Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

#vavedemdinSibiu ia amploare: peste 500 de oameni, cu flori în mână, au tăcut în fața sediului PSD

#vavedemdinSibiu ia amploare: peste 500 de oameni, cu flori în mână, au tăcut în fața sediului PSD

Flash-mob-ul inițiat la începutul acestei săptămâni în fața sediului PSD Sibiu a reunit peste 500 de persoane la amiaza zilei de sâmbătă. Aliniați de o parte și de alta a portretului Regelui Mihai, sibienii au protestat în tăcere în fața sediului de partid, înspre care priveau. La final, sute de flori și mesaje scrise au fost lăsate în jurul portretului Regelui Mihai.

Ca în fiecare zi a acestei săptămâni, la ora 12:00 sibienii s-au aliniat, în tăcere, în fața sediului PSD din centrul istoric al orașului. Spre diferență de celelalte zile, protestatarii au adus cu ei flori și mesaje scrise care, în majoritate, redau citate ale fostului monarh. ”Nu vom putea avea viitor fără a respecta trecutul nostru”, ”Politica aduce prejudicii cetățeanului, dacă este aplicată în disprețul eticii” sau ”Lumea de mâine nu poate exista fără morală, credință și fără memorie” sunt astfel de exemple, combinate cu mesaje precum ”Răbdarea poate fi, uneori, o armă împotriva destinului istoric”.

Timp de aproximativ 20 de minute, cei peste 500 de protestatari au stat cu privind în tăcere înspre sediul de partid, în care nu se afla niciun lider local. Sediul era deschis, două social-democrate pregătind pachete de Crăciun pentru copii.

”Știu că generația mea este de vină”

La protest au participat, în majoritate, tineri, dar alături de ei au fost prezenți și copii, dar și persoane în vârstă. ”Protestez împotriva urgenței cu care se votează modificările legilor justiției și ale codului penal. Bineînțeles, am venit și pentru a aduce un omagiu celui care a fost Regele Mihai. Aceste proteste cred că au efect, oamenii înțeleg că poți determina schimbări și cu o simplă prezență pașnică și un mesaj simplu”, spune Lavinia. Mesajul simplu și protestul la fel de simplu sunt lucruri pe care le subliniază și Forina. ”E prima dată când vin la aceste proteste deoarece nu am avut timp până acum, nu puteam veni în timpul săptămânii de la ora 12:00. Însă susțin aceste proteste, care ne explică simplu de ce trebuie să manifestăm”.

20171216_121126

Alături de alte două prietene, Rodica Costea, 68 de ani, a mai fost la proteste. ”Politicienii aceștia au avut nesimțirea să vină la înmormântarea Regelui Mihai. Unde a fost numai decență și bun simț și ei, ticăloșii, acolo. Cei care acum câțiva ani îl huiduiau și îl alungau. Știu că generația mea este de vină pentru multe din relele acestea, dar poate copiii aceștia să ne salveze. Eu, vorba aceea, nu mai am mult, dar copiii...”, spune Rodica, cea care nu se arată foarte încrezătoare în capacitatea politicienilor de a reacționa la astfel de proteste pașnice.

Pentru Maria este pentru prima dată când participă la aceste flash-mob-uri. ”Aș fi vrut să vin și în alte dăți, dar programul nu mi-a permis. Cumva am fost cu mintea și gândul și sufletul alături de cei care au fost. Poate părea un pic redundant, dar suntem aici deoarece ne dorim o Românie normală, pentru că nu dorim ca justiția să fie înregimentată politic și să se guverneze discreționar. Știu că poate părea șablonar, dar nu vrem să recurgem la alternativa de a pleca, ci vrem să ne construim un viitor aici pentru noi și copiii noștri”.

Ea crede că acest gen de proteste pot avea efect, chiar dacă sunt diferite. ”Unele manifestări, mai puternice, pot avea efect imediat. Altele, mai mici, sunt ca un bâzâit de țânțar. Dar, până la urmă, și bâzâitul acesta poate să aibă consecințe pe măsură”, spune Maria, din Sibiu.

Protestele continuă

Cei care au avut inițiativa protestelor #vavedemdinSibiu spun că, dacă dezbaterea legilor nu va fi oprită, mișcările de stradă vor continua. ”Lumea cred că ar veni și în timpul săptămânii, dar celor mai mulți le este greu să plece de la serviciu la ora 12:00. Avem o susținere extraordinară de când suntem în piață, organizăm flash-mob-urile, dezbaterile, lumea ne susține la nivel național, lucruri similare se petrec și în București, Iași, Cluj sau Brașov, de exemplu”, arată unul dintre inițiatori. Care comentează și schimbul de replici între protestatari și social-democrați, realizat prin intermediul comunicatelor publicate în presă.

”Nu cred că acest schimb de comunicate de presă este o componentă benefică, deoarece arată lipsa dialogului. Fiecare vorbește în limba lui, să zic, și în lumea lui. Cred că avem o deficiență de dialog, de fapt”.

20171216_122735 20171216_121619 20171216_121523 20171216_121256 20171216_121246 20171216_121130 20171216_121126 20171216_121054 20171216_120949 20171216_120934

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

32 comentarii

e oameni si ei

Acum 6 ani

Trebuiesc mesaje pentru mebrii simpli de partid- alde psd, care au si ei copii, sa fie intrebati ei ce tara vor pentru acestia? Intr-un fel doar ei mai pot face ceva din interiorul acestui mamut care inghite democratia....
Raspunde

///

Acum 6 ani

Ce frumos ca au venit cu flori! ca la priveghi...
Raspunde

Ion

Acum 6 ani

N-am putut sa ajung la protest dar sunt alături de voi! Sunteti minunati!
Raspunde

PaceFacatorul de la Varsovia

Acum 6 ani

Intre Corin Cindrea,proaspatul sef Romgaz si Ioan Cindrea,fostul presedinte CJ,votat cu doua miini de sustinatorii USL(PSD+PNL+PC) e doar o coincidenta de nume?
Raspunde

Dany

Acum 6 ani

Corin Cindrea lucreaza de mult timp in cadrul Romgaz si daca era o legatura nu devenea acum director ci cu vre- o trei patru ani in urma.Nu nu este o legatura omu e pur si simplu capabil
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dracu

Acum 6 ani

Imaginile astea reflecta perfect starea natiei romanesti in anul 2017. Stati ca oile la pascut in timp ce politicienii fura de ne indoaie. Ne-am pierdut si tupeul de a protesta cu batele, asa cum s-ar intampla in orice tara civilizata. Forma asta de protest este total nepotrivita in contextul actual. Cand...in istoria asta a lumii...ati mai vazut asemenea forme de protest imbecile??? Chiar credeti ca rezolvati asa ceva?
Raspunde

Dracu

Acum 6 ani

Parerea mea ca astia trebuie luati cu asalt din parlament, arestati si organizata o lovitura de stat. Asta nu poate lua decat o forma violenta. Nu se poate altfel. Cel mai grav nu este schimbarea asta a legilor justitiei ci precedentul pe care il creeaza. Oricine va veni ulterior la putere va avea cunostinta de legile alea si de cat de usor pot fi fraieriti romanii. Cine credeti ca le va mai schimba? Asa ca...hai sa terminam cu cretinismele astea de tip "sit in" si hai mai bine sa le jupuim pielea la gunoaiele astea.
Raspunde

Gruia

Acum 6 ani

Fac cu drag la toţi servicii, Mă descurc conştiincios, Satisfac orice capricii: Strig şi "sus", dar strig şi "jos"!
Raspunde

Și eu cred la fel

Acum 6 ani

De aproape un an de când ne-au rezistat celor 600.000 de protestatari flower power...., de atunci trebuia reconsiderata tactica noastră. Ciuma roșie e demult imuna la pașnice... Dar ar mai fi ceva între pașnic și violent : blocarea țării, greva generala, blocare drumuri cu mașini în trafic ceva de genul, dar e nevoie de sincronizare și oameni hotărâți.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

VL01BMW

Acum 6 ani

@dracu - e mai corect sa fie schimbata legea asa cum a facut-o Macovei - de pe o zi pe alta, cu raspunderea guvernului, asa-i? Daca arestezi tot parlamentul, unde-l bagi pe Ghinea? Da pe Barna unde-l intemnitezi?
Raspunde

Dracu

Acum 6 ani

Voi astia din oltenia taceti dracu din gura ca 98% dintre parlamentari sunt lucruri slabe din sud. Voi trageti tara asta in jos pt ca sunteti pusi numai oe smecherii.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ion Ionescu

Acum 6 ani

Serios? Din Ardeal nu au fost si sunt dea cu nemernici? Ce prost esti
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Livia

Acum 6 ani

Si eu cred ca la asa actiune din partea PSD-ului trebuie un raspuns dur, bate pe spinare.
Raspunde

Ion

Acum 6 ani

Oare cum le explica psd istii si udmr istii copiilor lor ce fac in Parlament ? Ca promoveaza hotia la nivel national ? Ca sustin marturiile mincinoase ? Doar ca sa ii faca scapati pe Dragnea si Tariceanu ?! Atunci sa schimbe si numele tarii in HOTOMANIA !!!
Raspunde

Cosmin

Acum 6 ani

Anti PSD cu garoafe albe in mana si PSD cu sampania in mana. A se vedea Apa Canal care au ars un chef de zile mari cand Iohannis jelea la Patriarhie.
Raspunde

S

Acum 6 ani

Si Ion de ce nu intrebati pe PNL de ce sau despartit ? De nu se mai suporta nici pe ei . Si nu cred ca PNL este cel mai corect partid . Hai sa fim seriosi .
Raspunde

Dracu

Acum 6 ani

Da nu propune nimeni PNL-ul. Sunt aceleasi gunoaie invechite si acolo. Doar tariceanu a fost in fruntea lor atata timp. Si el e mentorul gunoaielor. Trebuie o clasa politica resetata. De la zero. Cu oameni inteligenti, profesionisti si patrioti. Nu vreau sa tin partea USR-ului dar ei cand au venit nu le-a dat nimeni nici o sansa pe motive absurde. Ca sunt tineri, ca n-au experienta, etc... Nimeni nu s-a gandit sa-i voteze tocmai pentru ca sunt tineri si sunt altceva. Si pana la urma daca e sa fure, macar sa fure altii nu tot aceeasi. Oricum cale de intoarcere nu prea mai e. PSD-ul a investit masiv in ultimii 30 de ani in distrugerea invatamantului. Si PNL la fel. Pentru ca si-au dat seama ca masele analfabete functional sunt usor de manipulat. Ar mai fi o sansa. Impartirea Romaniei si secesiunea Ardealului. Dar deja astea sunt utopii din pacate.
Raspunde

#Ajunge cu pesede

Acum 6 ani

Prietene, aici este vorba de un protest împotriva ciumei roșii pesede care distruge țara bucată cu bucată! Dacă ai idei tembele cu secesiuni și independențe, adică distrugerea țării, îți recomand nenorocirea de autostradă și direcția Budapesta. Culmea e că tot ruși găsești și acolo!
Raspunde

Bm

Acum 6 ani

cand pisica nu-i acasa , soarecele joaca pe masa. Johannis jelea la o inmormantare regeasca si Regionala Apa Canal petrecea cu lautari la un chef tot asa de regesc. Tare, nu ?
Raspunde

dancp2

Acum 6 ani

ar fi interesanta o foto cu apa cacanal si cheful!!!!!!!!!!!!! poate are cineva
Raspunde

Nadira

Acum 6 ani

bai adunatura de tampiti, ia mai cititi si voi despre ce e vorba ! cititi voi cu ochisorii personali daca ati invatat asta si nu mai repetati ca papagalii ce va spun unii ! cititul nu doare !
Raspunde

@Dracu

Acum 6 ani

Bai tampitel, ce-ti veni cu secesiunea Ardealului ??? Vezi ca mi sunt batrani care-ti pot spune cum a fost in 1940 , ca nu cumva sa spui ca ce mai e scris prin carti e minciuna. Asta vor unii, sa ajungem iar slugi in tara noastra, ca si cum nu e destul ca ne-au incalecat americanii si nemtii.
Raspunde

Dracu

Acum 6 ani

Bai Tampitel. Stai sa-ti explic eu tie. Secesiunea nu are nici o legatura cu a fi sluga cuiva sau nu. Este doar o despartire definitiva a ardealului, banatului si maramuresului de restul tarii. Suntem doua tari diferite intr-una singura. Blocati efectiv. Deocamdata satele din oltenia sunt in anul 1940 in adevaratul sens al cuvantului. Si ca mentalitati si ca saracie. Tot ce e in sudul acestei tari este extrem de deranjant pentru vestul tarii. La un eventual referendum de separare as vota fara remuscari. Macar administrativ.
Raspunde

Dracu

Acum 6 ani

Pai decat slugi la olteni mai bine slugi la unguri.
Raspunde

PaceFacatorul de la Varsovia

Acum 6 ani

Da' tot sluga esti !Vezi ca in tribunalele Ungariei nu-i ca la noi:nu sti ungureste,ai pus-o!Nu-ti ofera legea dreptul de a te apara in limba materna.In Slatina,Dragasani,Valcea,Pitesti,Ploiesti sau Botosani mai ai inca aceasta facilitate.
Raspunde

BON

Acum 6 ani

Interesant şi simbolic mod de a participa la funeraliile MAJESTAŢII SALE!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus