Joi,
25.04.2024
Innorat
Acum
8°C

Steagul uriaș de la Muzeul Astra: tăiat și împărțit sibienilor, de 1 decembrie

Steagul uriaș de la Muzeul Astra: tăiat și împărțit sibienilor, de 1 decembrie

Muzeul Astra lansează un proiect temerar, care va putea fi realizat doar împreună cu vizitatorii. Este vorba despre realizarea celui mai lung tricolor românesc într-un interval de un an de zile. Tricolorul va fi lucrat la gherghef, iar fiecare vizitator care dorește va putea contribui la realizarea lui. Demersul va fi supravegheat îndeaproape de meșteri țesători cu care Muzeul ASTRA colaborează de mai mulți ani.

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, lansează în 1 decembrie 2017 un proiect temerar, care va fi posibil numai cu contribuția vizitatorilor.

„Începând cu 1 decembrie 2018, tricolorul realizat prin truda de un an, va fi tăiat și împărțit vizitatorilor. Invităm publicul în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în Pavilionul Muzeal Multicultural, de Ziua Națională a României, să lucreze alături de noi la acest tricolor. Acest proiect are o însemnătate simbolică dacă ne gândim că strămoșii noștri au contribuit prin jertfă la realizarea României Mari, iar noi acum putem contribui la un record legat de identitatea națională” , a declarat Ciprian Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA.

Un alt proiect al Muzeului ASTRA va fi demararea unei campanii de colectare a mărturiilor din perioada Primului Război Mondial (de pe front sau din țară) și a Marii Unirii – fotografii, scrisori, documente, obiecte personale și mărturii orale. Campania (RE)Trăiește Marea Unire va începe pe 1 decembrie 2017 și va continua pe tot parcursul anului viitor. Pe 1 și pe 2 decembrie, doi pescari lipoveni din satul Mila 23 din Delta Dunării, vor pregăti borș de pește și pește prăjit ca pe baltă în cadrul unor ateliere culinare organizate în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la Cherhanaua din Mahmudia.

pescari_Delta

În ziua de 1 decembrie, începând cu ora 12, la Cârciuma din Bătrâni din Muzeul în Aer Liber, publicul va putea asista la tăierea, pârlirea, curățarea și tranșarea porcului, dar și la prepararea bucatelor tradiționale (cârnați, slănină, tobă, caltaboș). Se va servi aici ,,pomana porcului’’ cu mămăliguță și murături, dar și preparatele la ceaun, cum sunt tochitura de porc sau ciorba.

Sâmbătă, 2 decembrie, Muzeul ASTRA organizează evenimentul Tradiții și Cultură Gastronomică din Țara Secașelor, cu participarea comunității din localitatea Loamneș. Acțiunea va avea loc la Târgul de țară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, între orele 11.00-16.00. Aici se vor face degustări de lichiu cu varză și ceapă și iahnie de fasole cu cârnați.

Targ de tara_iarna

Duminică, 3 decembrie, Muzeul ASTRA organizează Festivalul Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor. Datini şi obiceiuri de iarnă. Ediţia a XI-a a Festivalului este organizată şi în acest an la Biserica „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” şi la Centrul Cultural Memorial Dr. Ghe. Telea Bologa din localitatea Nou Român, jud. Sibiu. Colindătorilor de la Şcoala de Arte şi Meserii “Ilie Micu” din Sibiu li se vor alătura membri ai comunităţilor din Nou Român şi Arpaşu de Sus.

În spiritul apropierii sărbătorilor de iarnă, în această minivacanță Galeriile de Arta Populară din Pavilionul Muzeal Multicultural și-au pregătit oferta pentru sărbători. Vizitatorii pot opta aici pentru cadouri inspirate din tradițiile satului românesc. Sunt cadouri făcute cu suflet și migală, obiecte unicat la care detaliile fac diferența, cum sunt decorațiunile pentru pomul de Crăciun din paie, pănuși de porumb, port popular și șosete de lână, oale de sarmale, căni pentru vin fiert, fețe de masă și ștergare, jucării ecologice.

În Pavilionul Muzeal Multicultural din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului vizitatorii, indiferent de vârstă, sunt așteptați să dea o mana de ajutor la împodobirea clădirii pentru sărbătorile de iarnă, cu ateliere de confecționat decorațiuni de Crăciun care se vor desfășura zilnic, între orele 10:00 și 15:00, începând de joi, 30 noiembrie, până duminică, 3 decembrie, în sala de educație muzeală de la parter.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

biciclist

Acum 6 ani

Inca un titlu mincinos. Nu exista in *prezent* nici un steag urias si nimic de impartit. In *viitor* da, s-ar putea, dar titlul spune altceva.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus