Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Un sibian din Mediaș, inginer la NASA. ”Voyager e ca Luceafărul”

Un sibian din Mediaș, inginer la NASA. ”Voyager e ca Luceafărul”

Născut în Mediaș, a absolvit facultatea la Iași, iar apoi a plecat în Statele Unite. E as în motoare bazate pe energia plutoniului și lucrează de ani buni la NASA. Iulian (Julian) Bloșiu a  făcut parte din echipa care a trimis Sondele Voyager 1 şi 2, în 1977, în spaţiu. Lucrează şi în prezent la un laborator din cadrul NASA, care s-a ocupat de soluţiile pentru propulsia sondelor prin univers, scrie stirileprotv.ro. 

Descurcăreţ, ca orice român, inginerul a fost pasionat şi de arhitectură și în consecință și-a proiectat singur casa în care locuieşte cu soţia sa, într-un cartier situat la doi paşi de Institutul Californian de Tehnologie, pe care l-a absolvit în anii 70. Soţia sa e tot românca şi au trăit o perioadă la Iaşi. Acolo li s-a născut şi băiatul, între timp ajuns medic în America. Ea e arheolog, el trimite sonde în spaţiu. Şi, deşi sunt plecaţi de aproape o jumătate de veac din România, încă simt româneşte. Compara robotică de la NASA cu poezia eminesciană. ”Ştiţi cum spunea Eminescu în Luceafărul? Voyager e ca Luceafărul.”

În 2017, NASA a sarbatorit fix 40 de ani de când cele 2 sonde ale misiunii circulă prin Univers. Românul Iulian Bloșiu a fost premiat pentru că bateria gândită de el şi echipa sa, pe bază de plutoniu, încă mai are puterea să asigure transmiterea de informaţii, la 4 decenii de la punerea în funcţiune.

 

 

Foto: Stirileprotv.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

medesan

Acum 6 ani

Suntem mandrii, este inca un Herman Oberth.
Raspunde

idgaf

Acum 6 ani

Bravo! foarte misto!
Raspunde

bondica abumeyangu

Acum 6 ani

meltenilor care sunteti mereu pentru a comenta de aceasta data nu va vad la comentat?where the fuck are you....ionut vl e-manuela sibianul ion si multi altii...????? cind e de apreciat un om de o valoare enorma nu aveti nimic de zis pentru ca nu va intereseaza.daca face accident un obosit de valcean e plin de comentarii pro si contra si va jigniti ca ultimii boschetari din gara Sibiu.Ce ar fi daca a-ti ramine mereu in anonimat pt. ca e mai bine pt toti orisicum nu aveti nimic de zis decit daca e de criticat jignit injurat...si vorbiiti de Romania unita scarbelor.Cum in societate sigur nicunul dintre voi nu reprezentati nimic asa sa ramineti si online
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus