Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Proiect PSD: Închisoarea de până la 3 ani se execută la domiciliu. Prag de 200.000 euro pentru abuzul în serviciu

Proiect PSD: Închisoarea de până la 3 ani se execută la domiciliu. Prag de 200.000 euro pentru abuzul în serviciu

O propunere legislativă depusă, pe 18 decembrie, la Camera Deputaţilor, de către mai mulţi parlamentari PSD, prevede executarea la domiciliu a pedepselor cu închisoarea de până la 3 ani, precum şi un prag de 200.000 de euro pentru abuzul în serviciu.

Potrivit proiectului publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor, citat de Agerpres, "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea legii şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 euro unei persoane fizice sau unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică".

De asemenea, iniţiatorii modifică articolul 60 al Codului penal referitor la regimul închisorii stabilind, la alineatul 2, că "pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani se execută la domiciliu" şi la alineatul 3 că detenţia la domiciliu se aplică şi "persoanelor condamnate la pedeapsa cu închisoarea peste 3 ani, dar cu vârsta de cel puţin 60 de ani sau a celor care suferă de bolile grave sau incurabile stabilite prin lege".

Proiectul prevede o reducere a limitelor pentru pedepsele la luarea de mită, dar şi la darea de mită. Astfel, "promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase materiale, în condiţiile arătate în art. 289 (Cod Penal - n.r), se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani", faţă de actualele reglementări care, pentru această faptă, prevăd pedepse de la 2 la 7 ani. În ceea ce priveşte luarea de mită, limita inferioară a pedepsei cu închisoarea este stabilită la 1 an, în condiţiile în care actualele reglementări prevăd o limită inferioară de 3 ani.

Potrivit articolului 289 alineatul 1 al Codului penal "fapta funcţionarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta".

Iniţiatorii au modificat acest articol eliminând sintagma "pentru altul" şi specificând că este vorba de "foloase materiale".

Sunt totodată reduse pedepsele pentru traficul de influenţă. Faţă de actualul Cod penal, care prevede pedepse de la 2 la 7 ani închisoare pentru această infracţiune, proiectul vine cu pedepse de la 1 la 5 ani. Şi în ceea ce priveşte acest tip de infracţiune este eliminată sintagma "pentru altul".

Astfel, alineatul 1 al articolului 291, referitor la traficul de influenţă, va avea, in viziunea iniţiatorilor, următorul cuprins: "Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase materiale, direct sau indirect, pentru sine, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani".

Aceleaşi modificări sunt operate şi la alineatul 1 al articolului 292, despre cumpărarea de influenţă. În plus, parlamentarii iniţiatori abrogă alineatul 2 potrivit căruia "făptuitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta."

"Nu este normal ca mituitorul sau cumpărătorul de influenţă să nu fie sancţionaţi penal pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de normele legale, chiar dacă denunţă fapta corelativă a funcţionarului care primeşte mită sau săvârşeşte trafic de influenţă", justifică iniţiatorii, în expunerea de motive, semnată de deputatul Cătălin Rădulescu, aborgarea alineatului 2.

În ceea ce priveşte reducerea pedepselor, parlamentarii iniţiatori susţin că "în România există cel mai greu regim sancţionator din UE", iar "scopul pedepselor trebuie să fie de reeducare şi reinserţie socială". Aceştia consideră că modificările propuse vizează scăderea gradului "de aglomerare" din închisorile româneşti.

Semnatarii proiectului susţin şi abrogarea articolului 299, potrivit căruia "fapta funcţionarului public care, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini, a urgenta ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri, pretinde ori obţine favoruri de natură sexuală de la o persoană interesată direct sau indirect de efectele acelui act de serviciu se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică sau de a exercita profesia ori activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta".

Iniţiatorii spun că noţiunea de "favoruri sexuale" nu poate fi determinată precis.

Propunerea legislativă modifică şi o serie de articole ale Codului de procedură penală (Cpp). Deputaţii şi senatorii PSD care au iniţiat proiectul propun ca, în cursul urmăririi penale, audierea persoanei vătămate şi a martorului să fie înregistrată prin mijloace tehnice audio sau audio-video. În actualul Cod de procedură penală se prevede ca acest lucru să aibă loc "atunci când organul de urmărire penală consideră necesar" sau atunci când persoana vătămată ori martorul a solicitat aceasta în mod expres şi înregistrarea este posibilă.

O altă modificare vizează articolul 202 al Cpp referitor la scopul, condiţiile generale de aplicare şi categoriile măsurilor preventive. Din alieantul 1 al acestui articol este eliminată formula "suspiciune rezonabilă", astfel încât "măsurile preventive pot fi impuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă că o persoană a săvârşit o infracţiune (...)".

Schimbările vizează şi prevederile Cpp referitoare la denunţ. La articolul 290, care reglementează acest lucru, iniţiatorii PSD introduc un nou alineat potrivit căruia "denunţul poate fi făcut în termen de şase luni de la data la care denunţătorul a aflat despre săvârşirea faptei, cu excepţia infracţiunilor contra persoanei şi a infracţiunilor contra securităţii naţionale".

Un alt alieant introdus stipulează că, dacă denunţătorul nu denunţă fapta în termenul prevăzut anterior, va răspunde penal, iar denunţul său nu va mai putea constitui probă în procesul penal".

La articolul 294 privitor la examinarea sesizărilor, iniţiatorii mai adaugă un alineat care precizează că "soluţionarea cauzelor de către procurori se face în ordinea înregistrării lor".

Propunerea legislativă a fost depusă la Camera Deputaţilor, pe 18 decembrie, fiind iniţiată de 40 deputaţi şi senatori PSD: Babuş Radu, Bălănescu Alexandru, Bontea Vlad, Bucura-Oprescu Simona, Căciulă Aurel, Căruceru Aida-Cristina, Cocoş Vasile, Cosma Andreea, Dinu Cristina-Elena, Georgescu Nicolae, Halici Nicuşor, Intotero Natalia-Elena, Itu Cornel, Lupaşcu Costel, Macovei Silviu Nicu, Matei Călin-Vasile-Andrei, Moagher Laura-Mihaela, Neaţă Eugen, Nosa Iuliu, Oteşanu Daniela, Paraschiv Rodica, Păle Dănuţ, Petric Octavian, Pleşoianu Liviu Ioan Adrian, Popa Ştefan-Ovidiu, Pop Andrei, Rădulescu Cătălin-Marian, Simion Lucian-Eduard, Spânu Ion, Stancu Florinel, Stativă Irinel Ioan, Suciu Matei, Şarapatin Elvira, Toma Ilie, Ursu Răzvan-Ion, Vasilică Radu Costin, Velcea Nicolae, Vîrză Mihăiţă, Weber Mihai.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

15 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marcela Vecerzan

Acum 6 ani

Cred ca sunt propuneri foarte bune, este timpul ca procurorii care fac abuzuri sa se opreasca si sa inceteze sa hartuiasca pe cei pe care i-am ales. Tara a votat aproape in unanimitate PSD, alesii trebuie lasati sa guverneze si sa dezvolte tara atat de asuprita si inrobita de puteri straine. Tara nu a votat procurori, ci oameni care sa guverneze si sa faca bine pentru oameni!
Raspunde

SF

Acum 6 ani

Sa se treaca in lege ca nu poate candida la orice alegeri decat numai cei ce pot dovedi ca au furat! Sa se stabileasca clar ce inseamna furat adevarat si nu gainarii marunte! Sa se scoata justitia in afara legii sau sa ramana numai pentru fraierii care mai simt nevoia de dreptate! Cine e ales, sa-i fie iertate faptele lui si ale familiei lui pentru 90 de ani de atunci incolo....
Raspunde

What

Acum 6 ani

Infecție ...
Raspunde

Comunicat PSD

Acum 6 ani

Noi, impreuna cu ungurii, ne pişăm pe ea, Romania. Vrei sa te pişi si tu, intră in PSD!
Raspunde

Un Porc

Acum 6 ani

Sa ma ... pe ea de tara. Asa imi vine sa plec, si asa imi doresc sa plece toti cei care muncesc, ca sa ii lasam pe asistatii social, pensionari, si leprele bugetare singure in tara. Sa privim de la distanta cum mor de foame.
Raspunde

Comunicat PSD

Acum 6 ani

Hai la noi in partid! Ne pişăm organizat pe romani de aproape 30 de ani!!! Si proştii inca ne voteaza, hahaha!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Tica Hampu

Acum 6 ani

Ca la Sibiu nu gasesti nicaieri ciorba de burta si jumieri!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ralluka Luana

Acum 6 ani

Spuneți DA autonomiei zonei Avantgarden de Sibiu!
Raspunde

un sas

Acum 6 ani

@Marcela Vecerzan ...Tara a votat aproape in unanimitate PSD...Daca18% din cei cu drept de vot este unanimitate ...atunci...Nu-mai Ceausescu si PCR-ul mai aveau asemenea UNANIMITATI....Poate m-ai traiesti cu nostalgia acelor vremuri de mult apuse cand stateam in locuinte pe intuneric si in frig si la coada la lapte de dimineata de la ora 4...si nu eram siguri ca ajungem sa cumparam si niste ADIDASI de porc....
Raspunde

Ioana

Acum 6 ani

PSD guverneaza in functie de ce hotii au facut ... Daca e vreun pesedist care sa fi calcat pe cineva cu masina , beat mort , o sa avem si o lege in sensul acesta ... Pana la urma o sa se inchida inchisorile din lipsa de clienti !!!
Raspunde

Claudiu

Acum 6 ani

Daca nu puneau labele pe justitie va lasam sa muriti de foame cu maririle voastre de pensi ai salarii, vedeti voi inflatie si saraciei la anu' Voi nu realizati ca astia fura si de la voi? Sa nu aveti nevoie de imunoglobulina, sau alte medicamente, oricum muriti cu zile in spital si copiilor le cade scoala pe ei. Dar e bine ca aveti 200 lei in plus... Si preturile au crescut cu 27%, dar voi va mintiti singuri
Raspunde

Daniela Ciocanea

Acum 6 ani

Bunule samaritean, nu stii ca facerea de bine-i ...tere de mama?
Raspunde

Alzara 1918

Acum 6 ani

Răspuns ratat de Opoziție : “ de acord cu toate înlesnirile condamnărilor pentru hotii DUPĂ recuperarea INTEGRALĂ a prejudiciului “ .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus