X

Primarii Sibiului. Și noi vrem descentralizare…

Traian Deleanu

Era în cincinalul trecut când politicienii aleși în Parlament ne bubuiau serile televizate cu tot felul de scenarii de reorganizare administrativă a țării, una coroborată cu o descentralizare reală.

Acea descentralizare pe care o invocă ochii plânși ai oricărui primar sau politician local. “E musai făcută descentralizarea, aduse puterea și banul în teritoriu, căci noi, de aici, știm cel mai bine care sunt problemele oamenilor. Noi aflăm primii care sunt adevăratele probleme și noi trebuie să putem fi primi care să le putem rezolva”, este rezumatul textelor invocate în sprijinul respective descentralizări.

Un lucru necesar descentralizarea asta cât mai profundă, nici vorbă. Dar cu cine? Luați doar exemplul proiectului Zonei metropolitane Sibiu, promisă din campanii electorale care se pierd în negura anului 2004. Readusă de fiecare dată pe tapetul platformelor electorale, a cunoscut un prim pas acum un an și jumătate, când 16 localități și-au pus semnătura pe o declarație de intenție cum că “se va face Zona metropolitană”. 16 localități și nu 16 primari, căci încă de atunci orgoliile au fost atât de mari, încât unii primari nu și-au mai găsit timp de o astfel de discuție “descentralizată”. Și fie au lipsit, fie și-au trimis în loc niscaiva funcționari din subordine.

Nu cred că mai are rost să aducem din nou în discuție importanța unei asocieri a localităților din jurul Sibiului. Asociere care să ducă, de exemplu, la crearea unui sistem de transport în comun (ah, trenul interurban Cisnădie – Șelimbăr – Sibiu) sau la armonizarea urbanismului, pe lângă multe alte domenii de interes pentru sutele de mii de sibieni din această zonă. Vorbim deja de mai bine de zece ani de întârziere față de multe alte zone din țară, iar primarii noștri se împiedică în orgolii. De genul că “cine lansează invitația la o nouă discuție?”
Serios? Acesta e nivelul administrațiilor locale din Sibiu? Orgolii mărunte și unghiuri de vedere înguste?

Domnilor primari. Lăsați viceprimarii și funcționarii de sub voi să se ocupe de asfaltări și negocieri de contracte. Și cel puțin o zi pe săptămână, dacă nu mai mult, închideți-vă în birou ori în pădure ori mergeți la bibliotecă ori la discuții cu oameni pricepuți și ocupați-vă de “peisajul mare” al administrației pe care o conduceți. Aruncați-vă privirea dincolo de gardul dumneavoastră mai de cărămidă ori de scândură și gândiți vizionar.

Vorbiți de descentralizare, de aducerea puterii “in integrum” la nivel local, dar voi nu sunteți în stare să vă întâlniți între voi pentru a discuta pe un proiect de asociere? O asociere a cărei importanță voi, cu gura și cu mintea voastră o recunoașteți!

Zona metropolitană Sibiu este deja o poveste de adormit copiii. Pentru că dacă nu e nimeni din afară care să îi preseze pe primari să facă ceva împreună (vezi asocierea pe proiectul cu gestionarea deșeurilor) apare tot mai limpede că aceștia nu vor dori/fi în stare să facă nimic altceva în comun.

Și noi visăm la descentralizare…

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

O opinie

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Contact