Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Bugetul județului pe 2018: venituri mai mici, cheltuieli mai mari, tăieri de la funcționare

Bugetul județului pe 2018: venituri mai mici, cheltuieli mai mari, tăieri de la funcționare

De la venituri totale de 291 de milioane de lei realizate anul trecut, județul va trebui să se descurce în noul an cu venituri cu 35 de milioane de lei mai mici. În aceste condiții, conducerea județului a redus cel mai mult cheltuielile la capitolul funcționare.

Pe venituri totale de 256 de milioane de lei se bazează conducerea Consiliului Județean Sibiu în acest an, față de cele 291 de milioane de lei, realizate în 2017. Alături de acești bani, autoritățile județene se mai bazează pe un excedent bugetar de 32 de milioane de lei, sumă care oricum nu acoperă diferența față de veniturile anului trecut anul trecut.

De unde au tăiat?

Cea mai importantă scădere de venituri în bugetul CJ Sibiu este cea a cotelor defalcate din impozitul pe venit, în urma reducerii acestuia de la 16% la 10%. Anul trecut, CJ Sibiu primea 82,1 milioane de lei din cotele defalcate din impozitul pe venit, anul acesta estimările fiind de 57,5 milioane de lei. La fel, o scădere semnificativă este cea a cotelor defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor, unde de la 85,3 milioane de lei realizate în 2017 s-a ajuns anul acesta la estimări de 67,2 milioane de lei.

În aceste condiții, cele mai mari reduceri de fonduri sunt cele de la cheltuielile de funcționare ale județului, care anul trecut au avut un total de 260 de milioane de lei. Pentru 2018, plafonul maxim propus în proiectul de buget pe 2018 este de 228,2 milioane de lei. Reducerile au loc în contextul în care cheltuielile cu salariile au crescut de la 7,2 milioane de lei la 12,2 milioane de lei, în urma deciziilor luate de guvernele actualei puteri politice.

Cheltuielile de funcționare au fost reduse, însă, cu aproape 20 de milioane de lei în urma transferului cheltuielilor de personal de la bugetul județean la cel al Inspectoratului școlar județean. În plus, au fost reduse transferurile de la Capitolul sănătate (de la 3,4 la 1,7 milioane de lei), dar și cheltuielile de personal din zona Asistenței sociale (de la 47,8 la 45,1 milioane de lei).

La fel, tot la capitolul funcționare au fost reduse cheltuielile cu bunurile și serviciile de la Transporturi (de la 29,7 la 27 milioane de lei).

"S-au mărit salariile, iar efortul bugetar este al primăriilor și consiliilor județene, care suportă aceste majorări. Deși se solicită o reducere a cheltuielilor de funcționare au crescut facturile la gaz și curent. Situația nu este foarte roz. În cazul CJ Sibiu căutăm soluții astfel încât personalul să nu fie afectat, vom lua decizia cea mai puțin vătămătoare pentru angajații CJ", spune președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean (foto).

Ea mai spune că aceste reduceri ale cheltuielilor de funcționare vor trebui suportate și de către instituțiile din subordine.

"Am fost zece ani consilier județean, niciodată acest deficit pe secțiunea Funcționare nu a existat. Întotdeauna, CJ reușea să își acopere cheltuielile de funcționare din sumele pe care le primea", Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu

Investiții mai mari decât anul trecut

Cu toată reducerea de venituri de la bugetul de stat, CJ Sibiu propune în acest an investiții consistent mai mari decât cele în valoare de 20,2 milioane de lei realizate anul trecut. Mai precis, conducerea CJ Sibiu propune pentru acest an un buget de investiții de 60,7 milioane de lei.

În acest buget, se regăsesc și cele 32 de milioane de lei excedent bugetar al lui 2017. CJ Sibiu a împărțit acest excedent la Sănătate (de la 11 milioane investite anul trecut la 23,4 propuse pentru acest an) și la Transporturi (de la 2,4 milioane de lei investite anul trecut la 22 de milioane de lei propuse în acest an). "În ceea ce privește investițiile, județul Sibiu este oarecum privilegiat, deoarece noi am reușit la finele anului trecut să semnăm mai multe contracte de finanțare pe fonduri europene și PNDL. Vorbim de peste 50 de milioane de euro, bani aduși din alte surse de finanțare, cu care vom reuși să derulăm investiții. Altfel, cu ceea ce avem în bugetul județean, ne-ar fi fost imposibil să facem investiții", a mai precizat Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu. Din fondurile europene nerambursabile, însă, CJ Sibiu își propune pentru anul în curs să cheltuiască aproximativ 2,3 milioane de lei, pentru drumurile județene. Merită precizat faptul că propunerile din aceste capitole de dezvoltare nu înseamnă, automat, și cheltuirea acestor fonduri.

Proiectul de buget creionat de executivul CJ Sibiu urmează să fie discutat și cu partidele politice reprezentate în forul legislativ județean, după care proiectul de buget va fi supus dezbaterii publice și, în cele din urmă, votului plenului CJ Sibiu.

Descarcă de aici Proiectul de buget al judetului Sibiu,  Proiectul de buget al judetului Sibiu DEZVOLTARE și Proiectul de buget al judetului Sibiu FUNCTIONARE

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus