Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Statul Român, după ce a cerut 12.000 de euro pentru reacreditarea singurului centru pentru copiii care mor: sibienii au greșit

Statul Român, după ce a cerut 12.000 de euro pentru reacreditarea singurului centru pentru copiii care mor: sibienii au greșit

Reprezentanții Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate spun că s-au autosesizat în urma articolelor despre taxa de 12.000 de euro pe care au cerut-o pentru reacreditarea centrului din Sibiu pentru copiii care suferă de boli incurabile. Centrului funcționează în cadrul căminului-spital ”Carl Wolff”, finanțat din banii strânși de un ONG.

Singurul centru din județul Sibiu în care sunt primiți atât copiii, cât și adulții care suferă de boli incurabile – beneficiind de asistență de specialitate 24 de ore din 24 – a ajuns în impas după ce, la reacreditare, instituția responsabilă de acest lucru a emis o factură de 54.882,50 de lei. Asta în condițiile în care, la acreditarea de acum cinci ani, factura a reprezentat o valoare sub echivalentul a 1.000 de euro. Iar cum centrul din cadrul ”Carl Wolff” continuă să funcționeze în special datorită donațiilor strânse pentru copii, factura de 12.000 de euro ridică serioase semne de întrebare asupra viitorului acestui centru. Care, în lipsa acreditării Statului Român prin Autoritatea amintită, nu va mai putea încheia contract cu Casa de asigurări de sănătate, pentru a putea deconta o parte din cheltuielile cu tratarea bolnavilor cu o speranță de viață limitată.

Solicitați de Turnul Sfatului, reprezentanții Autorității de management al calității în sănătate (ANMCS) susțin că s-au autosesizat asupra acestui caz în urma articolelor din presă. ”În acest caz, s-a ajuns la aceasta sumă în urma informațiilor completate de cei de la «Carl Wolf». După verificarea împreuna cu conducerea Centrului a datelor, pe care ei le-au încărcat în aplicația electronică, au fost descoperite unele inadvertențe. După corectarea acestora, s-a ajuns la o scădere semnificativă a taxei de acreditare“, arată în răspunsul ANMCS transmis redacției Turnul Sfatului. Potrivit celor de la București, taxa a suferit modificări ale valorii și pentru că modul de calcul al acesteia a fost schimbat. ”Modalitatea de calcul a taxei a suferit modificări, în sensul că nu se mai calculează în funcție de numărul de paturi (cum se calcula în momentul în care a obținut acreditarea Centrul «Carl Wolff»), ci de complexitatea unității sanitare și a cazurilor tratate“, mai arată sursa citată.

Motivul invocat de ANMCS vine în contextul în care reprezentanții centrului din cadrul ”Carl Wolff” au făcut numeroase diligențe pentru a afla motivul valorii extrem de ridicate a taxei de reacreditare. Singura ”reușită” a celor de la ”Carl Wolff” a fost aceea de a obține amânarea plății respectivei facturi până în luna martie a anului viitor. Mai mult, inclusiv deputatul Ovidiu Ganț a făcut o interpelare pe numele premierului României, în care cerea o derogare pentru spitalul care trăiește din donații.

Ortrun Rhein, directoarea ”Carl Wolff” spune că așteaptă clarificări în cursul acestei săptămâni. „Am primit un răspuns solicitărilor noastre că se caută soluţii. În cursul acestei săptămâni vom afla dacă există sau nu soluţii astfel încât costurile reacreditării să mai scadă. Noi nu avem de gând să închidem centrul, dar poate va trebui să amânăm procedura de acreditare. Ceea ce ne-ar pune iarăşi într-o situaţie dificilă, deoarece nu am mai putea încheia contract cu Casa de asigurări de sănătate. Pornesc pe ideea că vom găsi, totuşi, o cale de mijloc, deoarece copiii şi adulţii au nevoie de un astfel de hospice“, arată managerul căminului – spital.

Despre istoria taxei de 12.000 de euro puteți citi mai multe aici

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

calin Blaga

Acum 6 ani

statul roman pierde esenta problemei: de ce exista o taxa de reacreditare/acreditare?!?!?! Statul ROman nu investeste nimic, dar cere bani asistentei sociale/medicale. Statul roman ramane cel mai mare hot din ROmania.
Raspunde

biciclist

Acum 6 ani

Da, cum sa nu. Statul nu greseste niciodata si suntem aici sa va servim. Cu ce va mai putem ajuta?
Raspunde

The future is now

Acum 6 ani

Eu zic sa dam toti banii bisericii! Poponarii au nevoie de bani!E mai simplu sa te rogi in fusta si sa speri ca pica din cer, decat sa ajuti niste copilasi care chiar au nevoie de suma aia.. modesta zic eu pe langa ce cheltuieli au majoritatea politicienilor.
Raspunde

EU

Acum 6 ani

pai daca tinem cont ca populatia judetului est undeva pe la 465,271 persoane si datoria este de 54882 lei atunci rezulta ca daca facem un efort financiar de 0.12 lei de persoana am rezolva ?problema. Ce ziceti? Sunt bani pe care ii gasim pe jos si nu ne aplecam sa ii luam sau sunt mai putini decat lasa ciubuc pensionarii
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus