X
cartianu 1

Lansarea „600.000 #Rezist”: „Aici, la Sibiu, 25% din populație a fost în stradă. Este extraordinar”

Grigore Cartianu, autorul mai multor cărți best-seller pe subiecte importante din istoria României, și-a lansat astăzi o nouă carte la Sibiu și la Cisnădie. „600.000 #Rezist” este o trecere în revistă a tuturor evenimentelor care s-au petrecut începând cu protestele în masă din luna februarie, în seara în care Ordonanța 13 a fost adoptată pe ascuns.  

Ideea „600.000 #Rezist” s-a născut în seara de 5 februarie, atunci când, povestește autorul în primele pagini ale cărții, s-a trezit într-o mare de oameni, cu toții uniți cu un singur scop – acela de a-i arăta Guvernului PSD că deciziile luate pe ascuns nu rămân fără urmări. Cartea are 458 de pagini și prezintă amănunțit șirul întâmplărilor începând cu „Elefanții din Guvern” și încheind cu „Șobolaniada”.

Grigore Cartianu a ajuns în centrul țării astăzi după-amiază și s-a oprit la Casa de Cultură a Orașului Cisnădie. Autorul și-a început prelegerea cu un scurt pasaj din filmul care prezintă drumul spre sfârșit al lui Nicolae Ceaușescu. Discuția a pornit cu momentul decembrie ’89 și a venit către prezent, autorul arătând cât de asemănătoare sunt momentele cheie din istoria României. Totuși, o diferență majoră o constituie faptul că niciodată în istoria țării noastre nu a fost o mișcare civică atât de amplă ca cea pornită la începutul lui 2017.

„Poate vă întrebați ce legătură este între filmul acesta și cartea de azi. E o legătură. E un fir roșu pe care eu l-am pomenit în toate cărțile mele, în afară de <<Hagi>>, care e biografia fotbalistului. Acest fir roșu se numește propagandă și minciună de tip bolșevic, o propagandă care promovează cu repetiție o minciună sau mai multe minciuni până ele se vor impune ca adevăruri. În ziua de azi, ziarele și televiziunile sunt controlate prin presiuni și momeli sau promisiuni. Asta se întâmplă acum. Și ajungem la cartea de azi, 600.000. Eu mă aflu acum în Sibiu și știu că aici mai mult de un sfert din populație a fost în stradă pe 5 februarie, la cel mai mare protest din istoria Sibiului și din istoria României. 600.000 de oameni s-au ridicat împotriva guvernării, oameni care nu au ieșit să ceară salarii sau pensii, ci au ieșit pentru niște principii, ceea ce este extraordinar”, a spus autorul.

„PSD-ul a jucat foarte bine la parlamentare”

Întrebat ce s-a întâmplat cu tinerii din mișcarea #Rezist la alegerile parlamentare, atunci când un procent foarte mic din populația tânără a țării a ieșit la vot, Grigore Cartianu a spus că din păcate tactica folosită de actuala guvernare PSD înainte de alegeri, de a-i adormi pe tineri, a funcționat.

„A jucat foarte bine PSD-ul. Dragnea spre exemplu a jucat diabolic. Dacă Ponta te enerva și te scotea împotriva lui cu stilul arogant, Dragnea a fost cuminte. Acum dacă s-ar ieși la vot, s-ar prăbuși complet. Dar atunci el spunea <<Noi suntem cuminței, noi nu ne băgăm, noi facem program de guvernare>> și a prins treaba asta. Pe de o parte erau cele trei milioane de oameni pe care aveau nevoie să îi scoată la vot, cu ajutoare sociale, cu partidul, cu familia, iar altă bătălie era să îi convingă pe ceilalți să nu meargă la vot și prin această tactică de adormire i-au convins. Mare parte dintre tineri mai ales au înghițit-o. Asta e. În Piața Victoriei au ieșit și au spus <<Băi, fraier am fost>> sau chiar veneau cu pancarte <<Iertați-mă că nu am fost la vot>>”, a explicat Cartianu.

Grigore Cartianu s-a născut pe 27 ianuarie 1969, la Târgu Jiu, județul Gorj. Printre cele mai citite cărți ale sale se numără „Hagi”, „Sfârșitul Ceaușeștilor”, „Cartea Revoluției” și „Miracolul din noiembrie”.

Foto: Daniel Mihăilescu

cartianu

cartianu 3 cartianu 2

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

10 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  sibianul

  La anvergura lui de autor de bestseller-uri , Casa de Cultura din Cisnadie i se potriveste perfect! Exact pe masura unui scriitor ca dl. Cartianu! La mai mare, maestre!

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  biciclist

  Chestia cu 25% in Sibiu e o minciuna gogonata, sper ca nu se regaseste in carte. La protestul al mare am fost maxim 25000 participanti. Enorm si asa, nu trebuie sa inflorim lucrurile.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Pietari din sud

  Se doreste scoaterea din mentalul colectiv a termenilor de “domn” si de “intelectual”? Nici look de domn, nici subiecte de “intelectual”.

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Psd=Pcr

  Iar va aruncat ciuma roșie niște frimituri de pe masa hoției sa ieșiți sa comentați. ….bleak comuniștilor. ….Cartianu spune un adevăr. ..punct

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact