Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
-0°C

ISJ Sibiu: 22 de școli din județ au toaleta în curte. Primarii contrazic

ISJ Sibiu: 22 de școli din județ au toaleta în curte. Primarii contrazic

Conform Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, nu mai puțin de 22 de unități de învățământ din județ au toaleta în curte. Elevi de la școli din Tălmaciu sau Poiana Sibiului trebuie să iasă afară din clădire pentru a-și face nevoile. Primarii contrazic însă statisticile și spun că cifra dată de ISJ Sibiu nu ar fi tocmai corectă, între timp, școlile modernizându-se.

Pe 24 ianuarie, fostul ministru al educației Liviu Pop a publicat pe pagina lui de Facebook o statistică conform căreia, în țară, există 2.418 unități școlare cu grupuri sanitare în exterior. 22 dintre acestea se regăsesc la Sibiu. „La 159 de la Unirea Principatelor Române avem 2.418 unităţi şcolare cu gruprile sanitare în exterior. Prin programul de guvernare PSD-ALDE, în cel mult 3 ani, autorităţile locale, judeţene şi centrale vor face că toate unităţile şcolare din România să aibă condiţii decente pentru educaţia elevilor şi preşcolarilor”, scria la vremea aceea ministrul Educației.

Care sunt școlile 

Turnul Sfatului a solicitat Inspectoratului Școlar Județean Sibiu situația actuală a unităților școlare din județ care nu au toaleta în incinta școlii. Conform răspunsului, sunt 22 de școli în diferite localități ale Sibiului.

„Următoarele unități de învățământ cu personalitate juridică și / sau structuri ale acestora – în număr total de 22 – nu au grup sanitar în interiorul clădirii: Școala Gimnazială Alțîna, Școala Gimnazială „Ioan Ban-Dascălu” Poiana Sibiului, Școala Gimnazială Mihăileni, Centrul Școlar De Educație Incluzivă Dumbrăveni, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Turnu Roșu, Școala Gimnazială Păuca, Școala Gimnazială Nocrich, Școala Gimnazială Ighișu Nou, Școala Gimnazială Bazna, Liceul Tehnologic Iacobeni, Școala Gimnazială Nr. 4 Mediaș, Școala Gimnazială „Viorel Cucu Paltin" Arpașu de Jos, Școala Gimnazială Șeica Mare, Școala Gimnazială Bruiu, Școala Gimnazială Jina, Scoala Gimnaziala „Ion Albescu" Boita, Liceul Tehnologic „Johnes Lebel” Tălmaciu”, se arată în răspunsul primit de la ISJ Sibiu, semnat de inspectorul Șef Claudia Mery Simtion.

Totodată, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu „dorește soluționarea acestei situații, la nivelul localităților cu unități școlare care nu dispun de grup sanitar în interiorul clădirilor, cu implicarea Primăriilor, respectiv a Consiliilor Locale, în funcție de resursele de care acestea dispun”, menționează inspectorul șef IPJ Sibiu.

ipj sibiu

Ce spun primarii

Însă, nu toți primarii localităților menționate mai sus confirmă acest lucru. De exemplu, Gheorghe Beschiu, primarul din Jina spune că școala are toaleta în incinta școlii din vara anului 2016.

„E făcută din vara lui 2016. Când a început școala a fost terminată și în clădirea nouă. În clădirea veche, cum îi spunem noi, există toaleta de mai bine de trei ani”, spune Gheorghe Beschiu.

Conform IPJ Sibiu, Liceul Tehnologic „Johnes Lebel” Tălmaciu ar avea grup sanitar în curte. Însă, primarul din localitate, Nicolae Petru Basarabă spune că, de fapt, Școala Gimnazială nr. 1 nu ar avea toaleta în incinta școlii.

„Liceul are toaleta în incinta școlii, iar Școala Gimnazială nr. 1 nu are toaleta în incinta școlii. Aceasta este lipită de un alt corp, este încălzită și tot ce trebuie, dar e cu mișcare prin curte. Noi suntem în discuții pentru a face un program pe fonduri pentru retehnologizare, pentru extindere, pentru modernizarea școlii. Suntem în curs de dezvoltare. Așa am preluat-o și încercăm să schimbăm asta. Noi încercăm să facem cât mai multe pentru copiii noștri”, spune primarul din Tălmaciu.

În curte,  „dar modernizată”

La Bazna, primarul spune că este vorba doar despre un corp cu două clase care nu au toaleta în incinta clădirii.

„Nu este vorba de școala propriu-zisă, ci un corp cu două clase. Sunt doar două clase de copii care trebuie să iasă afară, respectiv a II-a și a III-a. Școala mare este fix lângă și ei merg acolo. E o distanță de vreo 30 de metri. Cele de afară numai de formă. Nu le folosesc. Cum tot suntem în demersuri cu școala nouă, nu am știut că o să durează atât și am lăsat-o, dar este prevăzută în buget acum. O să facem, că așa se cere și am prevăzut în buget”, spune Lucian Scumpu, primarul din Bazna.

Primarul din Poiana Sibiului arată că, într-adevăr, grupul sanitar este în curte, dar e modernizat.

„Într-adevăr, toaleta este în curte, dar este modernizată, cu cabine, apă și tot ce trebuie. E un corp separat”, spune Ilien Dăncilă, primarul din Poiana Sibiului.

Conform primarului din localitatea Boița, la Școala Gimnazială „Ion Albescu"din Boița există două grupuri sanitare. Unul în incinta școlii și unul în curte.

„Cel de afară este un grup individual, cu apă caldă, cabine de duș, totul e faianțat, modernizat. Când sunt afară, copiii merg acolo, dar școala are și în interior toaletă”, spune primarul Nicolae Mohor.

Foto: Arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

6 comentarii

fff

Acum 6 ani

unele au toaleta in curte, altele sunt mansardate...
Raspunde

florin

Acum 6 ani

defapt buda este in curte pentru ca elevii sa poata fuma fara sa fie vazuti de profesori si fara sa imputa scoala
Raspunde

Volkischer Beobachter

Acum 6 ani

Comunicatul ISJ spune adevărul. De fapt, la şcoala din Poiana Sibiului nu apa nu curge la robinete, iar cadrele didactice folosesc aceeaşui toaletă cu elevii.
Raspunde

Ion

Acum 6 ani

Tipic raspunsul: noi nu avem in curte, cel pe careil avem e singurul si e incurte si e modernizat. Primul pas in rezolvare e recunoastere ca e o problema.. dar ei o tin pema lor ca e bine si asa..
Raspunde

Conducerea Scolii Gimnaziale Nocrich

Acum 5 ani

Buna ziua! Doresc sa va informez ca la Scoala Gimnazila Nocrich exista toalete functionabile in interiorul cladirilor din toate structurile: Scoala Gimnaziala Nocrich - 3 cladiri, Scoaal Gimnaziala Hosman - 2 cladiri, Scoala Primara Tichindeal - 1 cladire, Scoala Primara Fofeldea - 1 cladire. In anul scolar 2014-2015 - an in care am preluat conducerea scolii - aceste toalete existau si functionau.
Raspunde

Conducerea Scolii Gimnaziale Nocrich

Acum 5 ani

Buna ziua! Doresc sa va informez ca la Scoala Gimnaziala Nocrich exista toalete functionabile in toate cladirile: Scoala Gimnaziala Nocrich – 3 cladiri, Scoala Gimnaziala Hosman – 2 cladiri, Scoala Primara Tichindeal – 1 cladire, Scoala Primara Fofeldea – 1 cladire. In anul scolar 2014-2015 – an in care am preluat conducerea scolii – aceste toalete existau si functionau.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus