Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

O tânără din Cornățel - voluntarul anului. „În loc să te plângi, pui tu mâna și faci ceva”

O tânără din Cornățel - voluntarul anului. „În loc să te plângi, pui tu mâna și faci ceva”

La doar 19 ani, o tânără din Cornățel se mândrește cu cinci ani de voluntariat. Recent, Diana Niță a fost desemnată Voluntarul anului în cadrul Galei Tineretului Sibian pentru activitatea ei de la Asociația Prietenii Mocăniței și nu numai. Deși, la început, a vrut să aibă o activitate pentru a nu se plictisi, în timp, și-a dat seama că voluntariatul este ca o dependență. În opinia ei, doar implicându-te poți cu adevărat să schimbi ceva și să treci peste etapa în care doar te plângi că lucrurile nu funcționează bine.

Diana Niță este din Cornățel, însă odată cu liceul, a ajuns la Sibiu. Acum, este în anul II la Comunicare și Relații Publice din cadrul ULBS și până de curând a avut și un job. La începerea liceului și-a dat seama că ar vrea să facă mai mult decât să meargă la școală și așa a apărut voluntariatul. De Asociația Prietenii Mocăniței a auzit întâmplător și cum vacanțele de vară și le petrecea la Cornățel și nu avea ce face, a zis: De ce nu? Iar de trei ani se dedică trup și suflet.

diana Niță voluntarul anului

Deși nu este remunerată, nu a simțit niciodată că ar face ceva pe gratis. Asta, deși nu a zis niciodată „nu” muncii de jos. „Am schimbat traverse, am zugrăvit, am tencuit, am cosit iarbă, am întreținut lina, am strâns crampoane. Tot ce ține de munca la linie. Nu m-am ferit de nimic. O perioadă scurtă m-am ocupat și de relația cu presa. Am cunoscut oameni foarte frumoși care, între timp, mi-au devenit prieteni”, povestește tânăra.

În primăvara acestui an, Diana a fost coordonator de zonă la Maratonul Internațional de la Sibiu având o echipă de 11 voluntari. Pe lângă asta, în vară, a depășit mult munca de voluntariat, organizând în linii mari Festivalul Zilele Vecinătății.

Foto: Facebook Zilele Vecinătății Foto: Facebook Zilele Vecinătății

Voluntariatul nu doar că i-a dat șansa să cunoască mulți oameni și să strângă multe amintiri, ci i-a schimbat și viața. Acum doi ani, când era într-o tabără de vară în Germania unde reprezenta Asociația Prietenii Mocăniței și-a întâlnit actualul iubit-suedez. Deși locuiesc în țări și culturi diferite, voluntariatul i-a legat. „El face voluntariat la o asociație din Suedia, iar în acea vară ne-am întâlnit întâmplător. Între timp, am făcut voluntariat și acolo, ca să văd cum e. Asta e una dintre activitățile care ne leagă”, spune ea.

niță diana

Dacă la început, voluntariatul a fost o modalitate de petrecere a timpului liber, în timp s-a dovedi a fi o dependență. „M-am implicat pentru că voiam să fac ceva. Era dorința aceea de a face mai mult decât să învăț sau chiar mai rău să stau degeaba. În felul acesta poți să schimbi ceva singur. Nu trebuie să aștepți tu să vină cineva să schimbe în locul tău. În loc să te plângi că lucrurile nu merg bine, le schimbi tu, pui tu mâna și faci ceva. În felul acesta îți aduci aportul în comunitate. În timp, mi-am dat seama că, de fapt, voluntariatul este o dependență”. Grație implicării, nu mai este nevoită să caute noi activități, deoarece acestea vin spre ea. „Deja sunt mulți oameni care știu că sunt implicată în multe activități de voluntariat și mă caută ei pe mine. Dar, la început, eu căutam activitățile pe grupurile de voluntari de pe Facebook”, mai spune Diana.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

gelu v

Acum 6 ani

pacat de fata....altii baga banii in buzunar
Raspunde

Mihai

Acum 6 ani

Atata stii BA, banii din buzunarul tau... Altii vad lucrurile si altfel BA
Raspunde

dr dre

Acum 6 ani

asta e boala romanilor. sa comenteze dar sa nu faca nimic sa schimbe, sa astepte sa faca altii. e sport national.
Raspunde

Saila Sorin

Acum 3 ani

Buna. Cand vei mai conduce mocanita Huturca ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus