Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

VIDEO Iarna pe uliță. Cum s-a circulat în Sibiu în condiții de deszăpezire cu buget dublu

VIDEO Iarna pe uliță. Cum s-a circulat în Sibiu în condiții de deszăpezire cu buget dublu

La două ore după ce peste Sibiu a început să ningă serios, ne-am înghesuit și noi în traficul din oraș pentru a vedea cum funcționează deszăpezirea pentru care autoritățile au alocat de mai bine de două ori mai mulți bani decât iarna trecută.

2,67 de milioane de lei, fără TVA, este valoarea contractului pe care Primăria Sibiu l-a semnat, prin negociere directă, firmei Terra Building SRL, cu sediul social în Orlat, pentru . Suma este mai bine de dublă decât cea de iarna trecută (aproximativ 3,9 milioane de lei, fără TVA, a fost valoarea contractului de deszăpezire semnat pe o perioadă de trei ani cu firma Schuster & Co Ecologic în 2014).

”Deja e gheață”

Undeva între cartierul Ștrand și Valea Aurie, parțial paralelă cu Calea Poplăcii e strada Islazului, stradă din ce în ce mai utilizată pe drumul către și dinspre Zona Industrială Vest (via strada de pământ din Câmpșor – Turnișor). Doar că, înspre Valea Aurie, strada Islazului urcă o pantă destul de înclinată pe unde, la două ore de la pornirea ninsorii, autospecialele de deszăpezire nu au apucat să treacă. ”No, e un prim strat de zăpadă care deja s-a bătucit, s-a întărit și pe alocuri deja e gheață. Nu prea ai cum urca”, ridică din umeri un șofer cu mașina înmatriculată în alt județ și care face cale întoarsă. Alții în urma lui, se încred mai mult în propriile cauciucuri. Cel mult la jumătatea pantei, însă, fac cale întoarsă.

Prima mașină de deszăpezire

Panta străzii Cristianului tratată din belșug cu sare nu avea pic de gheață în jurul orei 16:00. Pe Calea Poplăcii, însă, peisajul de iarnă deja acoperise și asfaltul și se încăpățâna să rămână așa, în ciuda unei mașini dotată cu plug și sărăriță, care se târa încoace și încolo, în ritmul tot mai lent al traficului tot mai aglomerat. Aceeași mașină și același strat de zăpadă bătucit care începea să se transforme în gheață era și mai departe, pe strada Ludoș din Valea Aurie, dar și pe Calea Dumbrăvii. Singurele artere pe care sarea și nisipul și-au făcut treaba sub roțile mașinilor păreau vechile artere de tranzit (bd. Andrei Șaguna, șoseaua Alba Iulia, bd. Vasile Milea sau Gheorghe Coposu).

Sub seară, zăpada câștiga

Pe malurile Cibinului, însă, toate străzile străjuitoare capitulaseră sub zăpadă. Iar după lăsarea serii, s-au lăsat cu totul cucerite. După cum s-a lăsat cucerită de mormane de zăpadă ”afânată” și șoseaua Alba Iulia, pe porțiuni, în timp ce panta Cristianului începea să cedeze, sub traficul ”bară la bară”. În aceste condiții, în cartiere, chiar și pe străzile principale zăpada și-a găsit loc prielnic. Practic, sub seară, nu mai era nicio diferență între str. E.A. Bieltz, de pildă, și calea de pământ care leagă prin câmp Turnișorul de Ștrand.

Ce cerea și ce spune Primăria

La finele lunii noiembrie, Consiliul local Sibiu adopta o hotărâre privind componența ”Colectivului de coordonare a activităților de deszăpezire, asigurarea circulației pe drumurile publice, furnizarea agentului termic, apă caldă și rece, din municipiul Sibiu”. Colectivului condus de viceprimarul Corina Bokor i se impunea să lucreze pe partea de deszăpezire nu cu șapte (ca până anul trecut), ci zece utilaje de deszăpezire, și nu cu două, ci cu patru utilaje multifuncționale pentru străzile înguste. La fel, celor de la Terra Building li se impunea un număr dublu (patru) de încărcătoare frontale, dar și o automacara și zece autoutilitare cu cabine duble, care să fie folosite pentru intervenții în deszăpezire și combaterea poleiului.

”Firma contractată de Primăria Sibiu pentru deszăpezirea domeniului public intervine în teren de la ora 14. În prezent acționează în oraș 7 utilaje dotate cu plug și sistem de împrăștiere a materialelor antiderapante și alte 3 autovehicule din care se împrăștie materiale pentru prevenirea poleiului și înzăpezirii în zonele pietonale. Numărul utilajelor de intervenție va fi suplimentat în următoarele ore, în funcție de cantitățile de precipitații”, comunicau reprezentanții Primăriei Sibiu la orele 15:30.

Trebuie precizat că decontarea serviciilor de deszăpezire se va face doar în funcție de lucrările executate.

Sfatul polițiștilor

Petru polițiști, prima zi cu ninsoare abundentă din acest an a adus un val de tamponări și accidente. Sub seară, aceștia au și transmis un mesaj în atenția șoferilor, în speranța că vor reuși, astfel, să prevină noi tamponări sau accidente. ”Odată cu lăsarea serii și scăderea temperaturilor, crește proporțional riscul formării de polei. Dacă totuși vă aventurați să porniți la drum la volanul unui autovehicul, țineți cont de recomandările polițiștilor”, se arată în mesajul IPJ Sibiu. Sfaturile lor sunt cele de mai jos.
Recomandările polițiștilor pentru condusul pe timp de iarnă

Nu conduceți decât dacă este strict necesar; Nu puneți în circulație autovehicule care nu sunt dotate cu anvelope de iarnă; Asigurați-vă că sistemele de direcție, frânare, iluminare și dezaburire sunt perfect funcționale; Reduceți viteza; Măriți distanța între mașini; Folosiți luminile de întâlnire pe toată durata deplasării; Nu depășiți; Nu parcați pe partea carosabilă, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină; Folosiți cu preponderență frâna de motor; Manifestați răbdare și bun simț! Dați dovadă de solidaritate față de șoferii care au probleme în trafic! Nu vă urcați la volan dacă sunteți obosit! Atenție la pietoni!

Sursa: comunicat IPJ Sibiu

 

strada dimitrie anghel zapada str sacel iarna zapada str nicolaus olahus iarna zapada 2 str ludos iarna zapada str ludos soseaua alba iulia piata cibin iarna zapada giratoriu coposu andrei saguna iarna zapada calea udmbravii zapada iarna calea poplacii iarna masina deszapezire terra building bd andrei saguna

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

28 comentarii

Iarna. In delir

Acum 6 ani

Am citit comunicatul primariei. Dupa 10 minute aveam vanatai. Ma tavaleam pe jos de ras, ma loveam spasmmodic de mobila, si am chemat salvarea. Radeam cu lacrimi si sughituri, nu mai aveam aer. E cel mai tare banc citit de la uciderea lui nea Nicu. Fabulos, galactic.
Raspunde

sofer

Acum 6 ani

in lista aceea de recomandari de la politie trebuia sa fie pusa si urmatoarea: cei de la zapezire sa urmareasca prognoza meteo sau macar sa se uite pe geam.
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 6 ani

Doar baba tofor mai lipsea de la dezapezire ca in rest nu mai aveai loc de utilaje de curatat zapada pe drum.Azi am numarat o gramada,nici macar nu mai tin minte cate erau. Cred o urmatoarea ministresa va fi tanti aglai la cit de performanta este.
Raspunde

a

Acum 6 ani

in afara de utilajul din poza voastra nu am vazut nici macar un singur utilaj in orasul Sibiu pana la ora 21!
Raspunde

Hotii de la Terra Building

Acum 6 ani

Intr-un oras ca Sibiul, 7 utilaje sunt suficiente? Sa fim seriosi, Terra Building e firma de casa a FDGR-ului, a contribuit bine la intalnirea sasilor de anul trecut. Omul (sau oama) de legatura e viceprimarita, o tarancuta de la coada vacii...
Raspunde

Nicolae

Acum 6 ani

Nu mi vine sa cred că orașul nostru Sibiu a ajuns așa de rău administrat? Dezastru total pe străzile principale ale orașului,se circula anevoios iar transportul in comun a dispărut între orele 16 -20., Autobuzele nu circulau decât din ora in ora!Se impune o analiza foarte dură, pentru cine plătim taxe și impozite? Așteptăm demisiile celor responsabili!
Raspunde

analist politic

Acum 6 ani

Asteapta mult si bine! Nu lasa frâuăle puterea di mana. ce sa faca acasa? oare stiu sa tricoteze?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

fecioara

Acum 6 ani

puneti mana pe lopeti, ca tot primaria sa va dea si sa va faca,santeti si saraci(sarac esti cand nu te educi) si vorba lu brancusi.
Raspunde

Alzara1918

Acum 6 ani

La Centenar semănam cu ...Videle , nu invers ! Cu Terra Building cu tot !
Raspunde

Vivi dragan

Acum 6 ani

Nu stiu de ce mai comentati ca doar voi votați din patru în patru ani. Ce nu stiati ce o sa se întîmple la prima zăpadă mai serioasă? Când se incheie un contract de dezapezire cu o firmă care eventual a mai dezapezit Orlatul ce pretentii aveti?
Raspunde

sofer

Acum 6 ani

Azi dimineata pe calea victoriei am vazut un lucru care ma facut sami fac cruce cu ambele maini. O sararita imprastia sare iar in spatele ei un plug matura zapada. Incopetenti ne mananca bani. Pe ce dam noi milioane de lei
Raspunde

acum_pe_bune

Acum 6 ani

Tanti Ioanaaaaa! Stiti ce va sfatuiesc eu? Sa-l luati pe Stefanel de mana si sa mergeti repede repede la Catedrala, sa pupati TOATE ICOANELE si sa multumiti Domnului si intregului Univers ca n-a mai nins peste noapte si ca n-a fost mai frig! Ca era belea mare! Dar trotuarele? Dar trotuarele, scarile, aleile, trecerile de pietoni? Nimic? No lasa tanti Ioana ca iese soarele!
Raspunde

un sibian

Acum 6 ani

ultima data cand a nis 2-3 cm au venit cu plugul si au umplut strada de sare (inclusiv trotuarele)...de data asta au stat la caldura!!! totul e sa-i platim cat mai bine!!!
Raspunde

Acum 6 ani

Aseara pe str. Moldoveanu o cucoana a mutat toata zapada din fata portii, de pe trotuar exact in mijlocul drumului!
Raspunde

Anonymus

Acum 6 ani

la noi nu exista preventie cum se face in alte tari. trebuia ca imediat ce au cazut primii fulgi sa mearga masinile sa imprastie material antiderapant pe strada si cu masinile care apoi sa calce zona si nu s-ar fi facut atata zapada pe drum. de vina sunt si oamenii care nu isi curata trotuarele dar mai mult care arunca zapada in strada pe principiul ca o calca masinile si este mai bine (politia locala de ce nu aplica amenzi?). Tara de prosti si oameni fara simt civic...
Raspunde

Ralf

Acum 6 ani

Nici in alte tari nu e mai bine. NU se mai actioneaza preventiv!!( Germania, Franta) A fost cindva. Bine este inca doar in Canada si Tarile Nordice.
Raspunde

o sibianca

Acum 6 ani

Domunule Anonymus te rog sa vii pe Calea Surii Mici unde s-a construit noul viaduct si o sa vezi ca locuitorii din aceasta zona nu au unde sa arunce zapada de pe trotuar decat in mijlocul stazii. Stada are o latime de 5,5 m inclusiv cu trotuarul de 1,5 m (dincolo de cei 5,5 m este zidul de la pod) . Cred ca daca ai sta in aceasta zona n-ai mai acuza oamenii ca arunca zapada in mijlocul stazii, cand o sa-ti vezi casa toata murdarita de fleasca de pe strada fiindca nimeni din primarie nu se gandeste la acesta zona care este intens circulata deoarece acest pod s-a construit pentru presedintele Iohannis ca sa mearga la Pamira fara a mai sta la bariera Turnisor sau Tiglari.
Raspunde

Rapunzelul

Acum 6 ani

DACA CARICATURA DE PRIMARITA AR AVEA UN DRAM DE BUN SIMT, AZI SI-AR PREZENTA DEMISIA PENTRU DEZASTRUL CREAT DE LA MOMENTUL ALEGERII EI CA PRIMAR. ZIUA DE IERI A FOST INCA O CONFIRMARE A MODULUI JALNIC IN CARE ISI FACE SAU NU ISI FACE TREABA DE PRIMAR. SA ITI FIE RUSINE STIMATA DOAMNA FODOR, TIE SI TUTUROR INCOMPETENTILOR ADUNATI IN JURUL TAU!
Raspunde

dorel

Acum 6 ani

tera bilding are buget dublu pentru deszapezire fata de anii trecuti, pentru a sifona banii catre echipa de fotbal fc hermannstadt. cautati si verificati datoriile echipei de fotbal si pe cei care sunt bagati la echipa ca actionari, investitori si altii. nu ar strica acolo o investigatie.
Raspunde

McD

Acum 6 ani

Asa este, de unde mai apar si bani de la SC Piete SA alta firma de sifonare, de la URBANA SA care chiar ca nu prea mai are de lucru dar incaseaza banii...samd
Raspunde

GEO

Acum 6 ani

asa cum am scris de nenumarate ori referitor la jaful din primarie acum este si dovada acestui jaf. Nu va lasati pacaliti nu este incompetent. ESTE UN GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT SUB CONDUCEREA PRIMARULUI PENTRU SIFONAREA BANULUI PUBLIC. Daca nici acum DNA ul nu se aurosesizeaza cu privire la : 1.ATRIBUIREA ILEGALA A CONTRACTULUI DE DESZAPEZIRE FIRMEI CARE A FALIMENTAT DPC ul, 2.DESFIINTAREA SOCIETATII ENERGIE TERMICA SI PE STRUCTURA EI INFIINTAREA UNEI SOCIETATI PRIVATE 100% ( publicarea actionariatului ar produce un dezastru politic la Sibiu), firma ce primeste contractele pe fonduri europene pe banda ( cu licitatii truncate) A SE VEDEA COMOSIILE DE EVALUARE SI FIRMA CARE FACE CAIETELE DE SARCINI. 3. DESFIINTAREA SOCIETATII DPC si atribuirea lucrarilor cu licitatii la fel de truncate firmei ce a primit deszapezirea illegal. Daca nu e deajuns mai pot completa.
Raspunde

Nicolae

Acum 6 ani

Domnule Geo va sfătuiesc să sesizați dumneavoastră organele abilitate ale statului (DNA),daca dețineți dovezi despre ceea ce afirmați.Ei nu o sa sesizeze atât timp cât nu este o sesizare scrisă!
Raspunde

unu

Acum 6 ani

Calea Surii Mici nu a vazut masina de deszapezit desi este in drum circulat d cei care merg la munca in zona industriala. Se poate circula cu 30km/h daca vrei sa nu iti rupi masina. Probabil de la alzeimer ii se trage primaritei...a uita ca vine iarna :))
Raspunde

Ralf

Acum 6 ani

Asa e si in Germania. Cind am intrebat de ce nu actioneaza bine, la timp, cu destule utilaje etc, etc , mi s-a raspuns ca totul costa si ca e iarna si sa circul incet!!!!! Asta e Germania din ziua de azi. O umbra a Germaniei de alta data. ( pina in 1990)
Raspunde

me

Acum 6 ani

RUSINEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE tuturor celor implicati.
Raspunde

o sibianca

Acum 6 ani

Domunule Anonymus te rog sa vii pe Calea Surii Mici unde s-a construit noul viaduct si o sa vezi ca locuitorii din aceasta zona nu au unde sa arunce zapada de pe trotuar decat in mijlocul stazii. Stada are o latime de 5,5 m inclusiv cu trotuarul de 1,5 m (dincolo de cei 5,5 m este zidul de la pod) . Cred ca daca ai sta in aceasta zona n-ai mai acuza oamenii ca arunca zapada in mijlocul stazii, cand o sa-ti vezi casa toata murdarita de fleasca de pe strada fiindca nimeni din primarie nu se gandeste la acesta zona care este intens circulata deoarece acest pod s-a construit pentru presedintele Iohannis ca sa mearga la Pamira fara a mai sta la bariera Turnisor sau Tiglari.
Raspunde

Gogu

Acum 6 ani

Dezastru. O jumatate de ora i-a luat autobuzului sa parcurga 1 km.
Raspunde

Rapunzelul

Acum 6 ani

VOTATI FDGR !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus