X
supa varza capsicum

Restaurant Capsicum. Unde (nu) mergi dacă…

Nu vei merge la Capsicum dacă vei ridica din sprâncene că baia nu este încălzită. Sau dacă vei sări ca ars de faptul că restaurantul e în bătaia frigului din parcul Astra (cu care se învecinează), frig ce se năpustește în sală ori de câte ori se deschide ușa.

Nu vei merge dacă strâmbi din nas că mesele mai mișcă, iar scaunele sunt din cele de tip “comunist”, din lemn combinat cu placaj. Nu vei sta în Capsicum dacă ești deranjat de sânii dezgoliți de o gagică ce s-a lăsat fotografiată, sâni care atârnă ușor către chiuveta mare în care – ospătarul sau patronul sau cine apucă – spală cu detergenții din reclamele de toată ziua vasele strânse din sală.
Nu vei sta la Capsicum nici dacă te deranjează să vezi că praful mai adastă boem pe la unele colțuri și nici dacă meniul pe care îl vei primi la masă va fi doar cel de băuturi. Pentru că meniul mâncărurilor e scris cu cretă, pe o tablă neagră rezemată de un perete și cocoțată pe una din cele șapte mese ale restaurantului. În fine, nu vei alege Capsicum dacă ești genul de persoană care caută să plece, sătul, în jumătate de oră din restaurant.

Dar vei sta la Capsicum dacă ai poftă de experimente precum rar (ca să nu zic nicăieri) mai găsești în Sibiu. Ospătărița ce ne-a întâmpinat cât se poate de lejer ne-a spus că meniul cam de aceea e scris pe tablă, deoarece se schimbă săptămânal. Unele feluri chiar mai des de atât, în funcție câte ingrediente mai sunt prin bucătărie. Ingrediente care – cel puțin legumele – sunt aduse de la țăranii care vând prin piețele Sibiului (asta spune bucătarul).

Noi am nimerit la Capsicum în momentul în care meniul acestuia era gândit sub forma unui omagiu adus lui Paul Bocuse, cel mai cunoscut chef francez de după al doilea război mondial, care a revoluționat bucătăria franceză, dar fără a o îndepărta de rădăcinile modului sănătos de a găti ale poporului din Hexagon. Paul Bocuse a decedat pe 20 ianuarie 2018, iar toate preparatele de la Capsicum erau preluate din rețelele descoperite de Bocuse. Adică, salată de țelină și caju, salată de gulie, supă Crécy de morcov, paste fresca cu ceapă și nuci ori cu fenicul. Sau cotlet de vițel ori de porc cu ardei, fleischkraut, sote de morcov și păstârnac, doradă capturată gătită în stil japonez. De pe tablă, puteai alege la desert un soufflé de portocale ori prune în vin. Cu meniul cărui alt restaurant din Sibiu să îl compari?

Eu am ales pentru început o supă de varză, după o rețetă descoperită de Bocuse prin satele Franței. Care a venit la vreo 20 și ceva de minute de la comandă într-o farfurie imensă (foto principală), în care supa stătea “într-o parte” din cauza mesei înclinate. Primul contact cu supa, cel olfactiv, n-a fost încurajator, dimpotrivă. Dar gustul supei rezultată din varză, ceapă, morcov, cartof tăiat în bucăți mari și carnea fiartă până s-a albit a fost o adevărată revelație. Una care ascundea pe fundul farfuriei, sub mormanul de legume, o felie de pâine. O rețetă care pune în valoare geniul bucătăriei țăranului francez, bag seama. Singura nedumerire: cum de frigea supa pe când bucățile mari de cartof, fierte până la limită, erau reci la mijloc?

ficat lionez capsicum

Capsicum, ficat lionez

La felul principal am cerut un ficat lionez, adus în același stil “bocusian”, în care opulența face plecăciuni în fața simplității bunului gust. Bucățile mari de ficat, oprite de la prăjit înainte de a ajunge în zona “mediu”, înecate în sare și acoperite cu generozitate de ceapă au fost cei mai bună experiență culinară cu acest preparat trăită de mine prin restaurantele Sibiului (acolo unde ultra-răspândiții “ficăței cu ceapă” sunt, de obicei, cei pe care îi gătești și acasă).

În fine, festinul culinar l-am încheiat cu un desert: prune în vin. Un vin roșu, în care prunele uscate cu feliile ce portocală și-au făcut de cap într-un desert, de asemenea, cam greu de găsit prin puzderia de restaurante “la normă” de prin Sibiu.

Capsicum, prune în vin

Capsicum, prune în vin

Nota de plată de la final a fost de 63 de lei: 28 de lei pentru ficatul lionez, 15 lei pentru supa de varză și 14 lei pentru prunele în vin. Restul de șase lei a fost cerut pentru o apă. Plată.

Mișlen

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

10 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  alin

  “doradă capturată gătită în stil japonez”??? capturată de unde? din Cibin? și,,, a propos, dorada în stil japonez este rețeta-amiral a lui Thierry Marx! Bocuse cred că se rasucește in mormânt…

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Liviut Teleormaneanu

  Are si ceva mancare picanta ? pentru ca , de amorul artei, iata ce zice wikipedia :Capsicum
  De la Wikipedia, enciclopedia liberă

  Capsicum
  Capsicum annuum flower.JPG
  Floarea de ardei
  Clasificare științifică
  Regn: Plantae
  Diviziune: Magnoliophyta
  Clasă: Magnoliopsida
  Subclasă: Asteridae
  Ordin: Solanales
  Familie: Solanaceae
  Gen: Capsicum
  Specii[1]
  Lista de specii Capsicum

  Capsicum
  Capsicum este un gen de legume din familia Solanaceae, din care fac parte ardeii (grași și iuți), gogoșarii, ardeii lungi etc. Din aceste plante se obține un condiment picant, numit boia de ardei (paprika).

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ada

  Am mancat desori la Capsicum si raportul calitate-pret nu e nicaieri mai ok in tot Sibiul. Mancarea preparata si servita la Capsicum nu este doar mancare, ca in cele mai multe localuri, ci un concept cu suflet, care iti hraneste si bucura toate simturile. Eu am ramas fara cuvinte de fiecare data, pt ca acolo o ciorba nu e doar o ciorba, o salata nu e doar o salata, ci ceva f bine gandit si preparat. Nu pot decat sa recomand Capsicum din toata inima tuturor. Once you go in, you hardly go out :)

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Sabin

  Ma bucur ca ai descoperit arta din spatele etichetei, ma bucur ca ai simtit gusturi pe care nu ai avut cu ce sa le asociezi. Iti recomand sa treci mai des pe la ei si sa mai incerci din simplele “scrieri de pe tabla” De fiecare data plec de acolo placut surprins de modul in care combina ingredientele si de pasiunea cu care gatesc acei doi baieti. Nu stiu un alt loc in Sibiu unde gustul sa se transforme in emotie

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Cronică de restaurant
 • Contact