X
parada 1 decembrie

Ce facem în minivacanța de 1 decembrie?

Cei care nu și-au făcut încă planuri pentru cele trei zile zile libere acordate cu prilejul Zilei Naționale a României și vor să rămână în Sibiu, au de unde alege. Pe lângă defilare, 1 decembrie este ziua deschiderilor oficiale. Așadar, se va da drumul patinoarului de la Cisnădie și pârtiei de ski de la Arena Platoș. În oraș vor fi două premiere: deschiderea mini-târgului de Crăciun de pe B-dul Nicolae Bălcescu ce poartă numele „Orășelul fermecat”, iar în Piața Mică va avea loc evenimentul culinar, Christmas Food Carousel. 

Joi, 30 noiembrie

Timp de 10 zile, Sibiul îl va sărbători pe sfântul Andrei Şaguna, Mitropolitul Ardealului, prin lansări de carte, con­ferinţe, concerte de colinde, şi tot în aceste zile va fi vernisat tabloul Mitro­politului Şaguna, după restaurarea sa. Astăzi, în ziua Sfântului Apostol Andrei şi Sfântul Ierarh Andrei Şagu­na, are loc Liturghia arhie­rească, începând cu ora 9.15, la Catedrala Mitropo­litană.

La Sala Thalia se va încheia a XIX-a ediție a Festivalului Național de Folclor Ioan Macrea. Evenimentul cuprinde spectacole extraordinare ce aduc în atenția publicului personaje fabuloase din mitologia românilor, prin elemente de muzică, dans şi teatru, precum și seminarii pentru profesioniștii din domeniul culturii tradiționale (dansatori, coregrafi, dirijori, manageri).

De la ora 19:00, la Teatrul Național „Radu Stanca” va avea loc avanpremiera spectacolului „10”. Preţul unuii bilet este 20 de lei și se acordă o reducere de 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari.

Vineri, 1 decembrie

Defilarea de trupe, expoziția de tehnică militară, muzica populară și retragerea cu torțe sunt câteva dintre momentele pregătite de oficialitățile locale pentru celebrarea zilei de 1 Decembrie, la Sibiu.

parada 1 decembrie

Mai jos, vă prezentăm programul complet:

9:00 – Onor înaintașilor Marii Uniri, Biserica Sf. Apostoli Petru și Pavel (Biserica dintre brazi), str. Reconstrucției, nr. 17

10:00 – 11:00 – Ceremonie depuneri de coroane la sediul fostului Consiliu Dirigent din Transilvania, Str. Nicolae Bălcescu nr. 6.

11:00 – 13:00 – Defilarea gărzii de onoare și a trupelor, B-dul Corneliu Coposu
Expoziție de tehnică militară, parcare Teatrul Național „Radu Stanca”
Standuri de prezentare armament și tehnică militară
Cercul Militar, Bulevardul Victoriei nr. 3–5.

12:00 – Muzeul Asociaţiunii ASTRA – „150 de ani de la înființarea Bibliotecii Academiei Române” – expoziție de documente din colecțiile speciale ale Bibliotecii Astra Sibiu, Biblioteca Judeţeană Astra – Str. Gh. Bariţiu nr. 5.

12:30 – Expoziţie foto-documentară și proiecții de film – Cercul Militar Sibiu, Bulevardul Victoriei nr. 3–5.

15:00 – Spectacol susţinut de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul Junii-Sibiului”, Sala Transilvania, Str. Octavian Goga nr. 1.
Spectacol televizat – accesul este liber şi permis până la ora 1445, în limita locurilor disponibile.

17:00 – Retragere cu torţe, organizată de structurile din cadrul Sistemului Naţional de Apărare şi Ordine Publică, Cercul Militar – Sala Transilvania – Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”. Itinerar: Bd.Victoriei – Bd.V.Milea – str.Someșului – str.Școala de Înot – str. Nicolae Olahus – bd.V.Milea – bd.Mihai Viteazul – str.Nicolae Iorga – str. Revoluției.

19:00-20:30 – Concert simfonic susţinut de orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, Sala Thalia, str. Cetăţii nr. 3 – 5. Accesul este gratuit, pe baza invitațiilor ridicate anterior de la sediul Filarmonicii, în limita locurilor disponibile.

Cu ocazia Zilei Naţionale a României, la Muzeul Brukenthal expoziţiile sunt deschise în regim gratuit de vizitare la toate sediile.

ignat taiere porc craciun traditii (11) (Copy)

Vizitatorii Muzeului în aer liber Astra vor primi câte-un steag la intrare și vor putea asista la tăiere a porcului. Începând cu ora 12, la Cârciuma din Bătrâni din Muzeul în Aer Liber, publicul va putea asista la tăierea, pârlirea, curățarea și tranșarea porcului, dar și la prepararea bucatelor tradiționale (cârnați, slănină, tobă, caltaboș). Se va servi aici ,,pomana porcului’’ cu mămăliguță și murături, dar și preparatele la ceaun, cum sunt tochitura de porc sau ciorba. Tot în Muzeul Astra, dar de data aceasta la Cherhanaua din Mahmudia pescarii din delta Dunării vor găti între 11:00 și 16:00 borș de pește.

Începând de astăzi până la sfârșitul lunii, pe Bulevardu „Nicolae Bălcescu”, sibienii și nu numai vor pătrunde în „Orășelul fermecat” – un mini târg de Crăciun. Acolo va fi și un brad de Crăciun, iar organizatorii au propus ca fântâna arteziană de acolo să fie împodobită după sugestii venite din partea sibienilor, cel mai bun proiect fiind declarat câștigător și totodată primind o mie de euro.

Christmas_Food_Carousel_Photo3

Între 1 și 10 decembrie, Piața Mică găzduiește un nou eveniment culinar, Christmas Food Carousel. După ce în primăvară delicatesele, muzica bună și atmosfera relaxantă au adus în Piața Albert Huet experiența unui festival culinar complet la care au participat peste 50 de mii de vizitatori, Sibiul se pregătește de un nou eveniment delicios de Crăciun sub numele de Christmas Food Carousel.

paltinis partia oncesti ski iarna (3) (Copy)

Pentru cei care îndrăgesc sporturile de iarnă, astăzi de deschide patinoarul de la Cisnădie și pârtia de ski de la Păltiniș.
De la ora 19:00, sala Teatrului Gong va găzdui premiera națională a filmului „Mariţa”. Tot de la aceeași oră, la Teatrul Național „Radu Stanca” va avea loc premiera spectacolului „10”.

Sâmbătă, 2 decembrie

De la ora 10:00 și 12:00, la Teatrul Gong vor avea loc două ateliere de meștirilit pentru cei micuți. Tot acolo, de la ora 18:00 va avea loc spectacolul „Crăiasa Zăpezii”. Prețul unui bilet de acces este 9 lei.

De la ora 18:00, la Biserica Evanghelică Cisnădie va avea loc un concert de colinde pregătiti de Corul de femei al Corului Bach. „Iubire cu năbădăi” se va pune în scenă la Teatrul Național „Radu Stanca” începând cu ora 19:00, iar tot de la aceeași oră, la Teatrul Gong se va proiecta filmul „Marița”.

Duminică, 3 decembrie

Muzeul ASTRA organizează evenimentul Tradiții și Cultură Gastronomică din Țara Secașelor, cu participarea comunității din localitatea Loamneș. Acțiunea va avea loc la Târgul de țară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, între orele 11.00-16.00. Aici se vor face degustări de lichiu cu varză și ceapă și iahnie de fasole cu cârnați. Și cei doi pescari din Deltă vor găti astăzi în intervalul orar 11.00 – 16.00,malasolcă (preparată ca la Mila 23).

peste

De la orele serii, respectiv 18:00, la Biserica Evanghelică Sibiu va avea loc „Adventssingen / Colinde cu Corul de femei al Corului Bach”. Intrarea este liberă. O oră mai târziu, la Teatrul Național „Radu Stanca” se va prezenta publicului spectacolul „Nora”. Prețul unui bilet este 20 de lei și se acordă o reducere de 5 lei elevilor, studenților și pensionarilor. De la aceeași oră, la Teatrul Gong se va proiecta filmul „Marița”.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact