X
Ciprian Ciocan

TSTV, Ciprian Ciocan: Trebuie să ieșim puțin din filmul acesta că noi suntem sibieni și suntem aici de la Burebista

Poate cel mai reprezentativ activist din societatea civilă locală, Ciprian Ciocan atrage atenția asupra felului în care sibienii ar trebui să înțeleagă transformările ce au loc acum în rândul societății. În contextul în care tinerii sibieni preferă facultățile din restul țării, iar în oraș vin tot mai mulți români din alte zone, Ciprian Ciocan crede că societatea ar trebui să fie puțin mai empatică. ”Problema în Sibiu este că tinerii vin de jos în sus, dar când ajung la o anumită vârstă își iau zborul. Există încercarea aceasta de a-i opri să plece, lucru cu care eu nu sunt de acord: să-i faci pe liceeni să nu mai plece la Cluj la facultate. Aceste fenomene nu le putem opri de pe o zi pe alta și nici nemulțumirea asta nu ne ajută. Da, vin oameni din Vâlcea, este un dat. Fenomenul acesta se va amplifica în anii următori și noi ar trebui, ca și comunitate, ca societate, să ne înțelegem mai bine, apropo de societatea asta modernă, multiculturală despre care ne place să tot vorbim dar doar la modul trecut. Da, au fost niște sași, niște maghiari pe aici, dar nu ne place să ne uităm la modul prezent, să vedem cum putem să înțelegem o societate diversă și multiculturală”, spune Ciocan. El explică faptul că jumătate din persoanele cu care interacționează în proiecte vin de fapt din afara Sibiului. ”Paradoxal sau nu, dar 40, 50% din personale cu care noi lucrăm în ONG-uri, la maraton, sunt oameni veniți din afara orașului. Așa că atunci înainte să tragem concluzii că vin străinii, că nu respectă regulile de circulație trebuie să fim mai atenți. Străinii suntem noi, până la urmă și sunt oamenii implicați activ în societate, sunt oameni care au construit Sibiul cu care noi ne mândrim, directorul teatrului (n.r. Constantin Chiriac), directorul festivalului de jazz (n.r. Hilarius Johannes Konstantin Schmidt), directorul Muzeului Astra (n.r. Ștefan Anghel), nu sunt oameni născuți aici De asemenea, președinți de ONG-uri, oameni implicați în educație, oameni activi. Trebuie să ieșim puțin din filmul acesta că noi suntem sibieni și suntem aici de la Burebista”, a mai spus Ciprian Ciocan.

Ciprian Ciocan s-a născut în 1983, a absolvit Facultatea de Electronică și Telecomunicații a Universității Tehnice din Cluj-Napoca și este director executiv al Fundației Comunitare Sibiu.  Alături de colegii săi, a creat Fondul „Științescu” din Sibiu, a inițiat SemiMaratonul  și Științescu Hub”, un spațiu dedicat educației.

 

Despre activitățile din cadrul Fondului „Științescu”, despre proiectele Fundației Comunitare Sibiu și despre felul în care societatea civilă se poate implica activ în bunul mers al societății, puteți vedea aici:

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

26 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   z

   Nu am nimic cu dl. Ciocan dar faptul ca e ONG-ist care se implica in mersurile orasului, nu il califica pentru postul de primar care necesita cu totul alte abilitati. Consilier local mai degraba.

   Pe langa astea, ca primar, ar trebui un om cu o viziune clara care sa dezvolte orasul nu oameni care se complac in situatia actuala si care habar nu au ce fac si mai drgraba distrug orasul incetul cu incetul decat sa il dezvolte (referire la actuala administratie).

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Asociatia Oltenilor din Sibiu

  Bravo, felicitari! Noi vom sustine orice reprezentant al societatii sibiene care va recunoaste explicit valoarea si rolul determinant al nostru la construirea unui Sibiu dezvoltat si puternic!

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Odin

  Acuma trebuie sa papam “politically correctness”? Peste tot in lume in momentul cand migreaza oameni in numar semnificativ din zone mai slab dezvoltate economic si/sau social in zone mai dezvoltate exista o presiune pe care o resimte populatia deja stabilita in zona de migrare.
  Asta indiferent de locul unde au fost nascuti!
  Este cat se poate de “politically incorrect” dar este cat se poate de normal face parte din psihicul nostru si era o metoda de aparare ancestrala a resurselor fata de alte “triburi”.
  Exemple la alta scara se pot vedea la natii mai dezvoltate de ex: englezi, spanioli, francezi, germani, olandezi fata de romanii care se duc acolo sa munceasca nu numai drept “capsunari” ci si ca medici, ingineri, etc.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Zincu

  @Odin
  Da,ai dreptate. Germanii, olandezii spaniolii etc aia mai batuti in cap care dau vina pe Soros si voteaza Afd si Ukip. Ceilalti, mai smart, inteleg f bine beneficiile atragerii resursei umane valoaroase din alt trib.

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Zexe

  Pușcăriașul Hilarius Johannes Konstantin Schmidt, cu ceva bulău la activ, este oltean, îl chema inițial Constantin Stoiculescu și ca un impostor autentic – e un munte de imoralitate și minciuni! – și-a luat nume german după revoluție și se dă sas.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Alzara 1918

   Tatăl craiovean , mama jumătate săsoaică de pe Câmpului ; urât că ; și detestă 75% din genom ,dar a profitat de o nișă legislativă înregistrând brandul Festivalului de Jazz pe numele său ( era bunul orașului ) distrugă du – l astfel ! ( învinovățește comuniștii din CL/ CJ că nu – i i finanțează festivalul …) .

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Petruta Lotrean

  Un sorosist vandut multinationalelor si strainilor! Intrebati-l de unde castiga lunar??? De astfel de tradatori de neam nu avem nevoie! Tara are nevoie de oameni puternici cu caracter sa duca la indeplinire programul de guvernare!

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Rares

   Petruta, esti doar o pesedista penibila care scrie fake news in timpul liber. La ultima propozitie sunt total de acord cu tine, cu deosebirea ca sigur ma gandeam la alt grup de oameni fata de cei la care te gandeai tu.

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Anonymus

  nu zice nimica nimeni legat de cei din Sud dar sa vina si a devina civilizati atat in trafic dar si pe strada si in societate nu sa vina si sa impuna aici stilul lor de smecheri si cocalari…

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Discyta cu sibieni adevarati, nu oameni ocupati cu mutatu

  Subtire. Teme false, scoase din joben la vreun brainstorming ptr o campanie. Nici un sibian nu ar face o astfel de afirmatie “ne place sa ne mandrim dar la timpul trecut”, “ne mandrim”, “pleaca la Cluj”, “ctin chireac””Smidth”, “Stefan Anghel” wtf etc. Daca nici problemele nu sunt identificate corect, care e probabilitatea sa aiba solutii ????

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   cristi

   “problema” e reala exclusiv din perspectiva propusa de autor. e a lui – a lor. nu a sibienilor. separarea, impartirea intre sibieni/nesibieni vine din dificultatea de integrare care genereaza frustrare. si aceasta frustrare se resimte atat de catre majoritate si de catre minoritate. nu e nevoie de argumente, nici de modele sau “elite” care sa sustina punctul de vedere. aceasta abordare de tip judecata/verdict nu face decat sa cultive separarea si sa amplifice perspectivele personale/de grup. nimic nu “trebuie”. daca nu-i bine asa, putem incerca altfel. dar nu prin delimitarea precisa a taberelor si gasirea vinovatilor in tabara adversa. oricate argumente aparent logice si imbatabile gasim.

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ioana

  Dragi sibieni,
  Am venit din sud cu mare drag, sa ma stabilesc aici. pentru voi sud = Oltenia. Ar trebui sa stiti ca fiecare regiune istorica a avut valori(si are).Nu este atata civilizatie cum credeti- pe strazi este mare mizerie,pensiunile, hotelurile si restaurantele nu ofera serviciile pe care le astepti pentru banii pe care-i percep.Infrastructura e jalnica.Regret pasul facut.Mai am 2=3 ani pana la pensie si plec. Aveti grija cu aceasta mandrie locala. Cind se vor trezi turistii si nu vor mai veni , atunci sa va vad. Penntru domnul Bucur-jos palaria,pentru domnul Constantin Chiriac tot respectul. Ar trebui sa-i multumiti.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Ghita Pristanda

   Stimată Doamnă Ioana,
   Ne puteți dezvălui cum de sunteți încă în Sibiu, cu 2-3 ani înainte de pensie, dacă nu v-a plăcut ce ați găsit aici? O fi mai bine decât acolo de unde ați venit, sau e vreun alt motiv care îmi scapă?
   Nu cred că cineva pleacă de unde-i e bine într-un loc unde e mai rău. Sau, dacă descoperă acest lucru după ce a ajuns acolo, că rămâne în acel loc pentru restul vieții. Înțelegeți ce vreau să spun?
   Un minim de respect pentru locul care v-a ”adoptat” n-ar strica. Care respect se poate manifesta chiar și prin încercarea de a-i educa pe cei pe care i-ați găsit acolo. Dar să rămâi aici după care să spui că nu-i chiar atât de bine, e ca și cum ai scuipa pe jos și apoi lingi.

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  m

  Pai sa nu se accentueze fenomenul !!
  Sa atragă și ei investitori, sa se dezvolte și cultural și să stea la ei in regiune! Aia le doresc, bogăție la ei acasă!

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Gica Sibianul

  Problema e mai complexa si nu e neaparat o problema de mandrie. Majoritatea oltenilor “de teaba” au ramas acolo. Restul cu foarte mici exceptii sunt o problema continua pentru locurile in care s-au dus (fie Sibiu, Madrid, Paris sau Toronto).
  Eu i-am “prins” si pe cei care venisera in anii ’70, i-am avut veicini, colegi … caractere extrem de dubioase, ciudate, diferite (cu foarte mici exceptii). In schimb, la o vizita prin Caracal si Craiova … am fost placut surprins (insa aia ramasesera acolo). E totusi o diferenta culturala majora. Zonele respective sunt si au fost mereu mai inapoiate. E si asta un semn al felului de a fi.

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  deceneu

  Alo Cristian pune mâna pe carte si o sa vezi ca nu noi ne tragem din Burebista, studii recente de genetica si lingvistica indica Romania ca vatra a tuturor neamurilor. Hai noroc cã ești, eu nu vreau sa mã trag din aceeași maimuțã ca tine. Ce scot unii pe gurã.
  Dragã Cristian îți recomand sa citești Eminescu – Memento Mori, Ion Gheorghe Dacia Feniks, Nicolae Densușianu – Dacia Preistorică si așa mai departe.
  Dacã tu nu știi asta nu înseamnã cã în neștiința ta ai dreptate, stai jos 2.

 15. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  deceneu

  Fundația Fundul Minții și întunericul gândirii. Bã cristi noi suntem aici de când a facut Dumnezeu omul, aici erau pelasgii si da chiar ne tragem direct din Burebista studiile genetice dovedesc asta.
  Vrei sã dovedești contrariul ? Hai cu argumente , ca sã dai din gurã ca boul e o treabă.

 16. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  VL01BMW

  @Nadira – e greu sa-si practice meseria – da din gura, fara nicio finalitate , prostii pun botul, idiotii il propun chiar primar, Mai usor ca taietor de frumze ONGist cred ca e doar jurnalist la TS.

 17. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact