Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Directoarea UCOS, despre schimbările anunțate de ANAF: „Avem o problemă”

Directoarea UCOS, despre schimbările anunțate de ANAF: „Avem o problemă”

Directoarea UCOS, Elena Tudorache, este îngrijorată de viitorul fundației din cauza schimbările anunțate de ANAF în ceea ce privește sponsorizările de la diferite firme. Aceasta crede că majoritatea celor care completau formularele de 2% până acum nu se vor duce să le depună personal, iar beneficiarii terapiilor oferite de UCOS sunt singurii care trebuie să suporte consecințele acestui lucru.

Organizațiile nonguvernamentale ar putea suferi din acest an destul de mult de pe urma unei schimbări la Fisc, potrivit căreia cei care vor să doneze 2% din impozit pot să depună doar personal cererea. Astfel, începând din acest an cererea de donare a 2% din impozitul pe venit poate fi depusă doar personal sau cu împuternicire de la notar. Un ordin dat anul trecut de ANAF stabileşte procedura prin care se face această donaţie şi devine așadar obligatoriu ca formularul 230 să fie depus de persoana fizică ce face donaţia. Potrivit Fiscului, termenul de depunere al declaraţiei este anual, până la data de 25 mai a anului următor celui de realizare a venitului.

Directoarea UCOS, Elena Tudorache, speră ca decizia ANAF-ului să nu fie pusă în practică deoarece ar afecta mult fundația. Totodată, menționează că, la nivel național, există o mișcare mare din partea ONG-urilor nemulțumite de acest lucru.

„Avem o problemă mare. Noi sperăm că acestă decizie a ANAF-ului nu va fi pusă în practică și că se va modifica, pentru că, la nivel național, avem o mare mișcare a ONG-urilor. Este inadmisibil să ceri atâtor oameni să se ducă ei personal să ducă declarațiile. Pentru noi, ca acțiunea să fie eficientă duceam formularele celor care ne sprijină, le luam când sunt completate și le depuneam pe bază de listă cu semnătura noastră.  Noi am sesizat deja Federația ONG-urilor pentru Protecția Copilului pentru că e o federație mare și împreună s-a făcut deja un memorium pe care îl semnează ONG-urile pentru ca așa ceva să nu fie pus în practică. Nu știu în ce sens s-ar putea frauda aceste lucruri, deoarece acolo ar trebui să dai CNP corect, semnătură. Până în prezent, eu am înțeles că sunt numai două județe care doresc să aplice asta, și nu toată țara. Olt și un alt județ din Sud”, spune Elena Tudorache.

Anul trecut, de exemplu, UCOS a avut 5000 de formulare 2%. Însă, odată cu noile modificări, directoarea fundației crede că foarte mulți vor renunța să mai direcționeze acea sumă de bani. „Poate câțiva oameni s-ar duce personal. Dar, oricum nu ca anul trecut, când am avut 5000 de formulare 2%. Vor avea de suferit toți beneficiarii, căci aceștia se întrețin din acei 2%. Noi nu ne întreținem doar din asta, dar din câți bani au intrat anul trecut în buget reprezintă cam 10% din cheltuială. Acum, 10%, poate, nu vi se pare mult, dar având copii cu dizabilități care urmează multe terapii, este mult. UCOS-ul este un serviciu foarte scump pentru că avem specialiști foarte mulți și acolo se duc ce mai mulți bani. până la momentul acesta sumele care ne-au intrat în cont se învârte în jurul sumei de 150.000 de lei”, mai spune directoarea UCOS, care este de părere că „aceste legi sunt făcute de persoane rupte de realitatea din teren. Dacă ar fi fost cineva acre cunoștea realitatea, legea aceasta nu ar fi arătat așa”.

În momentul actual, 66 de copii beneficiază de serviciile UCOS. Dintre aceștia 44 sunt autiști, iar restul de 22 sunt cu dizabilități.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

calin

Acum 6 ani

De la an la an Statul Roman se gandeste cum sa mai fure ceva. Acum e randul la 2%. Dar exista o portita in Ordinul respectiv: depunerea prin posta cu confirmare de primire. Astfel ANAF e obligat sa inregistreze plicul si continutul.... adica formularele.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus