a gata!! 22 noiembrie 2017 la 16:47 - Raspunde Da convinge-o pe baba Hodor sa investeasca intr-un hab creativ nea’ Perjo daca esti asa de influent “ambasador’ mai si construieste ceva ca de criticat “ete’ usor”. Din pacate “balciul” place’ la toti’!! Toti vrem totul de-a gata!!
Raspunde

punguta cu doi bani

Acum 6 ani

Partide sunt destule, oameni de calitate care sa lucreze in slujba cetateanului platitor de taxe, asa nu prea avem...cei mai multi dau de banul statului odata intrati in politica, si se cred boieri.
Raspunde

Nicolae

Acum 6 ani

Nu are cine sa facă acest partid de centru stânga pentru că toți comuniștii sunt răsfirați prin toate partidele politice actuale împreună cu securitatea veche și nouă.ATI ÎNȚELES?
Raspunde

AZR- 1918

Acum 6 ani

" Ca primărie " , nu " că ȘI primărie " ! Altfel , opinii demne de luat in seama de la un CETĂȚEAN ; totuși , un spatiu verde consistent e necesar in orașul de jos .
Raspunde

sB01ERU

Acum 6 ani

Pejoski asta ii mai zangalit ca rusinea aia de zid care nici maicar la nivelu de grafiti de wc-u public din gara nemtesca nu se ridica. Si mai vorbeste si de politica...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

altul

Acum 6 ani

"Rusinea aia de zid " nu e pentru fistecine, ca sa intelegi trebuie sa te duca mintea (adica sa te ajute)...
Raspunde

zidul, politician de dambovita

Acum 6 ani

pasagerii clandestini de pe arca lui paranoe infiinteaza partidul oamenilor de mijloc care deseneaza pe ziduri si ne hranim din mesaje inteligente, din oamenii cavernelor am evoluat la oamenii zidurilor o celebra formatie pink floyd canta despre ziduri. o ziiiiidul meu ce te mazgalesc mereu, de ce ma separi de fratele meuuuuuuu aoleuuuuuuuuuuuuuuuuu dar taranul roman liber ce are ? traieste de mii de ani fara partid ...
Raspunde

SB 10 NUT

Acum 6 ani

Noroc cu fosilele astea ca Pârlitovski asta ca le mai arunca osu de la ciolan la hienele astea tinere. Nu stiu ce se facea scena "artelor vizuale"/ artelor besinoase sibiene fara sfaturile pertinene ale acestui geniu al markerului pe zid.
Raspunde

zidul, politician de dambovita

Acum 6 ani

acest asa zis ziar cenzureaza comentariile, nu mai vorbim despre libertate cand adevarul supara apare cenzura.
Raspunde

Zexe

Acum 6 ani

Ce bine le stii tu pe toate, mai rar om ca tine, bibicule! Pacat ca nu le ai cu desenul si talentul. Norocul tau ca faci parte din etnia potrivita pentru parvenire. Shalom!
Raspunde

altul

Acum 6 ani

Nu sti ce spui, Dan chiar le are cu desenul, dar cine se uita la desenele lui, trebuie sa si sti apricepe, cine nu, nu...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Andrei

Acum 6 ani

Felicitari, TS pentru interviu, mi-a placut! Respect, Dan Perjovski, pentru tot ce faceti!
Raspunde

idgaf

Acum 6 ani

Mie personal nu-mi place Perjovski...nu-mi place nici zidul, desenele mi se par puerile. Ar putea sa-si foloseasca talentul mult mai bine decat ce a facut pe zidul ala. E parerea mea, si am dreptul la ea...nu dati cu pietre...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus