Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

NextCARDIO, centrul ce cercetare în chirurgia cardiovasculară minim invazivă al Universității din Sibiu care ține medicii în țară

NextCARDIO, centrul ce cercetare în chirurgia cardiovasculară minim invazivă al Universității din Sibiu care ține medicii în țară

Într-un moment în care tot mai multi medici și cercetători pleacă din țară, la ULBS a fost inaugurat de mai bine de un an de zile prin finanțare de la Comisia Europeană, un centru de cercetare în domeniul chirurgiei cardiovasculare minim invazive și a terapiei endovasculare. Prin dotări de ultimă generație și salarii atractive s-a creat astfel o echipă mixtă de medici și cercetători din domeniul biomedical, de doisprezece persoane selectate din întreaga țară și chiar din străinătate ( Timișoara, București, Iași, Republica Moldova, Franța, Canada și Irlanda) care au ales Sibiul în locul unor poziții echivalente în Occident.

„Unul din obiectivele acestui proiect este acela de a găsi noi soluții endovasculare pentru disecția de aortă si pentru anevrismele aortice complexe. Cercetătorii noștri sunt în legătură cu mai multe centre de cercetare similare dar si cu companii inovative din Europa și SUA și au reușit să publice în scurt timp mai multe articole de referință în domeniul medicinei cardiovasculare minim invazive. Numai în Journal of Vascular Surgery, cea mai prestigioasă revista de chirurgie vasculara din lume, indexata ISI și cu un factor de impact de 3,90, au fost publicate de către echipa noastră, în premieră pentru România, trei articole foarte bine primite”, detaliază dr. Crina Solomon, cercetător principal în cadrul NextCARDIO. Dr Solomon a fost cercetător în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare din Montreal, Canada și s-a întors în România în urmă cu un an când a fost selecționată să facă parte din echipa de cercetare a Universității din Sibiu.

În ianuarie 2018, rezultate preliminarii din cadrul proiectului „Cercetare de nouă generaţie prin asistenţă computerizată în managementul patologiilor cardiovasculare – NextCARDIO“, proiect implementat de către Universitatea “Lucian Blaga“ din Sibiu, urmează a fi prezentate în cadrul Congresului Asociației de Chirurgie Cardiaca si Toracică din Statele Unite, din acest an (STS 2018). La acest congres, ajuns la cea de-a 54 ediție anuală, este așteptată participarea a peste 6.000 de specialiști din întreaga lume, aleși din cele peste 14.000 de aplicații depuse în acest sens, fiind cel mai important congres de chirurgie cardiovasculara si toracica din lume. Echipa Universității din Sibiu este singura echipa romanească selecționata de către comitetul științific STS 2018, să își prezinte rezultatele.

“Lucrările și rezultatele echipei de cercetare sibiene au fost primite pozitiv și vor fi prezentate în cadrul sesiunii de chirurgie aortică, programată în data de 30 ianuarie 2018. Participarea cu prezentare la acest congres este o premieră pentru chirurgia cardiovasculară din România“, arată conf. dr. Victor Costache, cadru didactic al Universității sibiene și director al proiectului NextCARDIO.

De altfel, numeroase lucrări științifice realizate de către echipa de cercetători a proiectului NextCARDIO au fost prezentate, fiind primite pozitiv, în cadrul mai multor congrese chiar și în 2017; precum Congresul societății internaționale de chirurgie endovasculară (CICE), organizat in aprilie în Sao Paolo, congresul Societății internaționale de chirurgie cardiotoracică minim invazivă (ISMICS), organizat în iunie 2017 la Roma, sau congresul Societății Internaționale de Chirurgie Vasculară (VEITHsymposium) organizat în noiembrie la New York. “Practic, am reușit sa constituim la Sibiu o echipa de elita de medici și cercetători, cele mai remarcabile rezultate fiind obținute în cadrul disecției de aorta dar și în domeniul chirurgiei valvulare minim invazive“, explică dr. Victor Costache interesul ridicat pentru aceste prezentări.

Începutul anului 2018 a fost foarte intens pentru echipa de cercetare din Sibiu, ei au lucrat într-un ritm susținut pentru a finaliza singurul proiect de cercetare depus de către România în cadrul programului de finanțare Horizon 2020 al Comisiei Europene pe axa rețelelor inovative europene de cercetare în bolile cardiovasculare.

Proiectul „Cercetare de nouă generaţie prin asistenţă computerizată în managementul patologiilor cardiovasculare - NextCARDIO“ este implementat de Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu, având o valoare de 8.841.783,23 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 8.418.132,44 lei. Perioada de implementare este de 36 de luni. Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014 – 2020

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus