X
mall-festival-sibiu

2017 va rămâne anul promisiunilor neonorate în shopping-ul Sibiului

Investiții de peste 200 de milioane de euro, erau anunțate în Sibiu, pentru anul 2017. Mall-ul de la lângă Podul Gării trebuia să prindă contur și să se pregătească de inaugurare, cel din Șelimbăr ar fi avut acum două etaje și cinema de ultima oră, iar pe spațiul fostei berării din centru ar fi trebuit să avem acum un centru comercial modern. Progresele au fost însă mult mai mici decât se aștepta toată lumea.

Reprezentanții Sibiu Shopping City au anunțat încă din luna iunie 2016, la câteva zile după ce compania de real-estate NEPI (New Europe Property Investments) achiziționa mall-ul din Șelimbăr pentru suma de 100 de mil. de euro, că au planuri mari de viitor. Tot centrul comercial trebuia să intre într-un proces de reamenajare și modernizare.

“La Sibiu vom începe procesul de modernizare, vom aduce acolo un cinematograf sub un brand cunoscut, iar galeria va fi reconfigurată. Investiţia va fi cam de 10% din cât am plătit pentru proprietate, adică aproximativ 10 milioane de euro”, declara atunci Alex Morar, CEO-ul NEPI, pentru Ziarul Financiar. Investițiile se ridicau la 10 milioane de euro.

Ce-i drept, pe tot parcursul anului 2017 s-a lucrat la mall, însă numai detalii estetice.

Abia în urmă cu câteva zile, în 8 decembrie, Consiliul Local Șelimbăr aproba noul PUZ+RLU ”Remodelare centru comercial Shopping City și extindere, înălțime maximă 30 ml”.

mall 1

Asta înseamnă că, la aproape un an și jumătate de la anunțul privind extinderea și modernizarea mall-ului din Șelimbăr, lucrările pot să înceapă.

În paralel, New Europe Property Investments nu a stat degeaba și a inaugurat la Râmnicu Vâlcea un centru comercial nou.

Coincidență sau nu, tot în luna iunie 2016, Consiliul Local Sibiu aproba planul urbanistic zonal pentru un nou centru comercial, care ar urma să fie ridicat pe terenul de pe strada Lector, din zona Podului Gării.

puz mall

Se anunța atunci că noul mall al Sibiului va avea o suprafață închiriabilă de 42.000 de metri pătrați.

Deschiderea era programată pentru cea de-a doua parte a anului 2018, iar investiția totală a fost estimată la 70 de milioane de euro.

Festival Shopping Center ar trebui să fie primul centru comercial de tip mall din Sibiu şi ar fi ancorat de un hipermarket. În total, proiectul prevede 160 de spaţii comerciale. Mall-ul are prevăzut și un cinematograf modern, pe o suprafață de peste 2000 de metri pătrați. De asemenea, noul mall va avea 1100 locuri de parcare, atât într-o parcare subterană cât și la suprafață.

Un an mai târziu, în iulie 2017, conducerea primăriei Sibiu anunța că a avut o întâlnire cu reprezentanții investitorilor și că proiectul merge înainte.

”Sibiul va avea un centru comercial în zona Podului Gării, pe terenul fostei fabrici Simerom. Investitorul a prezentat municipalității și instituțiilor abilitate ultimele detalii cu privire la clădire și funcționalitatea acesteia, înainte de a solicita autorizația de construcție”, au postat reprezentanții primăriei pe pagina oficială de facebook.

O a doua fază a proiectului prevede construcția a o mie de apartamente, în vecinătatea centrului comercial, însă, până în prezent, nici terenul nu a fost pregătit pentru începerea construcțiilor.

piata habermann

Cel mai avansat proiect comercial al Sibiului, în acest moment, este Habermann Markt. Conform anunțului inițial făcut de dezvoltator, centrul trebuia inaugurat în urmă cu șase luni, însă el nici acum nu este gata.

”Operatorii culturali / sportivi din județ și nu numai, vor avea la dispoziție, din această vară, un spațiu alternativ pentru organizarea evenimentelor outdoor, situat în zona 0 a orașului. Spațiul face parte dintr-un proiect mai mare al dezvoltatorului, care se desfășoară pe o suprafață de 7.645 metri pătrați și cuprinde 57 de căsuțe modulare, inspirate din arhitectura nordică, în care vor funcționa restaurante, cafenele, magazine, magazine cu delicatese și multe altele, dar și furnizori de servicii”, anunțau reprezentanții Euro Imob International, într-un comunicat de presă.

În cadrul amplasamentului au fost prevăzute zone generoase pietonale, cu mobilier urban pentru relaxare, care vor putea găzdui, periodic, spectacole, concerte, târguri sau evenimente sportive.

În total, operatorii vor avea la dispoziție o suprafață de aproximativ 1.300 metri pătrați (70 x 18.57mp). În plus, vor beneficia de o serie de facilități puse la dispoziție: o scenă demontabilă de 10 x 8 m, panouri led (4x3m), rețea wireless, multiple zone de racordare la curent trifazic și promovare prin intermediul platformei proprii de comunicare.

“Ne dorim o zonă vie și efervescentă, un punct de referință pentru cumpărături de calitate și, în același timp, un spațiu de întâlnire și socializare, în perimetrul ultracentral al orașului. Aici vor funcționa restaurante și cafenele, magazine, magazine cu produse locale și de calitate, dar esența este dată de evenimentele care vor anima Habermann Markt. Modelul nostru se regăsește în alte mari orașe europene, în care piețele de acest tip sunt puncte importante de susținere ale economiei și culturii gastronomice locale dar, în același timp, au rolul de a educa și de a inspira vizitatorii. Ne-am propus să construim un hub cultural, care să apropie oamenii, să atragă turiști și să îmbogățească, în final, comunitatea”, a declarat Viorel Horja, Manager General Euro Imob International.

Lucrările în acest caz se apropie de finalizare.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

17 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ioan

  Vreti trafic blocat la podul garii si in zona adiacenta? Construiti Festival Shopping Center si 1000 de apartamente!

  Incompetenti, iresponsabili, idioti. Astia iau decizii pentru urbea noastra. Sau nu iau…, ca nu au viziune.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Hallllooooo

  Baba senila ce se numeste primar, este iresponsabila. O sa blocheze complet zona podului garii pt ca din cartierul Lazaret si Gusterita, este singura iesire adevarata catre restul orasului.
  Gasiti dracului solutii FDGR-istilor sau paiata sa-si dea dracului demisia ca e incapabila.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  va mai curge apa pe Cibin

  Modernizarea mallului de la Selimbar depinde de constructia celui de la gara. Cei care construiesc la gara se pare ca nu au capacitatea financiara de a realiza asa ceva. Mai mult ca sigur se doreste a se vinde un proiect cu toate aprobarile obtinute. Dupa vanzarea proiectului apar si banii pentru apartamentele promise. Asa ca pana se face ceva acolo cei din Selimbar stau in stand-bay si incaseaza chirii. Termenele de realizare a celor 2 s-au mutat in 2018, dar la fel de bine pot fi prelungite pana in 2019 chiar 2020. In alta ordine de idei sensul giratoriu de la urcarea pe podul garii va genera foarte multe probleme, chair blocaje inclusiv in cel de pe Constitutiei cu Bul Spitalelor. Iesirea din mall ar trebui sa se faca doar prin Piata Garii, pe strada Fabricii, iar la pod sa fie permis doar virajul la dreapta spre Lazaret

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Bacovia

   Buna remarca ati facut vis-a-vis de interdependenta celor doua proiecte… Citeam acum cateva zile un articol pe alt site de stiri locale care dezvaluia negocieri (aparent) secrete intre dezvoltatorii firmei Primavera Investments (cei cu mall-ul de la gara) si cei de la NEPI (Selimbar) in vederea vanzarii terenului destinat proiectului lor. Acum ramane la interpretarea oricui daca cei de la NEPI isi doresc sa cumpere terenul pentru a bloca orice proiect concurent sau daca considera ca merita intr-adevar investitia intr-un mall in acea zona. In ambele scenarii, NEPI va detine pentru o buna bucata de timp monopolul pe shopping si retail in Sibiu… Diferenta dintre cele doua firme este ca NEPI chiar are un portofoliu impresionant de centre comerciale si mall-uri in tara (Promenada Mall Pipera, Mega Mall Pantelimon, Vulcan Value Center Rahova, Shopping City Timisoara, etc.) si mai mult decat probabil si bani suficienti pentru a mai construi. Cel mai probabil vor specula piata activ si daca timpul si statisticile de consum o vor dovedi, vor face ambele investitii. Cred insa ca pentru urmatorii 2-3 ani ne vom multumi cu totii cu un Shopping City renovat si extins si cam atat. Aceasta investitie este necesara si orasului si firmei propriu-zise, deoarece mai multe firme mari au intentia de a deschide unitati comerciale la Sibiu, fapt ce va genera profit aproape imediat din chirii. Cateva exemple de firme care cauta loc pe piata locala ar fi intreg grupul Inditex (Zara, Massimo Dutii, Pull&Bear, Oysho, Bershka, Stradivarius + Zara Home), Mango, Levis, dar si Cinema City (recent construit inclusiv la Ramnicu Valcea). De asemenea, cei de la Starbucks si-au anuntat si in trecut intentia de a deschide o unitate in Selimbar, iar recent au aparut discutii despre extinderea numarului de unitati locale la 2. Si exemple ar mai fi… Dar mai mult ca sigur ca toate acestea vor aparea prima oara la Shopping City, un alt mall in zona orasului Sibiu fiind cel putin improbabil pentru viitorul apropiat (2-3-4 ani). Sau cine stie, NEPI are bani de investitii, iar daca cei de la grupul Auchan vor deschide pe viitor un Coresi (sau ceva similar) langa Hornbach, o noua dimensiune de shopping si petrecere a timpului liber se va impune pe piata, iar mana celor de la NEPI va fi fortata daca vor dori sa ramana in continuare lider in regiune (Sibiu-Hunedoara,Valcea-Alba).

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Bacovia

    Revin putin asupra a ceea ce am evidentiat apropo de piata Habermann si as dori sa las o sugestie (nu ca ar conta pentru administratia locala, dar cine stie, poate se trezeste spiritul civic si ne strangem mai multi spre a o sustine). Sunt de parere ca daca vor sa contruiasca ulterior un cartier rezidential in locul pietei, PUZ-ul primariei sa nu fie tocmai cu dedicatie pentru prietenii constructori, ci ar trebui sa ii oblige pe acestia si la realizarea unei parcari supraetajate de profil privat (cu taxa), care sa aduca cel putin 300 de noi locuri de parcare in zona centrala. Constructorul poate sa vanda o parte din locuri (dar nu mai mult de 25%) catre cei care cumpara apartamentele, iar pe restul sa incaseze taxa de parcare, care printr-o lege locala ar putea fi reglementata sa nu fie mai mult de dublul celei stabilite de primarie pentru viitoarele ei parcari supraetajate.

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  bobby69

  In care ” mari orase europene” se regaseste modelul vostru Habermann ? Nu stiu cum nu v-ati dat seama pana acum ca Habermann este un fiasco total ! Cate spatii ati inchiriat pana acum ? Dezvoltatorii lui peshte prajit…..

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Bacovia

   Piata Habermann suna intr-adevar a fiasco… Am urmarit proiectul acelei parcele de teren ani de zile, deoarece locuiam in zona. Timpul a schimbat mereu formatul de shopping de la mall, la birouri cu magazine, apoi iar la mall si mai nou, la o piata non-agro-alimentara… Un singur detaliu al proiectului a ramas constant insa, ideea de a transforma cel putin jumatate de parcela in zona rezidentiala (tin minte ca la un moment dat se vorbea inclusiv de blocuri turn de 10-12 etaje)… Analizand ultimele declaratii de peste ani ale asa-zisilor dezvoltatori, tind sa cred ca piata aceasta cu caracter temporar, este doar o cale de a scapa de amenzile datorate, deoarece acel teren a ajuns la un moment dat sa fie o veritabila gropa de gunoi in zona centrala, dar si cu mentiunea ca in acest fel propietarii pot obtine inclusiv niste sume nu tocmai mici de bani in cei 5-6-7 ani cat va functiona acolo piata… Ulterior, cand se va incepe proiectul noului PUZ pentru zona centrala (Tunelul pe sub dealul Saguna, Sala de Conferinte de la Cazarma 90 si Teatrul cel nou pe locul actualei cladiri + parcarea de langa), destinatia terenului privat poate fi schimbata in totalitate in zona rezidentiala, deoarece noua zona va acoperi acest detaliu… Si astfel ne vom trezi cu 8-10 blocuri inghesuite, fara parcare, ce 5-6 etaje fiecare, dar cu cate 6 apartamente pe etaj, chiar langa centrul istoric, cu acces unic pe doua stradute inghesuite deja de masinile celor din zona Academiei… Pe scurt, zona va deveni neincapatoare dupa ce se vor fi adaugat inca 250-300 de locuinte, cu o medie de 1,5 masini/locuinta…

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  un grup de turisiti din Valcea

  @halloo : “iesirea catre oras” este ca “intrarea spre Valcea”. Mare om, mare caracter, esti cumva de-ala care #rezista la PSD ?

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Odinee

  Dar voi ca un ziar adevărat ce sunteți v-ați interesat vreodată sa cereți un punct de vedere la Primărie, la constructori, la investitorii respectivi?! Zilnic publicați doar articole de 2 bani, copiate de pe unde apucați.

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Unul

  1000 de apartamente, așa un studiu de piață s-a gândit cineva să facă, ce fel de apartamente, la ce segment de piață se adreseaza, creditarea se pare c as o să se mai retranga n-ai ales ,,prima casa,, s-au anunțat ceva schimbări sau nu vă interesează aduce fostul patron de la Galați clienti

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Automobilist

  Habermann Markt se vrea o zonă “vie și efervescentă”. Unde vor parca mașinile sutele de comercianți, furnizpri, clienți, participanți la activitățile din zonă? La ora actuală în toate zonele adiacente deja e aproape imposibil să găseștiun loc de parcare. Parcările Teatrului, Revoluției și între blocurile din zona Poliției, străzile Berăriei. Dobrun, Lucian Blaga, Gimnasticii, Independenței, Noica, Revoluției și Ștefan cel Mare sunt ticsite de mașini. Dintre cei implicați și-a pus cineva această întrebare?

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   sey-than

   pai in centru mai mergi si pe jos stimabile Automobilist, ca nu te-ai nascut nici la volan, nici pe bancheta din spate…sau poate tu te-ai nascut pe bancheta din spate…peste tot pe unde se deschide ceva nou, vreti locuri de parcare. mai mergeti pe jos, mai dati jos din sunca aia de pe burta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact