X
carne miel piata

Program Masuri pentru prevenirea Toxiinfectiilor Alimentare in perioada Sarbatorilor de iarna anul 2017

In scopul prevenirii aparitiei toxiinfectilor alimentare, D.S.V.S.A. Sibiu a stabilit  masuri suplimentare, prin intensificarea actiunilor de supraveghere sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor privind verificarea modului in care se produce, depoziteaza, transporta si valorifica carnea de porc, ouale, laptele si produse lactate, pestele si produsele din pescuit destinate consumului uman, precum si alte produse sau alimente de origine animala si nonanimala. In acest sens DSVSA Sibiu va dispune o serie de masuri, si anume:

Masuri tehnico administrative – A fost stabilit un program de lucru in perioada 04.12.2017 – 07.01.2018, in baza caruia personalul de specialitate din institutie v-a asigura permanenta atat la nivelul central cat si in teritoriu (Circumscriptiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Circumscriptiile Sanitare Veterinare Zonale), vor afisa programul de lucru, inclusiv sambata si duminica, numele medicului veterinar responsabil, si numarul de telefon unde consumatorii poate sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

Masuri care trebuiesc luate asupra produselor alimentare – urmare a controalelor oficiale desfasurate in perioada premergatoare sarbatorilor de iarna, vor fi verificate urmatoarele aspecte cu referire la: sacrificarea porcinelor, este interzisa taierea porcilor in scopul comercializarii carnii in afara spatiilor de taiere autorizate sanitar veterinar, modul de transport al animalelor vii catre targurile de animale. Este interzis transportul animalelor cu mijloace auto neautorizate sanitar veterinar si fara documente care sa ateste sanatatea acestora, Sunt admise la comecializare doar animalele provenite din ferme, gospodarii ale populatiei si localitati indemne de boli transmisibile. Comercializarea produselor din lapte

Producătorii agricoli, crescătorii de animale, pot valorifica produse din lapte (caş, telemea, urdă, etc.) în spaţii autorizate sanitar veterinar în urmatoarele condiţii:

laptele, materie prima, sa provina de la animale sanatoase

Producătorul să deţină document de înregistrare sanitară veterinară pentru vânzare directă şi sau, vânzare cu amănuntul, eliberat de D.S.V.S.A Sibiu,fişa de sănătate a animalelor vizata de medicul veterinar, carnet de sănătate a producătorului cu viza medicului uman.Să respecte condiţiile de igienă privind transportul, depozitarea şi comercializarea acestor produse ,să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, locul producerii, sortimentul de produs, data obţinerii, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ sticla pentru lapte, cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.Ouăle şi produsele din ouă: Comercializarea ouălelor se va face în spaţii autorizate sanitar veterinar şi trebuie să ofere: identitatea producătorului (persoană fizică, fermă comercială ) document de conformitate, care să ateste calitatea şi salubritatea acestora. Comercializarea pestelui: referitor la comercializarea pestelui si a produselor din pescuit aceasta se va face numai in unitati inregistrate sanitar veterinar cu respectarea conditiilor privind transportul, depozitarea si expunerea spre comercializare. Gheata utilizata pentru peste sa fie asigurata pe intreaga perioada de expunere si in cantitate suficienta si este obtinuta numai din apa potabila.Sa fie insotit de documente de provenienta, sa nu fie infestat cu paraziti vizibili si sa fie corespunzator din punct de vedere organoleptic.

Alte produse alimentare tradiţional: cozonaci, prăjituri, produse de panificaţie, legume de sezon, etc. se pot comercializa în spaţii amenajate şi autorizate, sub controlul personalului de specialitate.Vor fi controlate în special unităţile de panificaţie, patiserie şi laboratoare de cofetărie, ale căror produse se consumă în cantităţi mari în perioada Sărbătorilor de Iarna. Se vor efectua verificări asupra capacităţilor de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, pentru evitarea stocurilor mari de produse, ceea ce ar determina afectarea prospeţimii, calităţii şi securităţii alimentare a produselor fabricate, în această perioadă.

Se interzice comercializarea produselor şi a alimentelor de origine animală şi  non-animală în spaţii improvizate, nesupuse controlului pentru siguranţa alimentelor şi neînregistrate, sau în sistem de vânzare stradal, în care nu sunt asigurate condiţii adecvate de igienă şi siguranţă alimentară.

Personalul de specialitate existent in serviciile si birourile din cadrul D.S.V.S.A. Sibiu, de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor, Circumscripţiile Sanitare Veterinare Zonale, vor verifica modul cum sunt respectate normele sanitare veterinare la unităţiile de tăiere animale, în târguri de animale, pieţe agroalimentare, unităţi de procesare, depozitare, unitati vanzare cu amanuntul ( carmangerii, macelarii, pensiuni turistice, restaurante, unitati catering, patiserii, cofetarii, unitati de tip supermarket/hipermarket, etc) si vor dispune măsuri de remediere şi de sancţionare, în situaţiile de încălcare a legislaţiei din domeniu.

În această perioadă conducerea DSVSA Sibiu va asigura serviciu permanent la sediul instituţiei, la Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor zilnic, inclusiv sâmbăta şi duminica pe baza unui program stabilit şi afişat la sediile respective.

Locatiile unde se poate efectua examinarea carnii in vederea depistarii infestatiei cu Trichinella Spirallis sunt la sediul DSVSA ( intrarea de pe strada Drumul Ocnei), sediul de la Piata Cibin ( str. Croitorilor , nr.9), precum si la medicii veterinari de libera practica de la nivelul comunelor.

Pentru sesizarea unor aspecte nedorite, consumatorii au la dispoziţie telefoanele DSVSA Sibiu  0269-/22.33.14 sau  0269-/22.30.69

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

5 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Csobanel Sighianu

  Bre, pentru a va hrăni sănătos, numai mâncați decat pir si cucută si toxinfectia alimentara nu va avea onoarea sa va cunoască!….

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Oracolul din Fofeldea

  Noo, lasa cufurel, nu mai plange…cand or vide aistea ca le scade audienta sa vez numa cum te deblocheaza de iute…Oracolul nu doarme…

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Nicoleta din V Aurie

  acum pe timpul sarbatorilor de iarna eu si vecina mea tragem cate 2 – 3 stampele de rachie
  asa ca noi doua nu pre avem probleme de toxiinfectii – a doua zi ma mai doare capul dar asta nu-i ase rau !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact