X

Dezvoltare durabilă. Am râs

Bogdan Brylynski

Că tot a trecut domnul ministru responsabil de destinele turismului românesc prin zonă și a anunțat un Dracula Park al sporturilor de iarnă, să facem un tur prin investițiile în sporturile de iarnă din România. Cu mențiunea că nu sunt singurele exemple, sunt doar trei din zeci dacă nu chiar sute în ultimii 20 de ani.

 

Județul Vâlcea. Zona Voineasa e una dintre cele mai frumoase din țară și are tot ce îi trebuie ca să poată deveni reper turistic. Pe vremea Elenei Udrea s-au pus bazele unui domeniu schiabil, Transalpina Ski Resort. S-a schimbat Guvernul, au trecut niște alegeri generale, niște alegeri locale, sunt șanse mari ca de toată această investiție să se aleagă praful. „Primăria Voineasa, vă informează că, deschiderea sezonului de ski, va avea loc după îndeplinirea procedurilor legale de atribuire a serviciilor de administrare” (virgulele sunt puse exact ca în comunicatul primăriei). Au trecut o primăvară, o vară și o toamnă și în decembrie 2017 primăria nu încheiase încă „procedurile legale”. Anunțul de concesionare a domeniului schiabil a fost publicat la mijlocul lunii. Termen de depunere oferte, 9 ianuarie. Marți, adică. Primarele s-a jurat că în 10 pârtia se deschide. Miercuri, adică. Când o face plopul pere… Dacă totul merge ca uns, ceea ce e imposibil în România, concesionarul își va prelua domeniul cel mai degrabă pe la final de lună și în martie îl închide pentru că se topește zăpada. O lună de activitate, dacă are noroc. În condițiile în care redevența solicitată e astronomică.

 

Județul Caraș Severin. Romeo Dunca face o investiție de aproximativ 5 milioane de euro la Muntele Mic, într-un domeniu schiabil. Dunca urnește cumva lucrurile, ajunge în faza finală a investiției când, surpriză, primăria de care aparține domeniul refuză să elibereze un proces verbal de predare al amplasamentului fără de care instalațiile pe cablu nu pot primi avizul ISCIR. Investitorul susține că primăria îl șantajează cu acest act pentru a crește pentru a doua oară redevențele stabilite prin contract. Dovadă de minte mică, ce nu pricepe ce înseamnă dezvoltare durabilă. E mai important să iei 1000 de euro în plus pe an din buzunarul omului decât 10.000 din taxele pe care le vor plăti viitorii proprietari de pensiuni și restaurante din zonă.

 

Cel mai la îndemână exemplu e Păltinișul. În Păltiniș, în continuare se construiește în draci. În fiecare an apar pensiuni noi, apar restaurante. Apar locuri de muncă, apare dezvoltare. La baza întregii povești stau două investiții, Arka Park, într-o mai mică măsură, și Arena Platoș. Fără investiția de la Arena Platoș, în Păltiniș ar fi existat o pârtie și spa-ul unui hotel. Și atât. Chiar și acum, după atâtea milioane de euro investite, Păltinișul e de o tristețe maximă când se închid pârtiile. În urmă cu câțiva ani, Consiliul Județean a comandat un studiu de fezabilitate pentru Păltiniș. Realizat de o firmă franceză și plătit cu peste 100.000 de euro, studiul a explicat clar pașii care trebuie făcuți. Din păcate, acum e doar un document într-un sertar pentru că din acel moment înainte nu s-a mai întâmplat nimic. Dinspre autoritățile locale nu vine absolut nimic în sprijinul dezvoltării zonei. Conceptul de dezvoltare durabilă e complet străin și la nivelul județului și, mai grav, și la nivelul administrației locale. Primarii încă nu au înțeles un principiu economic simplu. Scopul nu este să taxezi marii investitori ci să le permiți dezvoltarea unei afaceri suficient de solide încât să atragă pe lângă alți investitori. Vor apărea hoteluri, restaurante, magazine, diverse servicii. Dacă nu se pot reduce taxele, redevențele, sprijiniți-i cu utilități, cu drumuri mai bune, cu parcări mai largi, cu linii de curent electric mai puternice, cu rețele de canalizare. Când în loc de 10 operatori economici vor fi 100, sau 1000, încasările la bugetele locale vor arăta altfel, cu totul și cu totul altfel. Iar stațiunea nu va rămâne fără curent în mijlocul perioadei de vârf, când toată lumea e pregătită să încaseze cât mai mult ca să aibă fonduri să lungească sezonul cât se poate. Când sufoci un asemenea business cu redevențe și taxe peste taxe cum te poți aștepta ca el să se dezvolte, în condițiile în care, de exemplu, un telescaun second hand, cu 4 locuri, costă minim 500.000 de euro. Ce să mai vorbim despre amenajarea de noi pârtii? Cum Codul Silvic e făcut doar pentru ca șmecherii din silvicultură să câștige mult și repede din lemnul țării. Când ar putea câștiga înzecit, dar mâine, nu azi. E mult mai simplu să furi lemn decât să îl tai legal ca să pui în loc o pârtie care să producă bani comunității.

Sunt zeci de ani de când Păltinișul putea fi urnit spre dezvoltare, spre a deveni o stațiune de ski comparabilă măcar cu cele din Bulgaria, ca să nu visăm până în spre Alpii austrieci. Dar se pare că e prea greu să aduni la masă 3-4 primari cu responsabilii de la județ și din celelalte instituții cu treabă în zonă. Praf să se așeze pe studiul ăla. A venit domnul ministru la Bâlea, uităm tot și ne apucăm de o altă megalomanie care nu va vedea niciodată lumina zilei.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

5 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  mirco

  Avem ce au ales unii …multi la număr. De ce sa facă primăria Voineasa demersuri vremelnice pentru a deschide o investitie profitabila?..sa profite de ea toti sorosistii? ( votantii psd nu schiază). Primăria Voineasa nu a fost in stare sa ofere in concesiune un spatiu comercial….ce sa mai zicem de o pârtie😊.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @Mirco

  Daca crezi ca PSD este capul tuturor rautatilor , te inseli. O mana spala pe alta si amandoua fata-asa e la noi. Mare parte a Paltinisului este a primariei Sibiu si…ce ? terenurile din dreapta soselei sunt ale Poplacii, iar cele din stanga ale Rasinariului. N-am auzit de o licitatie pentru vanzarea cabanelor, iar noi astia sibienii cam ducem lipsa de initiativa.

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ciuciu

  da’ domle esti de ras si mai scrii si prostii. Habar nu ai ce inseamna Dezvoltare Durabila. DD nu inseamna sa betonezi si sa distrugi zone ca sa faci afaceri si purcoi de bani – cum ati transformat voi Paltinisul intr-un gunoi ordinar al secolului XXI, Dezvoltarea Durabila inseamna sa gestionezi resursele naturale – ape, paduri, zacaminte etc, cu masura, astfel incat sa lasi si copiilor matale ceva din astea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact