X
sibiu iarna circulatie zapada ninsoare deszapezire (17)

Cine va deszăpezi orașul iarna aceasta. Viceprimarul Bokor comandă, Băcilă execută

Cum licitația de astă – vară organizată pentru deszăpezirea Sibiului s-a terminat fără nicio ofertă depusă, iar cea reluată nu se mai încheie în timp util, Primăria Sibiu a atribuit în mod direct contractul pentru înlăturarea zăpezii și pentru prevenirea poleiului. Numele firmei care se va ocupa iarna aceasta de deszăpezirea Sibiului apare în proiectul de hotărâre privind numire a Colectivului de coordonare a activităților de deszăpezire și asigurarea circulației pe drumurile publice.

Proiectul pentru numirea ”Colectivului de coordonare a activităților de deszăpezire, asigurarea circulației pe drumurile publice, furnizarea agentului termic, apă caldă și rece, din municipiul Sibiu” va fi supus dezbaterii Consiliului local în ședința din ultima săptămână a acestei luni. Potrivit proiectului, activitatea de deszăpezire în iarna care urmează este împărțită în două etape distincte, în ambele șeful colectivului de coordonare fiind viceprimarul Corina Bokor. Ea este secondată de Ciprian Rațiu și Felicia Baba, din cadrul Direcției Tehnice, dar și de către Marian Popa, directorul recent înființatului Serviciu public de management și monitorizare servicii de salubrizare.

Diferența între cele două etape este dată de numele firmelor desemnate să asigure deszăpezirea și combaterea poleiului. Prima etapă se va încheia pe 8 decembrie 2017, când se va termina și contractul de salubrizare și deszăpezire a orașului, contract încheiat acum trei ani cu asocierea Schuster & Co Ecologic și Brantner. Potrivit proiectului de hotărâre, cei de la Schuster&Co Ecologic își asumă ca până în cea de-a opta zi a lunii decembrie 2017 să asigure șapte utilaje pentru împrăștierea materialului antiderapant, utilaje dotate cu plug, alte două utilaje de gabarit mic pentru împrăștierea materialului antiderapant, autogreder, două încărcătoare, două autoturisme pentru intervenție și personaj specializat.

Din 9 decembrie 2017 și până în 15 aprilie 2018, sub coordonarea aceleiași echipe din Primăria Sibiu va lucra, însă, o altă firmă: Terra Building SRL, firmă de construcții cu sediul social în Orlat care în ultimii ani a devenit una din prezențele constante în relația cu administrația din Piața Mare. Astfel, în Colectivul de coordonare a deszăpezirii, din 9 decembrie 2017 numele lui Gheorghe Barbu (Schuster & Co Ecologic) va fi înlocuit cu cel al lui Ștefan Băcilă, administratorul Terra Building. Acesta și-a asumat în fața Primăriei că va aduce nu șapte, ci zece utilaje de deszăpezire, și nu două, ci patru utilaje multifuncționale pentru străzile înguste. La fel, cei de la Terra Building promit un număr dublu (4) de încărcătoare frontale, dar și o automacara și zece autoutilitare cu cabine duble, care să fie folosite pentru intervenții în deszăpezire și combaterea poleiului.

Deszăpezire ”de urgență”

Numele celor de la Terra Building apare în activitatea de deszăpezire a Sibiului în condițiile în care, până acum, Primăria Sibiu nu a reușit să încheie un contract multianual. La procedura lansată în iulie, nicio firmă nu a depus ofertă. Prin urmare, în cursul lunii octombrie, Primăria Sibiu a crescut sumele alocate acestui contract de la 5,6 la 9,6 milioane de lei, fără TVA, și ”a umblat” și la cerințe. A eliminat cerința referitoare la topirea zăpezii, a redus numărul de utilaje solicitate, dar a crescut și perioada de derulare a contractului. Noua licitație are termen de depunere a ofertelor ziua de 5 decembrie 2017. Adică cu trei zile înainte ca actualul contract de deszăpezire să înceteze.

Cum scrie la carte?

Activitatea de deszăpezire a drumurilor publice din România este una reglementată de la nivel central, pe baza unui regulament adoptat în 2013 şi amendat cu mici modificări inclusiv anul trecut.

„Normativul privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice“ a fost adoptat în vara lui 2013 şi poartă semnătura lui Dan Şova, ministru delegat pentru proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, pe atunci, şi de Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării regionale. Normativul a mai fost modificat punctual în alte două rânduri, ultima modificare fiind publicat în Monitorul oficial din 16 noiembrie 2016.
Normativul prevede că deszăpezirea trebuie pregătită încă din timpul verii. „În baza nivelului de viabilitate şi de intervenţie pe timp de iarnă aprobat, unităţile de administrare a drumurilor publice vor întocmi şi transmite administratorului drumurilor publice până la data de 15 iulie planurile operative de acţiune pe timpul iernii, care vor fi analizate şi aprobate până la data de 1 august“, se arată în respectivul document. În baza respectivelor planuri, autorităţile trebuie să fie pregătite să acţioneze împotriva poleiului şi a zăpezii oricând în perioada 20 octombrie anul curent – 31 martie anul viitor.
În vederea respectării acestor planuri, 35% din cantitatea de materiale estimată a fi necesară pentru deszăpezire trebuie asigurată până cel târziu la data de 1 noiembrie, iar rezervele de combustibili trebuie păstrate în permanenţă pentru a asigura funcţionarea timp de minim 14 zile.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

13 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Nu conteaza

  Primarita stie de ce! Astia sigur curata zapada dintre blocuri in tot Sibiul, pe bani putini si bine si in plus ca economie la bugetul orasului ca sa dam bine la final de an. Cand avem surplus si incet incet , dar sigur, ne sufocam. BRAVO.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Rusine Primaria Sibiu

  Ba DNA-ule! Tu chiar dormi? INCREDIBIL, relatia dintre Viceprimarita Bokor si Bacila de la Terra Building, o stie toata lumea. In toata Politia Sibiu, in conducerea ei, se vorbeste despre asta. Ce vreti sa se intample? asteptati ca in cazul Marincuta care a fost lasat in pace ani la rand?

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  McD

  Daca o fosta bibliotecara sau arhivar, sau ce naiba a fost pe la FDGR, ajunge sa conduca o astfel de activitate in Primaria Sibiu, va rog sa ma scuzati, dar normalitate in tara asta nu mai este….si oamenii isi merita soarta pentru ca tac si accepta iar presa linge si iar linge …

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Bogdan

  Bun, Bacila cu firma de apartament intretinere strazi pe timp de vara ( asfalt cat incape), Bacila strazi in cartiere prin Sibiu la licitatii cu pret mare, Bacila contract de deszapezire. Chiar nu se sesizeaza nimeni? Doar intreb nu dau cu parul.

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Minodora

  Daca dezapazeste asa cum asfalteaza…am pus-o. Pe strazile din Lazaret, asfaltate de Terra, se vad deja denivelari, mai ales pe langa canale.

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  dancp2

  cum cine?la lopata buica si junele rezvan
  la maturi angajatii primariei ca au salar marit,si spor de…..
  eu nu le-am marit salariile cu 25-30 % ca sa stea la caldura
  la privat cistigi cit lucrezi nu sa stai si sa te faci shopping pe locala!!!!

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact