Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Sibiul fără timp liber

În orice seară de sfârșit de săptămână te-ai întoarce înspre Sibiu în această perioadă, vei întâlni din contrasens coloane lungi de mașini. Alba, Mureș, Harghita, Cluj, Vâlcea și – inevitabil – mult București. Coloane de turiști care au venit pentru Târgul de Crăciun, coloane atât de lungi încât de întrebi unde vor fi încăput atâtea mașini.

Din sens invers, circulă coloane de sibieni pentru care Târgul de Crăciun e mai frumos luni și marți seara, când e mult mai la îndemână să te bucuri de un centru mai puțin aglomerat. Însă de remarcat e că acele coloane de sibieni vin din alte părți, unde și-au purtat cardurile în căutarea de variante de petrecere a timpului liber.

În acest moment, Sibiul duce de o mare lipsă de varietate în zona de loisir. Mai ales când vine vorba de sezoanele în care alternativa aerului liber nu mai este una la îndemână. Când afară e frig și plouă, în Sibiu te vei plictisi rapid ca localnic. Ai aceleași două-trei bazine de mici dimensiuni, un singur cinema cu fotolii îndoielnice, două săli de spectacole (în „ditamai“ orașul cultural), plus câteva inițiative din alte arii, dar cu dimensiuni atât de reduse încât dacă îți vei invita și prietenii există riscul să nu încăpeți cu toții. La propriu.

În mod facil, prima invitată să răspundă ”de ce nu avem” ar fi administrația. Dar aici chiar nu cred că administrația poate fi învinuită, din moment ce anual alocă bugete de mai multe milioane de euro pentru cofinanțarea unor evenimente (mă feresc să le numesc pe toate ”culturale”). Și, mai apoi, nu poți pune exclusiv în sarcina Primăriei alternativele în petrecerea timpului liber. Ci și în sarcina oamenilor de afaceri locali, a inițiativei antreprenoriale locale. Care, din te miri care calcule făcute pe genunchi, ocolesc aproape cu desăvârșire investițiile în această zonă. Îmi vin în minte, la repezeală, doar două exemple care ar trebui să atragă atenția celor care se pricep să facă profit. Exemplul unei săli de fitness, deschisă undeva în zona Căii Poplăcii, sală care atrage sibienii de parcă s-ar da miere, nu s-ar lua transpirație. În fiecare după-amiază, zona sălii geme de mașini folosite de doamnele și domnișoarele dornice să transpire întru tonifierea dorită. Apoi, ar mai fi exemplul restaurantului de la Rășinari, amplasat lângă o mică baltă cu ceva animale, niște filigorii și ceva terenuri de sport. Restaurant pentru care sibienii au preferat să aștepte la coadă, căci de drumuri către Bâlea erau sătui. Asta ca să nu mai amintesc de cele câteva săli de sport clasice din Sibiu sau de restaurantele care s-au impus deja ca brand local.

Pe de altă parte, adevărat e că de vei sta de vorbă cu un om de afaceri local pe acest subiect, îți va vorbi despre cum în ianuarie și februarie, nu găsești țipenie de sibian prin restaurante, în timpul săptămânii. Și că, dacă la restaurante nu merg, apoi cum de își vor cheltui oamenii banii pe alte distracții ușoare, astfel încât investițiile în acest domeniu să fie lucrative. Eu cred că greșesc cei care au astfel de abordări. Cred că puterea de cumpărare a sibienilor a crescut și crește în continuare și că o investiție făcută cu cap în această zonă nu are cum să nu aibă succes. Mai ales dacă ideea e ”creață”, nu în sensul de a fi neapărat originală.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus