X
biserica crestina biruinta

Primăria Sibiu a pus sechestru pe o biserică. „Fac un rău atât de mare în timp ce în țară se dau atâția bani pentru biserici“

La trei ani de la prima slujbă organizată în noul lăcaș al Bisericii Creștine Biruința, asupra clădirii de pe bulevardul Victoriei, nr. 42, Primăria Sibiu a instituit sechestru, ca urmare a datoriilor acumulate la bugetul local. Reprezentanții Bisericii arată că, de fapt, aceste datorii reprezintă impozitele de care biserica ar fi trebuit scutită.

Clădirea de pe bulevardul Victoriei nr. 42 este o fostă hală de producție a fostei întreprinderi „Steaua Roșie“. Reprezentanții Bisericii Biruința au cumpărat clădirea la finele lui 2012, au reabilitat-o în interior și exterior, iar în 21 decembrie 2014 aici a avut loc primul serviciu religios.
La începutul acestei săptămâni, Direcția Fiscală din cadrul Primăriei Sibiu a publicat un anunț prin care face publicitate pentru procesul verbal de sechestru asupra clădirii în discuție. „S-a ajuns la aproximativ 150.000 de lei, cu tot cu penalități. Plus că ne-au mai luat din conturi e două ori tot ceea ce am avut. Deci este jaf, într-o țară în care se dau o grămadă de bani pentru construirea de biserici și de catedrale și alte lucruri. Se poate trece la prigoană religioasă pentru cultele care sunt minoritare, altele decât cel ortodox“, spune pastorul bisericii, Teodor Dobrin. Biserica Biruința din Sibiu are 250 de membri adulți, cărora li se alătură și copii.

congregatie

Potrivit lui, datoriile către bugetul local al Sibiului s-au acumulat ca urmare a faptului că funcționarii aceleiași instituții nu au aprobat schimbarea de destinație a clădirii, din hală de producție în lăcaș de cult. „Eu știam că proprietar ești atunci când ai cumpărat și proprietatea este scutită din moment ce faci acte de cult în cadrul bisericii. Ei știu foarte bine că noi nu desfășurăm activități economice, ci numai acte de cult. Avem autorizație de funcționare de la Cultul creștin după Evanghelie din București, cult autorizat în România. Și, totuși, nu ne scutesc de impozit. Le trebuie bani“, declară pastorul Bisericii Biruința.

Au pierdut și în instanță

Dosarul schimbării de destinație nu este finalizat, potrivit aceleiași surse, din cauza lipsei avizului de securitate la incendii. „Demersurile la ISU au început de doi ani, pentru că nici noi nu am știut inițial cum trebuie procedat. Am făcut cererea de scutire de taxe și impozite, dintotdeauna am știut că bisericile sunt scutite de impozit. În cazul nostru, nu am fost scutiți pe clădire, ci numai pe teren. Ce ciudat, nu vi se pare ciudat? La teren automat s-a făcut schimbarea de destinație, dar la clădire, nu. Nu e ciudat?“, se întreabă pastorul.

El susține că a discutat și cu factori de decizie din cadrul Primăriei Sibiu despre această situație, fără succes însă, și că reprezentanți ai Direcției Fiscale au fost și pe teren pentru a verifica situația. „Suntem dezamăgiți de administrația fiscală de la Sibiu, care nu poate reglementa o problemă, drept și cinstit. Au fost și pe teren, le-am arătat și acte și au putut vedea că peste se fac doar activități de cult. Cu toate acestea, nu ne dau scutire de impozit. Nu e o filozofie, mă mir că pentru ei este atât de greu să facă dreptate și să își asume acest lucru. Pentru că oriunde în lumea aceasta nimeni nu îi judecă dacă vor face o dreptate. Nu știu de ce le este frică, pentru că interpretează legea diferit, deoarece dacă mergi în țara aceasta multe, multe biserici nu au aviz ISU și funcționează și sunt scutite de impozit. Nu mai vorbesc de lumânările din Biserica ortodoxă. Noi nu aprindem nicio lumânare în afară de becurile cu neon“, mai declară pastorul.

pastor tudor dobrin

„Ei spun că trebuie să schimb destinația, dar aceasta practic este realizată, în paralel desfășurându-se un întreg proces birocratic. Biserica este scutită de impozit, nu schimbarea de destinație este scutită de impozit. Este problema lor că fac un rău atât de mare în timp ce în țară se dau atâția bani pentru construirea de biserici“, pastorul Teodor Dobrin

Reprezentanții Bisericii au cerut în instanță anularea datoriilor calculate de către reprezentanții Primăriei Sibiu, iar în primăvara acestui an, Tribunalul Sibiu a anulat decizia de impunere emisă de Direcția Fiscală locală. „Exonerează reclamanta de plata impozitului stabilit prin această decizie“, a mai decis Tribunalul Sibiu. Hotărârea a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Alba Iulia care a casat decizia de la Sibiu și a respins ca nefondată acțiunea Bisericii Creștine după Evanghelie „Biruința“. „Am discutat cu juriști de la Primăriei, au dat doar din colț în colț, nu le trebuie decât bani. Am dat și în judecată Primăria, dar nici în Justiție nu s-a făcut dreptate, pentru că nu au mai întâlnit asemenea cazuri. Păi, rezolvă problema. Doar că trebuie curaj să rezolvi o problemă potrivit adevărului“, mai declară pastorul.
El spune că urmează să aibă loc o întâlnire a conducerii Bisericii pentru a stabili următorii pași, având în vedere iminența unui proces de executare silită a bunului pus sub sechestru.

Turnul Sfatului a solicitat un punct de vedere și Primăriei municipiului Sibiu.

biserica biruinta

Sursa foto: Facebook / Biserica Biruința

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

28 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  biciclist

  Citind articolul, n-ai cum sa nu realizezi ca acesti oameni au procedat cu buna-credinta (adica cinstit) si ca au fost destul de naivi (adica normal de naivi) sa creada ca nu vor fi probleme. Ghinionul lor e ca au dat de birocratia si prostia din Romania… si au ajuns sa plateasca impozit de firma de productie cand ei sunt un amarat de cult ce cauta un spatiu propriu. Absurda situatie!

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Teo

  Sunt biserici, scoli si spitale, care in veci nu vor obtine autorizatia de securitate la incendiu in baza actualei legislatii,dar care functioneaza deoarece sunt institutii publice.Birocratia si in aceasta privinta este de domeniul absurdului,ajungandu-se de la o extrema relaxare ,la impunerea unor conditii ,care implica niste costuri pentru multi ,imposibil de suportat.

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  The future is now

  Eu le-as desfiinta pe toate. Mentalitatea de turma si frica de barbosu omniprezent si (mai mult impotent)omnipotent trebuie extirpata. Apoi trecut la politicieni , schimbati toti fara drept de a mai participa vreodata in functii de conducere. Oh, si cat mai simplu, confiscate toate averile preotilor, pomohacilor si a politicienillor. Si uite cum are romania buget si a scapat de pedofili.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Dumitru Bucuresteanu

   Vezi cum toate belelele incep cu P? Pomohaci, preoti, politieni? P**da ma-sii alora de s-or inflama la commenturile noastre? Toate incep cu P

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ardeleanu Ioan

  Ce le mai plac viața ortodocșilor in tarile protestanților,uitați va în țările ortodoxe corupție ,bădărănie oameni care trăiesc din ajutoare sociale și încă ceva creștini nu omoară ei iubesc cum și Isus a iubit pe toți oameni că sa jertfit pentru toți nu a exclus pe nimeni toți suntem egali înaintea lui Dumnezeu

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   ndlcu

   Daca ai mai si invata limba romana ai face ceva util cu viata ta. In rest esti liber sa pleci la “fratii” tai, dar ma-ndoiesc ca te vor primi…

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ghita

  Rolul Bisericii s-a cam terminat; religia mai are ceva de spus doar in tarile subdezvoltate (deci si-n Romania). Tare naiv trebuie sa fi sa nu-ti dai seama de marile erori din toate religiile. Bineinteles ca prosti vor fi intodeauna…

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   chemat sau nechemat Dumnezeu va fii acolo

   Vocatus Atque Non Vocatus, Deus Aderit
   Timor dei initium sapiente

   cauta pe google carl gustav jung

   cred ca te incadrezi in categoria cu “prosti vor fi intotdeauna…”

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Dumitru Bucuresteanu

   @Ghita: Nu ai cu cine. Astia sunt genul ala de crestini “iubesc pe toata lumea atata timp cat e ca mine si are aceleasi idei”.

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Cioricliul Albastru

  Trebuie impozitate toate bisericile indiferent de religie, ar trebui impozitat orice venit al bisericilor asa cum oricărui om i este impozitat orice venit. Cel mai mare profit este al bisericilor neatins de nici o lege. În cazul de față trebuie sa plătească impozitul, deoarece primăria nu a avut nici o vina în toată povestea asta. Hai ca puteți nu e o mare suma pentru Frații din SUA…

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Apus de Soare...

  Biserica e prima forma organizata de conducere sociala. Ulterior, mult mai tarziu, au aparut si partidele, care, pana acum 100-200 ani, erau toate religioase. Acum suntem in perioada de tranzit, mai sunt si biserici, din ce in ce mai putine in lumea civilizata. Bineinteles ca, conducatorii acestora vor face tot posibilul sa prelungeasca influenta lor in societate.

 15. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ...

  sunt curios cate biserici au autorizatie de la isu…in primul rand, multe au deschiderea usilor catre interior, eu n-am vazut un stingator sau un plan de evacuare intr-o biserica…..si astia asteapta autorizatie de la isu, o institutie profund corupta……

 16. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact