X
handicap

Anchetă în rândul sibienilor cu dizabilități permanente: aproape o treime erau, de fapt, sănătoși

O anchetă derulată de reprezentanții Direcției generale de asistență socială și protecție a copilului Sibiu (DGASPC) a scos la iveală că din aproape 250 de sibieni care aveau certificat de persoană cu handicap permanent, mai bine de 70 nu aveau, de fapt, nicio dizabilitate. Mai mult, din toți ce verificați până acum, doar o treime au mai putut demonstra că au handicapul permanent pentru care dețineau un certificat. Ancheta continuă.

În județul Sibiu, în acest moment există peste 13.000 de cetățeni care au obținut un certificat de persoană cu handicap cu valabilitate permanentă. Pentru acești 13.764 de beneficiari, DGASPC Sibiu a înlocuit – conform normelor impuse la nivel național – certificatele de persoană cu handicap, cu unele conforme noului model (noul model respectă caracterul confidențial al datelor cu privire la codul de boală, tipul de handicap, statut social, după cum arată reprezentanții Direcției sibiene).

Doar că, în urma înlocuirii acestor certificate, reprezentanții autorităților au descoperit mai multe sute de situații în care dosarele care au stat la baza eliberării actelor care atestă handicapul permanent. “Au fost înlocuite certificatele de încadrare în grad de handicap pentru 13.764 beneficiari, din care pentru 574 beneficiari , specialiștii din cadrul SECPAH (Serviciul de evaluare complexă a persoanelor adulte cu handicap) au constatat faptul că, la dosarele acestora nu există documentele legale care au stat la baza eliberării certificatelor de încadrare în grad de handicap emise în perioada 1995 – ianuarie 2010. În conformitate cu prevederile Ordinului 2298/ 2012 art. 6, DGASPC Sibiu s-a autosesizat și a demarat procedura de reevaluare în vederea emiterii unui nou certificat pentru cele 574 de persoane”, arată reprezentanții DGASPC Sibiu, într-un răspuns transmis ziarului Turnul Sfatului.

Doar o treime erau “în regulă”

Până în prezent, reprezentanții DGASPC Sibiu au verificat 295 de persoane, dintre care pentru 247 de persoane au fost finalizate toate procedurile. Din aceste 247, a fost menținut gradul de handicap pentru doar 88 de persoane. Mai mult, în cazul a 72 de persoane specialiștii au stabilit că acestea sunt, de fapt, sănătoase, și nu se încadrează în rândul persoanelor cu handicap.

Nici în restul cazurilor ceea ce scria pe certificatul de persoană cu handicap permanent nu se adeverea în realitate. A fost schimbată încadrarea în grad de handicap din accentuat în grad de handicap mediu pentru 54 de persoane și din încadrarea “Grav cu asistent personal” în “Accentuat”, pentru 16 persoane. Pentru alte șapte persoane cu grad de handicap grav a fost înlăturat asistentul personal, iar alte trei persoane au ajuns de la statutul de persoane cu handicap “accentuat” la cel de persoane cu handicap “ușor”.

În doar șapte cazuri din cele verificate, gradul de handicap a fost “crescut” față de cel trecut în documente, mai precis de la “accentuat” la “grav cu asistent personal”. “Celelalte 279 de dosare se află în proces de reevaluare conform Ordinului 2298/2012. Menționăm faptul că, în cazul persoanelor care sunt nedeplasabile (la recomandarea medicului de familie) Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap se deplasează la domiciliul acestora pentru efectuarea evaluării și este la dispoziția lor sau a aparținătorilor pentru sprijin și oferirea informațiilor de care au nevoie”, mai arată reprezentanții DGASPC.

Cealaltă față a anchetelor: “suntem umiliți”

În tot acest proces al anchetei interne, însă, au fost prinse și persoane cu handicap permanent a căror situație în mod evident nu avea cum să se modifice (spre exemplu persoane cu membre amputate). “De urgență ne-a fost solicitat să aducem o serie de documente de la doctorul de familie, de la doctorul ortoped, de la doctorul radiolog, o grămadă de acte. Ne-au cerut inclusiv acte de la ieșirea din spital, care a fost acum câteva zeci de ani, când soțul meu a rămas cu handicap permanent, în urma pierderii unui membru. Ce cred, că putea să îi crească la loc? De ce atâta umilință”, spune soția unui sibian cu dizabilități permanente. Sibianca este supărată de faptul că aceste documente și acte au trebuit obținute în perioada sărbătorilor de iarnă, când multe instituții publice nu aveau program. Mai mult, obținerea unor documente medicale de la instituțiile publice nu a fost posibilă în termenul impus de DGASPC, fapt care i-a obligat pe cei în cauză să apeleze, contracost, la instituțiile private. “Pe noi, obținerea acestor acte și documente ne costă aproximativ 500 de lei. Asta pentru că ni s-au cerut radiologii, de exemplu, iar dacă ne programăm la Ortopedie ni se spune că nu ne pot face radiografiile atât de repede, astfel încât să putem respecta termenele solicitate de către cei de la DGASPC. Prin urmare, trebuie să mergem doar la instituții private, unde vrem – nu vrem, trebuie să plătim”.

Soția sibianului fără o mână chemat la reevaluare este de părere că aceste anchete au, de fapt, rolul de a mai tria din beneficiari. “Jegoșii de la Guvern nu mai au bani și încearcă acum să tragă de pe noi toți. Căci, dacă soțul meu nu mergea la anchetă, îi va tăia ajutorul de handicap. Soțul meu e atât de necăjit de nu mai poate. A mers 35 de ani la serviciu, cu handicap, asta în timp ce alții au intrat direct în pensie de boală deși nu aveau nimic. Și tocmai pe el l-au găsit. Atâta umilințe, una după alta venite din partea autorităților”, mai spune femeia. Soțul ei a primit certificatul de persoană cu handicap permanent în 2010. Până atunci era obligat să se prezinte în fața comisiilor de anchetă în fiecare an.

Anchetă cu repetiție

Sibiul a fost în centrul unui scandal cu ecou național în 2011, când polițiștii și procurorii au deschis mai multe dosare ca urmare a unei anchete în care era cercetată o întreagă filieră de medici și funcționari bănuite că eliberează certificate de persoane cu handicap în mod nelegal. Iar printre cei care au fost descoperiți ca beneficiari ai unor astfel de certificate se numărau și persoane publice. În total, numărul certificatelor bănuite a fi ilegal eliberate era de aproximativ 500.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

9 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  hshtshtr

  Stimata doamna, nu ţin cu guvernul, dar mai jegoşi decat jegoşii care au reuşit sa obţină certificate de handicap fără a fi handicapaţi se mai gasesc? Nu cumva aceştia vă jignesc? Numai eu cunosc vreo 10! Nu mă duc să îi “pârăsc” fiindcă nu sunt pârâcios, nu ştiu unde să pârăsc şi cine ştie dacă nu au dosare “beton”? Așa că rabd, adica privesc cum “guvernul” îmi reţine MIE bani din impozit şi le dă acestor falşi handicapaţi. Şi sunt unii care au venituri mari, scutite de impozit. Oare de ce nu se stabileşte un plafon de genul: scutirea de impozit până la un salariu minim brut pe economie, scutirea de impozit pe cladiri cu destinaţia de locuinţă până la suprafaţa medie naţională pe cap de locuitor din suprafaţa impozată etc.?

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   justitie

   buna ziua, daca aveti cunostinta despre adulti care detin certificate de incadrare in grad de handicap si nu trebuiau sa beneficieze de acestea va puteti adresa Serviciului Inspectie Sociala din cadrul Agentiei de plati si inspectie sociala Sibiu, calea dumbravii nr.17 sau pe adresa de email ajpis.sibiu@mmanpis.ro cu sesizarea persoanelor asupra carora planeaza suspiciunea de frauda.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ella Manu

  Cum naibii sa nu te dai lovit, daca obișnuit fiind cu soarele torid al Olteniei pe Malu gârla, aici in multinaționale fusesi muncit pana-ti dete borsu pe nas?

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  GEO

  Cu dosarul TANT, handicapatul professor si director general ce s-a mai intamplat .din 2011 se toot cerceteaza? INTRE TIMP EL MAI FACE UN HOTEL.

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  farcry63

  Ce nu se poate face într-o ţară de hoţi, corupţi si ..de asistaţi sociali , decât CUMPĂRAREA de CERTIFICATE cu grad de HANDICAP ” născător” de indemnizaţii şi pensii ” grase” ?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact