Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Șase elevi din Sibiu, premiați de NASA. N-au bani să meargă în America

Șase elevi din Sibiu, premiați de NASA. N-au bani să meargă în America

Șase elevi ai Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” au participat la un concurs organizat de NASA și s-au situat pe locul 11. În luna ianuarie, aceștia trebuie să meargă în America pentru ultima etapă a concursului și pentru gala de premiere. Însă, pentru asta, au nevoie de aproximativ 15.000 de USD, bani de care nu dispun. În acest sens, fac un apel la firmele din Sibiu care și-ar dori să îi sponsorizeze.

Ruxandra Fleșeriu, Eric Avram, Daniel Bărac, Răzvan Dumitru, Mihai Fleșer și Rareș Milea  sunt cei șase elevi care formează echipa „Horizon”. Toți sunt în clasa a XI-a, la specializarea Matematică-Informatică și au aflat de concurs de pe Internet. Pasionați de științele reale, au zis să încerce că nu au nimic de pierdut. Mai ales, că fiecare în parte este olimpic, fie la matematică, fizică sau informatică.

Locul 11, din 150 de echipe

Începând din septembrie, elevii au participat la unul dintre cele mai importante concursuri internaționale dedicate elevilor de liceu, „Zero Robotics High School Tournamen”. „Concursul este organizat de NASA şi Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) în care participanții scriu programe informatice ce au ca scop programarea strategiilor în sateliții SPHERES deţinuţi de NASA, activi acum în spaţiu. Aceste programe se referă la probleme reale şi provocatoare ale NASA şi MIT. În concurs au participat peste 150 de echipe la nivel internațional şi șapte echipe românești. Concursul a avut mai multe faze şi în două din cele cinci faze intermediare ne-am clasat pe locul 1 la nivel mondial”, spun elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”.

Dacă tot ce au făcut până acum a fost să stea în fața unui laptop, acum aceștia trebuie să ajungă în America. „Ne întâlneam la unu dintre noi acasă și munceam. Deși acum suntem pe poziția 11, lucrurile se mai pot schimba și sperăm să fim printre primii patru deoarece în acest fel, proiectul nostru se va pune în practică. Dar, oricum, dacă nu reușim să strângem bani, nu o să reușim să plecăm”, spune Ruxandra Fleșeriu.

Au nevoie de bani

Echipa sibiană a fost invitată de către MIT şi NASA în SUA pentru premiere şi să participe la câteva evenimente prin care să interacționeze cu mediul științific și universitar. Evenimentele vor avea loc în perioada 7-14 Ianuarie 2018.

„Pentru aceasta deplasare avem nevoie de 15.000 USD (transport şi cazare), bani pe care intenționăm să-i obținem din sponsorizări. Suntem deschişi în a crea parteneriate pe termen lung cu firmele ce ne vor oferi aceste sponsorizări şi de a identifica împreună modalitatea cea mai bună de a promova aceste companii atât în cadrul acestei deplasări cât şi pentru alte proiecte viitoare”, arată liceenii.

În acest sens, și directorul Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”, Gabriel Octavian Negrea a redactat o scrisoare deschisă prin care face apel la toți cei care vor să-i susțină pe tineri.

„Participarea celor șase elevi calificați la faza finală a competiției, însoțiți de un cadru didactic, este condiționată de asigurarea finanțării necesare pentru transport, cazare și masă (estimativ 1500 de euro de persoană). Din păcate, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu nu are posibilitatea (financiară și legală) de a finanța deplasarea elevilor și profesorului însoțitor. Din acest motiv, CNGL Sibiu solicită sprijin din partea tuturor celor interesați de susținerea și promovarea tinerilor români de valoare, a celor care promit cu adevărat să devină creatori de cunoaștere pentru societatea de mâine”, scrie directorul colegiului, cu mențiunea că sponsorizările se pot realiza pe bază de contract către: Asociația „Gheorghe Lazăr Sibiu 2017” BANCA TRANSILVANIA – Agenția Sibiu IBAN RO69BTRL03301205K43916XX SWIFT BTRLR022

Persoane de contact:

Ruxandra Fleseriu - 0751 478 444 Monica Ducu - 0722 582 436

Zero Robotics High School Tournamen este o competiție internațională de programare pentru robotică, unde roboții sunt SPHERES (Synchronized Position Hold Engage and Reorient Experimentah Satellites) din interiorul Stației Spațiale Internaționale. Competiția, adresată elevilor de liceu, este organizată de Massachusetts Institute of Technology (MIT) și NASA și începe online, pe un site dedicat, unde echipele programează SPHERES pentru a rezolva o provocare anuală. După mai multe faze ale competiției într-un mediu de simulare care imită realul SPHERES, finaliștii sunt selectați pentru a concura într-un campionat live la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS). Un astronaut va conduce campionatul micro-gravitație cu o emisie live.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

31 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Arsinel

Acum 6 ani

astia is hipsterii rezistenti de maine, tradatori de neam si de tara la munca nu la intins mana !! huuuooo
Raspunde

zzz

Acum 6 ani

iar tu esti prostul, lenesul, plangaciosul, pupincuristul, hater-ul, coruptul de azi.
Raspunde

Ina

Acum 6 ani

Nu va e rusine, comunisti bosorogi! Nu numai ca nu sustineti invatamantul ADEVARAT, dar cum apare un varf cum ii dati in cap. Niciodata CIUMA ROSIE nu a suportat ELITELE (oare de ce?). La umbra voastra nu creste nimic, doar buruieni! Bravo copii, mergeti inainte pe drumul vostru! Poate cu cei ca voi ROMANIA mai are o sansa!
Raspunde

Nicolae

Acum 6 ani

Asta e CAPITALISMUL, copiii săraci chiar daca sunt inteligenți nu au șanse.Sanse au copiii baronilor din partidele politice actuale.Si eu știu șefi de promoție care stau acasă și corigenți din liceu au dat SPAGA la firme din Sibiu și au serviciu.
Raspunde

zzz

Acum 6 ani

ai dreptate, capitalismul e de kkt! era mai bine in comunism cand nici macar nu aflau de consursul ala, nici macar nu participau, nici macar nu stiau ca sunt destepti dar...aveau asigurata o slujba la IPAS sau la Independenta. ce poti sa-ti doresti mai mult? tu sigur erai bun in comunism ca dai bine din gura si, deh, propaganda nu se face singura...
Raspunde

K.Samuel

Acum 6 ani

Gresit! Nu are nicio legatura cu capitalismul. Capitalismul inseamna ca dispui de capitalul tau uman si financiar. Adica faci ce vrei cu el si nimeni nu te poate forta sa faci altceva decat ceea ce vrei. Faptul ca bogatia nu e distribuita egal, e cu totul alta poveste. Nu mai tot loviti in capitalism, deoarece fara el, am fi fost mult mai putin avansati. Incercati sa va largiti perspectivele cu privire la lume, nu se dati imediat vina pe un sistem, pentru nereusitele voastre sau ale altora.
Raspunde

Octav

Acum 6 ani

Felicitari si mult succes pentru viitor!
Raspunde

un sibian - cel original

Acum 6 ani

Hoap si Arsinel, pe el il doare cel mai tare faptul ca acesti tineri nu lucreaza pentru si il locul lui! Iara el sa tea cu mana intinsa asa cum a fost invatat! Ei... s-au dus vremuriele ala Arsineleeeee! Mai lasa pomana PSD si invata sa primesti in masura in care lucrezi si daruiesti! Bravo copii! Voi ne faceti tara cunoscuta!
Raspunde

vasile

Acum 6 ani

Le dau un pont :-) Sa mearga cu jalba in protap la milionarii sibiului, Nu de carton. Imposibil sa nu stranga ceva, sunt si in parcul Industrial ceva milionari, trebuie cautati> Bravo lor!!! Felicitari si succes in continuare.
Raspunde

PaceFacatorul de la Varsovia

Acum 6 ani

Le dau eu alt pont: sa se adreseze, prin intermediul conducerii liceului, Consiliului Local Sibiu si Consiliului Judetean Sibiu.Se taie citiva leuti de la iminenta si inevitabila chilotareala de Revelion si se finanteaza copiii.Merita(ma refer la copii).Nu fiti chitre: finantati bilete dus-intors nu numa' dus!
Raspunde

PaceFacatorul de la Varsovia

Acum 6 ani

Iti dai seama ce rusinos ar fi pentru Sibiu sa aflam ca au onorat invitatia NASA cu bani de la fundatia jui Dan Voiculescu?Pariez ca daca s-ar intimpla asa ceva n-ar picheta nimeni Primaria sau Consiliul Judetean.
Raspunde

PaceFacatorul de la Varsovia

Acum 6 ani

Poate pleaca pe banii PSD.Asta da lovitura!
Raspunde

Lexescu

Acum 6 ani

Nici o problema ....vor fi sponsorizati de firmele profitabile (multinationale) de pe platforma de vest....Trebuie doar sa ceara, nu-i asa??!! :)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alex

Acum 6 ani

$15000 * 3.94 / 948 = 62.34. Ai putea sa trimiti copiii astia in America dar ai putea cu aceiasi bani sa platesti de zece ori mai multe pensii. Chiar mai mult de zece ori daca pensiile alea sunt sub medie. Si stiti bine cine vine la vot si cine nu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

raspandache

Acum 6 ani

Păi să le plătească NASA cheltuielile, că ei sunt cei interesați de tineri inteligenți. Plus de asta, să se verifice situația materială a părinților, parcă văd că sunt hipsteri care stau pe un căcălău de bani cu mâna întinsă către stat. Suntem în Sibiu, nu la Vaslui, totuși.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp2

Acum 6 ani

cinste lor ar trebui sposorizati ,ajutati DAR fonduri are CSOLOS asa ca sa ii sponsorizeze,sau nui da voie unchiul soros?
Raspunde

Vecina

Acum 6 ani

Parca prima doamna a României este cadru didactic la liceul Lazar doamna Iohannis ar fi o tema de casa foarte buna pt dinsa sa o vedem cum rezolva problema daca ar vrea bineînțeles .
Raspunde

Milea Rares

Acum 6 ani

Prima doamna ne-a ajutat in limita posibilitatilor ei. Va rugam nu atacati daca nu sunteti in cunostiinta de cauza.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

patrunjel

Acum 6 ani

sa ia de la camatari..sigur le da
Raspunde

hmhm

Acum 6 ani

Bravo copii! Deschideti si un cont pe GoFundMe, postati si pe facebook si pana la urma veti gasi banii necesari. Promit ca va voi promova si voi si dona. Trebuie sa ajungeti la NASA. Iar celor care vorbesc de capitalism le pot spune ca in tarile capitaliste cu un salariu obisnuit, chiar si de vanzator iti poti trimite copilul in USA o data pe an si ca exista si alte programe care finanteaza tinerii care vor sa studieze altundeva, iar guvernul ajuta foarte mult tinerii.
Raspunde

S

Acum 6 ani

Eu cred ca primaria ar trebui sa ii ajute ,in fond ei sunt mandria Sibiului .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp2

Acum 6 ani

pot fi ajutati si de la cotroceni ca la ce buget e acolo ......... la lazar o predat si prof werner si preda si prof carmen johannes primaria sa l ajute pe micutul june rezvan sa isi revina si sa isi vada de treba gunoier cu facultate!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Lazar

Acum 6 ani

La munca nu la. Întins mana
Raspunde

zzz

Acum 6 ani

la munca, nu la deschis gura(ca faci curent)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus