Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Kalasnikovul e mai tare ca hipotermia

Inainte să poţi spune „ne-am luptat cu cele mai vitrege condiţii meteorologice posibile şi ne-am împins la maximum capacităţile trupurilor noastre pentru a fi prima expediţie românească pe cel mai înalt munte din Europa”, trebuie să te căciuleşti! în faţa unor mici oameni de afaceri sibieni, în faţa unor autorităţi care întâi te laudă şi apoi îţi întorc spatele, dar mai ales în faţa unor străini înalţi de doi metri, la 120 de kilograme, şi cu o puşcă nervoasă în mână. Cel mai cunoscut şi experimentat alpinist sibian, Teodor Tulpan, s-a întors săptămâna trecută din Caucaz, de pe Vârful Elbrus, cel mai înalt din toată Europa. A condus o echipă de alpinişti care a fost mai aproape de moarte în faţa soldaţilor ucrainieni şi ruşi, decât în faţa muntelui. Şpăgile la punctele de trecere a frontierei şi numeroasele forţe armate dispersate în munţii Caucazului au fost luate de la început în calcul dar niciodată nu poţi fi suficient de pregătit când vine vorba de aşa ceva. “Vârful Elbrus este chiar pe graniţa cu Cecenia şi lunetiştii de acolo se distrează trăgând după tot ce mişca de vârf. Asta e realitatea, probabil pentru că nu prea au multe capre negre”, îmi spunea Teodor înainte să plece. “Peste tot ne-au considerat gaşca lui Iancu Jianu. Ne considerau terorişti, ne-au căutat de arme, de grenade… Nu ne-au împuşcat pentru că probabil sunt şi la ei gloanţele scumpe. Am fost tot timpul sub ameninţarea armelor”, a declarat Tulpan, mai în glumă mai în serios, într-o conferinţă de presă la întoarcerea din expediţia încheiată cu succes. Ca să fii bun alpinist trebuie să fii şi un bun negociator. Cea mai mare şpagă negociată în expediţia recent încheiată a fost de 500 de dolari. “La 500 de dolari a început negocierea şi am ajuns să-i dăm 250. Cred că altfel făceam puşcărie pe acolo. Acum când mă gândesc la bani parcă aş fi făcut puşcărie. Dar când te trezeşti cu nişte oameni de doi pe doi metri cu armele îndreptate spre tine dai repede banii şi îţi vezi de treabă. N-ai ce face!”, povesteşte Teodor despre experienţa Caucaz. Nu a fost singurul destul de marcat de situaţie. “Toate văile de acolo sunt cu acces interzis fiind zonă militară bine păzită. Dacă cumva nu vezi traseul în munţi şi te abaţi de la drum băieţii ăia trag şi apoi te întreabă ce cauţi”, spune şi Vali Popa, membru al expediţiei sibiene în Caucaz. Riscul meseriei are însă şi partea frumoasă. Câteodată scapi de pericol tocmai când nu te aştepţi. “într-un punct ne-a oprit poliţia. Şi poliţistul vine la noi zâmbind şi cu dinţii strânşi ne spune în şoaptă <>. Asta cred că este din ciclul o spagă salvează o viaţă. Am scăpat!”, mai spune Popa. Toate astea s-au întâmplat pe lângă faptul că relaţiile de prietenie şi amiciţie cu “fraţii noştri de peste Prut” ne le-au permis sibienilor să intre în Republica Moldova şi au trebuit să ocolească ţara “vecină şi prietenă”. Apoi muntele, temperaturile, viscolul, îngheţul, oxigenul, corturile răscolite… un fleac! Noi să fim sănătoşi.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Gilu

Acum 14 ani

Zice sugubat acest Fane Tulpan! Pacat ca n-a ramas salvamontist la Sibiu ca aducea o oareca re veselie in echipa care , dupa cum am auzit recent , se confrunta cu mari greutati de colaborare. N-ar fi rau daca ar da o fuga , un reporter pe acolo! Vorbeste lumea de munte ca echipa DIRECTOR-CONTABILA ar face ce vor,impart banii cum stiu, manevreaza licitatii si fonduri cum vor, se auto premiaza etc. Multe se ascund sub ,,emblema " legalitatii afisate si a extrpasiunilor echipei conducatoare!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus