Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Olguta Vasilescu îl atacă și amenință pe Iohannis: Dacă nu acceptă, îl suspendăm!

Olguta Vasilescu îl atacă și amenință pe Iohannis: Dacă nu acceptă, îl suspendăm!

Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu a declarat luni seară, că, dacă preşedintele Klaus Iohannis va refuza să numească un premier de la PSD, atunci se va trece la „soluţia de avarie”, suspendarea şefului statului pe motiv că nu respectă Constituţia.

„Vom merge la Cotroceni cu o listă de semnături ale parlamentarilor, ca să demonstrăm faptul că există o majoritate parlamentară. În acel moment, domnul Klaus Iohannis nu va putea să spună că nu este o majoritate. Vom demonstra că avem o majoritate calificată pentru a trece un nou guvern în Parlament. Dacă domnul preşedinte Klaus Iohannis nu va dori să propună premierul de la PSD către Parlament, atunci vom trece la soluţia de avarie. Dacă nu se respectă Constituţia României, care spune foarte clar că, dacă există o majoritate calificată… În cazul în care preşedintele României nu va respecta Constituţia României este un motiv de suspendare a preşedintelui”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, citată de news.ro.
Conform articolului 85 din Constituţie, „preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament”. Articolul 103 stabileşte că „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului, iar programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Articolul 95 din legea fundamentală prevede că, „în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale”, iar „preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută”.

„Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui. Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui”, se mai arată în acelaşi articol.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Marius Enescu

Acum 6 ani

Nu se poate asa ceva, deja e prea mult. Sa ne suspende noua presedintele?! Jos cu PSD, ce tot atata vot si democratie? Dna Kovesi, faceti-i un dosar mai bun de data asta, sa scapam de impertinenta asta care se crede la putere!!!
Raspunde

rusine nationala

Acum 6 ani

A da jos psd prin anticipate, e democratic si constitutional! Fata de psd, presedintele are un nr. dublu de voturi, exprimate direct ptr. el, nu ptr marionete unse la ciolan de infractori, asa cum e holguta....
Raspunde

zzz

Acum 6 ani

Marius, ia un glont intre dinti si da tare cu un ciocan pana face scanteie
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

politrucul

Acum 6 ani

N-ar fi nicio paguba daca l-ar suspenda...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Anaisia Veltan

Acum 6 ani

Sa-l suspende ca e tradator vandut multinationalelor! Nu e ortodox roman si nu are copi! Afara cu el din Romania centenarului!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus