Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Foto/Video | Fuga Lolelor în Agnita „Facem gălăgie, ca să îndepărtăm iarna geroasă”

Foto/Video | Fuga Lolelor în Agnita „Facem gălăgie, ca să îndepărtăm iarna geroasă”

Câteva sute de lole au „speriat” iarna cu mult zgomot, costume îmblănite, dansuri și gogoși, pe străzile din Agnita. Timp de câteva ore, lolele au fost urmărite de un public numeros, fiind aclamate și fotografiate la tot pasul. Cei mai norocoși dintre curioși au fost chiar luați la dans de câte o lolă.  

Obiceiul de pe Valea Hârtibaciului își are rădăcinile în Evul Mediu. Pe atunci însă, a fost vorba despre o femeie. Curajoasa Ursula s-a îmbrăcat într-un costum înfricoșător, iar cu biciul scotea sunete asurzitoare cu ajutorul cărora a reușit să alunge turcii. Acum, sunetele asurzitoare le servesc lolelor la înlăturarea iernii friguroase, astfel încât primăvara să aibă loc să se desfășoare.

„Rolul lolelor este mai nou să înlăture spiritele rele și iarna geroasă. Eu vă garantez că de mâine vremea se va schimba în bine. Vine primăvara! Ca să îi facem loc primăverii să vină, în timpul rând trebuie să alungăm iarna, evident. Prin gălăgia provocată de talăngi și bice îndepărtăm iarna geroasă. Avem și gogoși, pentru că trebuie să îi îndulcim pe oameni atunci când se sperie de noi. Mai ales copiii și tinerii se sperie de măștile fioroase pe care le purtăm și de gălăgia pe care o provocăm, dar ca să ne ierte îi recompensăm cu ceva dulce”, arată Bogdan Pătru, lolă.

fuga lolelor-6

Evenimentul a început, ca de fiecare dată, cu o paradă spectaculoasă pe străzile orașului Agnita. Sub atentele priviri ale localnicilor și ale curioșilor veniți chiar din străinătate pentru această tradiție, lolele au pocnit din bice, iar apoi celor supărați de sunetele asurzitoare le-au oferit gogoși să-i îmbuneze.

„Foarte bune gogoșile! Am luat pentru fetița mea cea mică dar am gustat și eu. Înțeleg că așa e aici obiceiul, ca cel supărat să primească o gogoașă, iar micuța evident că s-a speriat puțin de costumele lor și de bice”, povestește o mămică.

fuga lolelor-3 fuga lolelor-9 fuga lolelor-14

Alaiul de lole a fost condus de o ceată de copilași îmbrăcați în lole, micii îngerași ținând rândul celor mai mari chiar și la pocnitul biciului.

„Sunt foarte simpatici și parcă mai îndepărtează din agresivitatea momentelor în care sunt acele sunete asurzitoare. Momentul îmi amintește clar de un festival mare și colorat. Au de toate, iar evenimentul acesta mereu mă încarcă emoțional. Tocmai de aceea am venit acum chiar din Spania. E drept, nu numai pentru Fuga Lolelor, dar este un obicei pe care îl revăd mereu cu plăcere”, spune o femeie care acum 20 de ani a plecat din țară. Mai vine uneori în România, de multe ori chiar în această perioadă.

S-au oprit apoi în centrul orașului, unde breslele de meșteșugari și-au prezentat obiceiurile, au făcut acrobații și au improvizat mici scenete și dansuri tradiționale.

În localitatea Agnita de pe Valea Hârtibaciului, Fuga lolelor este organizată de Breasla Lolelor în fiecare ultima duminică din luna ianuarie.

 

Foto: Cristina Bălău

fuga lolelor-18 fuga lolelor-15 fuga lolelor-12 fuga lolelor-7 fuga lolelor-8

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Agnita

Acum 6 ani

Este de vorba de Agnita nu de Avrig.....pe bune ,chiar asa de adormiti sunteti...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus