X

Opoziția ”îmi pute”

Alin Bratu

Oricine a fost la putere în ultimii 28 de ani a avut parte de o opoziție al cărei principal mesaj a fost ”totul e dezastru”. Absolut orice lucru inițiat de putere a fost răsturnat instantaneu de opoziție. Indiferent că opoziția se numea PNL, PD, PDL, PSD, PAC, PNȚCD, PRM sau orice alt partid care a avut voci publice. Nu a existat niciodată un singur lucru bun realizat de partidul aflat la putere. Boc a fost demonizat de PSD pentru măsurile de austeritate, deși între ele au fost și acțiuni care au reușit să oprească drumul spre faliment. La fel, acum, USR și PNL demontează absolut orice inițiativă legislativă propusă de social-democrați. Orice emană mințile mai mult sau mai puțin luminate ale pesediștilor e aruncat direct la gunoi de către cei din opoziție. Nici măcar nu se mai caută ceva bun prin maldărul de inițiative, ci totul e răsturnat la ghenă.

Dacă de 28 de ani absolut toți care au fost la guvernare au făcut numai lucruri mizerabile, atunci de ce suntem aici? Ar fi trebuit să fim scoși din Europa și eventual asistați social de către un stat care își va fi făcut milă de noi. E imposibil pentru o națiune să reziste cu o conducere împotriva propriului interes timp de aproape 30 de ani. Asta, dacă nu cumva lucrurile nu stau chiar așa.

Un motiv temeinic pentru care partidele au o imagine atât de proastă la noi în țară ține, după părerea mea, tocmai de această strategie de a demoniza absolut orice creează puterea. Dacă partidul X zi de zi latră împotriva tuturor deciziilor luate de partidul Y, aflat la guvernare, iar soarele continuă să răsară în fiecare dimineață și nu intrăm în haos, atunci va avea o problemă în viitor. Pentru că înseamnă că măcar jumătate din lătraturi au fost alarme false. Culmea e că peste câțiva ani, partidul Y se întoarce cum-necum în opoziție și va face la fel. Va lătra la fel de mult împotriva partidului care a spus că a preluat un ”dezastru absolut”. Și așa o ducem de 28 de ani.

Și mai rău e faptul că media s-a polarizat, în cea mai mare parte, în același trend. Sunt ziare, televiziuni, oameni de presă care zilnic latră că ce face partidul X ori Y e un eșec total. Social, economic, cultural, oricum. Nimic nu e bun. Totul e o rușine națională, iar sfârșitul este iminent. Oamenii se pliază pe acest model după afinități, iar opiniile atât de divergente împart populația în două: în „igreci” și ”icși”. Niște talibani care nu mai pot ieși din acest tipar absolut în care există un singur adevăr. Cel cunoscut de el. Promovat de partidul pe care îl susțin și lătrat de oamenii lui. Lucrurile nu sunt întotdeauna albe ori negre. Există o paletă extrem de mare de griuri. Nuanțe pe care toate partidele refuză să le vadă.

Mi-ar plăcea să existe un partid, o fundație, o asociație care să-și câștige notorietatea explicând lucrurile. Vorbind despre lucruri bune și lucruri proaste pe care le dezvoltă puterea. Ar fi un șoc pentru români să existe un partid care, în opoziție fiind, să spună de exemplu ”suntem de acord cu cinci puncte din legile justiției promovate de PSD. Dar nu putem accepta niciodată alte șapte puncte”. Cu un discurs calm, să explice populației care sunt motivele pro și contra. Și ce s-ar putea face să se ajungă la o cale de mijloc. Din păcate nu avem așa ceva. Avem doar oameni care dețin supremul adevăr, care posedă ei și doar ei singurele soluții care pot salva România. De unde să o salveze? Din dezastrul făcut de Y, criticat acum de X?

 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

4 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Contact