Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Filmul Sibiu 825 va fi difuzat de TVR

Filmul Sibiu 825 va fi difuzat de TVR

Filmul Sibiu 825, în regia lui Dumitru Budrala, va fi difuzat de TVR 1, sâmbătă, 20 ianuarie, la ora 16.00. Urmărit cu mare interes de publicul cinefil al AFF 2017, documentarul este o cronică emoționantă a Sibiului, care înaintează prin timp, radiografiind momentele înfloritoare, dar și pe cele de mare cumpănă pe care le-a traversat orașul de pe Cibin, de la începuturi până în prezent, de-a lungul celor 9 secole de evoluție. 

Momentele inedite din istoria orașului din inima Transilvaniei sunt portretizate în 26 de minute intense: asediile care au pus la încercare însăși existența orașului, epidemia de ciumă, decapitarea lui Johann Sachs von Harteneck în Piața Mare, fost primar al Sibiului , comite al sașilor și jude regal, dar și efectele iluminismului si ale reformelor Josefine din perioada habsburgică. Muzica originală a filmului este compusă de organista Bisericii Evanghelice din Sibiu, Brita Falch Leutert, și are la bază tema unui cântec din secolul XIII, descoperit într-o partitură dintr-o carte veche bisericească.

Cadrele aeriene ale munților care împrejmuiesc orașul, ale satelor pitorești din Mărginime, ale bisericilor fortificate, unde se retrăgea tot satul în caz de atac, imagini cu străduțele cochete din orașul de sus, cu acoperișurile cu guri de aerisire ca niște ochi ancestrali care veghează, se combină perfect cu fragmente de muzică clasică și cu povestea narată a orașului și construiesc o experiență cinematografică remarcabilă, o metamorfoză audio-vizuală a Sibiului.

„Am încercat să cuprind în acest film felii din istoria Sibiului, un oraș care a ținut mereu pasul cu istoria sau, uneori, a luat-o înaintea ei. Am încercat să redau o experiență urbană transilvăneană, povestea unică, cu etape înfloritoare sau nefaste, în care spiritul european al orașului a dăinuit peste 9 secole și a inspirat ceea ce vedem azi, un important centru cultural și turistic”, a declarat Dumitru Budrala, regizorul filmului.

Un trailer al filmului poate fi vizualizat aici.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Nu conteaza

Acum 6 ani

Duminica ca in titlu sau sambata 20 ianuarie ca in articol?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

cila

Acum 6 ani

La ora 16? Mai bine il difuzau mai pe seara, le era mai usor oamenilor sa adoarma ... de plictiseala...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus