X
casa Borghina (4)

Proces pe cei 15 cm lipsă ai fostului comisar Borghină

Șeful Serviciului teritorial Centru din cadrul Oficiului național al jocurilor de noroc, Ioan Borghină (unul din cei mai prolifici dezvoltatori imobiliari din rândul fostei Gărzi Financiare Sibiu) face obiectul unei acțiuni în instanță a prefectului Adela Muntean. Aceasta încearcă astfel să îi anuleze autorizația de construire, despre care Inspectoratul regional în construcții spune că a fost eliberată prin încălcarea legii. Primăria Sibiu este cea care a eliberat autorizația, pe baza unor documentații între care au fost strecurate falsuri din care să nu reiasă că respectivul teren are o deschidere la stradă cu 15 cm mai puțin decât minimul prevăzut de lege.

Din luna octombrie a acestui an, pe strada Plevnei, nr. 37A, din cartierul Lazaret al Sibiului a început construirea unei ”locuințe unifamiliale” cu două apartamente, într-o clădire care ar trebui să aibă cel mult parter și etaj. Construcția a demarat în baza unei autorizații de construire eliberată de Primăria Sibiu în septembrie 2017, sub numărul 619, devenită acum subiect de acțiune în contencios administrativ. Motivul: terenul pe care a început construcția nu are dimensiunea minimă de opt metri deschidere la stradă, după cum prevede Regulamentul local de urbanism al Sibiului. Deschiderea la stradă a respectivului teren este de 7,85 m, deci cu 15 cm mai puțin decât prevevede legea.

casa Borghina (2)

Locuința unifamilială scoasă la vânzare ca duplex este aproape ridicată

De la Primărie începe

Despre faptul că pe acel teren nu ar fi voie să se construiască deoarece nu îndeplinește condițiile minime prevăzute în Planul urbanistic general al Sibiului au fost avertizați reprezentanții Primăriei Sibiu încă din cursul lunii martie a acestui an. Deoarece au aflat că pe strada lor urmează să fie ridicată o nouă construcție, vecinii au redactat o sesizare către Serviciul urbanism din cadrul Primăriei Sibiu. ”În susținerea celor menționate vă depunem, în copie, planul de situație după dezmembrarea imobilului, unde nr. top nou format are frontul la stradă de 7,85 m. În speranța unei juste și legale aprecieri a celor sesizate de noi, vă mulțumim anticipat”, semnează opt locuitori de pe strada Plevnei.

Cu toate acestea, în certificatul de urbanism eliberat o lună mai târziu de Primăria Sibiu, Ioan Borghină este informat că poate construi o locuință unifamilială, clădire care să fie lipită de locuințele din stânga și, respectiv, din dreapta proprietății sale.

Când cu 15 cm mai puțin, când cu 7 cm mai mult

După eliberarea autorizației de construire, între vecini și celelalte instituții cu atribuții în domeniul construcțiilor începe o amplă corespondență. ”Potrivit documentației tehnice care a stat la baza emiterii autorizației de construire nr. 619/25.09.2017, frontul la stradă este de 8,07 m, iar nu de 7,85 m, cum, în mod greșit, susțineți în cuprinsul plângerii prealabile”, răspund reprezentanții Primăriei Sibiu într-una dintre adrese.

Cei 8,07 m la care fac referire reprezentanții Primăriei sunt menționați într-un plan de situație depus la dosarul de autorizare a clădirii. Dosar de autorizare în care, câteva pagini mai încolo, apare un alt plan de situație în care, de această dată, deschiderea la stradă a terenului în discuție este de 7,85 de m. Dimensiune recunoscută și de proprietarul terenului.

borhina plan mare de site borghina plan de situatie mic de site

Faptul că Primăria Sibiu a emis o autorizație de construire al cărei dosar conține acte neconforme realității a reieșit în urma acțiunii în contencios administrativ inițiată la începutul lunii decembrie de către Instituția Prefectului. Instituție care, la rândul ei, a fost sesizată de Inspectoratul regional în construcții Centru (IRCC) cu sediul la Brașov.

O casă unifamilială devenită duplex cu pod mansardabil

”Atât autorizația de construire, cât și certificatul de urbanism care a stat la baza emiterii autorizației au fost eliberate cu încălcarea prevederilor legale (…) Autorizația s-a emis cu date insuficiente privind descrierea lucrărilor, lipsind și înscrierea categoriei de importanță a lucrărilor, (…). Autorizația s-a eliberat în lipsa referatului de verificare tehnică a studiului geotehnic la cerința fundamentală de calitate Af – rezistența și stabilitatea terenului de fundare (…). Autorizația de construire are la bază un proiect incomplet”, se arată în raportul de control al ICSR, pe baza căruia Instituția Prefectului a demarat procesul amintit.

extras raport inspectorat

Inspectoratul regional în construcții Centru, ai cărui reprezentanți au venit în control la Sibiu, au descoperit nu doar faptul că actele noii clădiri nu sunt în regulă, ci și faptul că modul în care aceasta este construită nu respectă planul asumat în dosarul de autorizare. Noua clădire nu este construită după regula ”locuințelor înșiruite”, deoarece nu este lipită de clădirea de la nr. 37. ”Totodată, coeficientul de utilizare a terenului s-a determinat fără a se fi luat în calcul suprafața amenajabilă a nivelului situat deasupra ultimului planșeu al clădirii. Acest nivel a fost impropriu denumit ”pod”, deoarece este delimitat nu doar de învelitoare, ci și de pereți exteriori și ferestre”, se mai arată în raportul IRCC, care cere intervenția Instituției Prefectului pentru anularea autorizației.

Că locuința ridicată pe strada Plevnei nu este una familială și că poate fi mansardată apare și în anunțul răspândit deja pe mai multe site-uri de imobiliare. Potrivit cărora, pe strada Plevnei nr. 37 A se construiește un ”duplex cu pod mansardabil”. Locuințele, cu câte patru camere și două băi, vor putea fi predate în aprilie – mai 2018, la prețul de 89.900 de euro, se arată în respectivele anunțuri.

Borghină: ”este o măsură abuzivă”

Ioan Borghină susține că, de fapt, el este cel care are de suferit în toată această poveste. Spune că este ținta atacurilor uneia dintre vecinele de pe stradă. ”Acolo este o singură doamnă care se prevalează de calitatea pe care o are în Justiția sibiană și spune că nu mai am dreptul să construiesc acolo, în condițiile în care a fost o dezmembrare a unui vecin. Pe exact același tip lot de teren ca și al meu a construit. Deci eu nu mai am dreptul să construiesc, deși ei au avut dreptul. Și mi-au făcut o grămadă de reclamații. Peste tot. Acolo se verifică la centimetru fiecare lucrare care se face. Este o măsură abuzivă din punctul meu de vedere, dar instanța va decide”, declară Ioan Borghină.

El nu neagă faptul că terenul pentru care a solicitat autorizație de construire are o deschidere la stradă sub opt metri și nici nu are vreo explicație asupra motivului pentru care în dosarul de autorizare apar planuri potrivit cărora terenul are o lățime când de 7,85 m, când de 8,07 m. ”Habar nu am cum au apărut acele documente cu suprafețe diferite. Știu că s-a făcut o rectificare a situației terenului respectiv, deoarece chiar doamna care reclamă a intrat pe proprietatea mea – anterior momentului în care am cumpărat eu terenul. Se vede cu ochiul liber acolo, dacă merge oricine – autoritățile nu au vrut să vadă – cum s-a intrat pe proprietatea mea cu 40 de centimetri, prin streașina făcută, prin hidroizolația de la casă, drept pentru care s-a ajuns aici unde s-a ajuns. Cine dorește să fie de bună credință poate vedea lucrul acesta. Suntem într-un ridicol absurd cu ceea ce se întâmplă acolo. Toți arhitecții spun că nu se referă la așa ceva, avem parcele pe care se construiește și pe cinci-șase metri front la stradă. Este o reglementare care se referă la dezmembrare, eventual. Dar să pui în discuție 15 cm, în condițiile în care acolo nu este clară situația, căci a intrat 40 de cm pe terenul eu. Deci unde e buna credință? Invoci în instanță anumite lucruri, dar tu nu îți vezi propriile probleme, mai ales încălcarea proprietății, căci eu nu m-am dus să încalc proprietatea ei”, descrie Ioan Borghină.

În prezent, el este în proces atât cu Instituția Prefectului pentru anularea autorizației, cât și cu vecinii, procesul din urmă având același obiect. Procesul cu vecinii a fost câștigat, pe fond, la Tribunalul Sibiu, dar Borghină a cerut strămutarea acestuia la Tribunalul Alba, fapt încuviințat de Curtea de Apel Alba Iulia, care a și desființat hotărârea judecătorilor sibieni, care au dispus și oprirea lucrărilor. ”Pentru suspendarea lucrărilor există acțiune în curs. Și încă nu s-a dat nicio sentință definitivă. Asta e absurd. Să vedeți în instanța de la Sibiu cum s-a desfășurat un proces, dacă acesta se poate numi proces. În cinci zile de la sesizarea instanței s-a dat și suspendarea lucrărilor, având în vedere că doamna care mă reclamă are calitatea de grefier aici. Și când m-am dus la Alba, acolo au desființat tot. Asta să vedeți, cum se face Justiția după ureche. Oricum, eu nu am nici cea mai mică emoție că nu aș fi în drept sau că nu aș respecta legea acolo”, mai spune Borghină.

Deschiderea acțiunii în contencios administrativ de către Instiuția Prefectului ar fi trebuit să ducă la suspendarea autorizației și oprirea lucrărilor. Care, deocamdată, continuă. Până la ora redactării acestui material, Inspectoratul în construcții Sibiu nu a răspuns solicitărilor Turnul Sfatului pe acest subiect.

Comisarul – dezvoltator imobiliar

Ioan Borghină conduce serviciul teritorial Centru al Oficiului național al jocurilor de noroc după ce multă vreme a fost comisar în cadrul Gărzii Financiare Sibiu. Numele său este cunoscut, însă, în zona dezvoltatorilor imobiliari din Sibiu și datorită numeroaselor proiecte imobiliare pe care comisarul Gărzii Financiare le-a dus la bun sfârșit. Borghină a fost printre primii care a construit în Pădurea Dumbrava, în spatele hotelului Hilton, dar și cel care a ridicat blocul de pe șoseaua Alba Iulia, în zona intersecției cu str. Vasile Cârlova.

borghina 1

Ioan Borghină Foto Facebook / Ioan Borghina

Potrivit declarațiilor de avere, cel mai bun an pentru comisarul – dezvoltator imobiliar Ioan Borghină a fost 2008, când a vândut 32 de apartamente și case, a căror valoare totală ar fi de peste 8,7 milioane de lei.

Potrivit celei mai recente declarații de avere completată de Borghină, acesta deține împreună cu soția sa șapte terenuri intravilane de aproximativ 3.000 de mp în Sibiu, dar și trei case de vacanță și patru spații comerciale, tot în Sibiu.

Pe lângă bijuterii de 5.500 de euro, Borghină mai are un depozit bancar de 210.000 de lei, dar și două credite scadente în 2030, respectiv 2032, în valoare de 112.000, respectiv 101.000 (declarația de avere nu menționează moneda). Din chirii, Ioan Borghină a încasat în cursul lui 2016 228.200 de lei, iar soția sa – 352.800 de lei. Salariul anual al lui Ioan Borghină la Oficiul național al jocurilor de noroc este de 68.100 de lei.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

24 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  altul

  Se citeste printre randuri ca reclamantii au oresce trecere si la turnul sfatului, altfel nu v-ati fi deranjat pt o ilegalitate prezumata de 15 cmm atata timp cat stim cu toti cat si CUM s-a construit in Sibiu.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Selectam moderatori de anunturi. Primiti plata pentru fiecare anunt moderat. Trebuie sa verificati anunturile pe care alte persoane le posteaza, apoi sa le aprobati afisarea in sistem. Nu este necesara experienta. Va invatam noi totul. Cereti detalii la adresa de email:pacurarucostica1963@gmail com

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Vaga -Bond

  Să spună Bunicuta cum a autorizat cartierul din spatele Centrului Chinologic, de lângă pădurea Dumbrava. Nu a obținut aprobare de la MAI și acum se fac reclamații că latră câinii. Se pare că este vorba de șpagă la mijloc.

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  un cititor

  Intrebarea esentiala este alta: cum justifica un functionat public banii care i-a investit initial in afacere? Stiu, explicatii se gasesc, doar traim in Ro …

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ...

  Poza spune tot despre cat de ok este acea constructie. Contorsionata si aproape sprijinita pe cladirile vecine, imposibil de lucrat/finisat/renovat fara a intra in curtile vecinilor. Asa se construieste in Sibiu de foarte mult timp, de zici ca locuim in Rasinari si nu exista spatiu… Rusine urbanismului sibian, din pacate asta e doar o mica parte din ce au facut cu orasul asta

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Gigi

  Oare altul, un om de rand putea obtine autorizatie o pe acelasi teren pe care construieste acest Borghina? Si asta e mic copil pe langa latifundiarul de fost viceprimar Popa si modul in care a obtinut autorizatii de constructie pentru imobilele lui….

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Sibian

  Si cati nebuni sunt care cumpara asa ceva….O casa cu pereti exteriori nefinisati vanduta pe mii de euro….Poate propune Primaria o solutie de zugraveala….

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Istodor

  Acest borghina a facut banii cand era la garda financiara si il acoperea pe hotul de Marincuta sa vanda alcool fara acte si tunuri date cu petrolistii si benzinarii din Sibiu cu embargoul din iugoslavia

 15. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 16. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 17. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Gabriela Jucan

  Cad masti si incepe adevarul sa iasa la iveala. Se ridica intrebari grele, legate de provenienta unor sume imense, legate de retele intregi de “afaceristi” de toata jena, legate de modul in care se emit si respecta legile si legate de modul in care iti poti trai viata in respect si siguranta in Romania anului 2017. Astept momentul in care vor veni si raspunsurile la aceste tipuri de intrebari.

 18. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  coco70

  Ce face Agentia Nationala de Inregritate? Ar trebui sa se autosesizeze in acest caz !Oficiul National al Jocurilor de Noroc este subordonat Guvernului Romaniei….aceeasi preocupare a avut-o si fostul sef de la ONJN de unde probabil s-a inspirat si Borghina!

 19. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 20. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Lenuta

  Interfața hoțului Borghina e un infractor. Fost hoț în Germania anilor 90 apoi bișnițari în Sibiu iar acum dezvoltatori imobiliari împreună cu comisarul gărzii financiare.

 21. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Relu

  Va spun eu cum a facut bani acest spagar. Am avut un magazin iar Borghina impreuna cu alt hot Bogdanel imi cereau taxa de protectie folosindu-se de procese verbale fictive cu sume mici iar sumele mari din spagi le imparteau intre ei. Asa a reusit sa-si faca avere.

 22. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 23. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  cititescu

  “Cei 15 cm lipsa (!??) ai domnului Borghina” – bine masurati – au provocat panica intre femeile cunoscatoare… care n-au citit articolul. Fiti linistite doamnelor, e vorba de “deschidere”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Anchete
 • Contact