Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
3°C

Micile afaceri. De 20 de ani copiază chei în Dumbrava

Micile afaceri. De 20 de ani copiază chei în Dumbrava

De mai bine de 30 de ani, Marcel Lăpăduș copiază chei. A început cu pila, iar acum face toată treaba cu aparate de ultimă generație. A început sigur, dar odată cu trecerea anilor i s-a alăturat și familia: soția și fiul. În luna martie, Chei Sibiu Vendi SRL din Magazinul Dumbrava va împlini 20 de ani de existență. 

De când se știe, Marcel Lăpăduș a fost pasionat de electrotehnică. După terminarea liceului, a inventat un aparat cu ajutorul căruia putea să copieze chei. Cu acesta și-a deschis primul atelier, în Piața Cibin, Vendi.

mici afaceri vendi (9)

„Prima dată, am deschis în Piața Cibin, cu un aparat de copiat chei construit de mine. Și, de acolo am început. În momentul respectiv erau patru profiluri de chei. Nu erau mai multe și mă descurcam, doar că nu erau la o calitate prea bună atunci. Și, am luat decizia să mă apuc să fac și chei brute. Pe piață, au început să apară și mai multe, dar a apărut o mașină de făcut chei. Am reușit să fac, la vremea aceea, niște chei foarte apreciate, din alamă. În perioada imediat următoare, am avut o concurență neloială, cheile care veneau din Turcia ieftine, fără TVA”, își amintește Marcel Lăpăduș.

mici afaceri vendi (10)

Însă, odată cu aderarea României în UE, pe piață au ajuns o mulțime de alternative mai puțin calitative, dar ieftine. „În apropierea intrării în UE, marii producători de chei din Europa au fost interesați de piața din România și noi făceam din alamă, iar alama este cea mai bună pentru că nu uzează așa repede iala. Dacă vrei ca o ială să te țină mult, cheia trebuie să fie din alamă. Dar, au apărut cele din oțel, mult mai ieftine, și a început bătaia pe chei. Atunci, noi am renunțat la producție și ne-am axat pe copiat. În toată perioada aceasta aveam și atelier de copiat chei, am început în Piața Cibin, după care am deschis la magazinul Dumbrava, acum 20 de ani”, spune proprietarul Vendi Sibiu.

mici afaceri vendi (13)

Acum, Vendi Sibiu este specializat pe copierea a peste 95% dintre cheile existente pe piață. Fie că vorbim despre uși sau mașini. „Intrând în piața serviciilor, venind dinspre producție am încercat să vindem ce este mai bun în domeniul respectiv. Înainte de a fi mulțumiți clienții noștri, trebuie să fim noi. Tocmai de aceea am dotat atelierele cu aparatură performantă, cu programe informatice”, povestește Florina, soția lui Marcel. Aceasta s-a alăturat și ea afacerii, ocupându-se mai mult de partea de contabilitate, având studii în acest domeniu. Însă, cu toate acestea, a învățat și cum să copieze chei. Și fiul celor doi, Marcel Junior, cum îi place lui să-și spună, s-a alăturat afacerii. După terminarea studiilor la București, s-a întors la Sibiu, unde duce mai departe afacerea familiei.

mici afaceri vendi (2)

Deși majoritatea persoanelor cred că a copia chei este o muncă foarte simplă, proprietarii Vendi Sibiu contrazic acest lucru. Procesul în sine al realizării cheii nu durează atât de mult, însă ceea ce contează cu adevărat este identificarea corectă a profilului cheii. Tocmai din acest motiv, au investit foarte mult în aparatură. „Foarte multă lume are impresia că a copia chei este foarte simplu: un lăcătuș care pilește, dar nu mai este așa. Așa a fost acum 30-40 de ani când făceam din pilă. Noi ne-am desprins. Nu mai facem cheile cum le făceam înainte, ne folosim de electronică, de scanere. E foarte important să alegi profilul pentru ială. Într-un cilindru poate să intre 10 chei, dar trebuie să alegi cheia cea mai apropiată de original. O cheie care nu este suficient potrivită, deși funcționează, în timp, va strica iala. Am investit în aparatură ca să putem face aproape orice”, explică bărbatul.

mici afaceri vendi (6)

În ceea ce privește copierea unei chei, procesul ar putea dura de la câteva secunde, la 30 de minute. Însă, cei de la Vendi nu pun preț pe timp, cât pe calitate. „Copierea efectivă a cheii nu este partea cea mai grea, ci identificarea. Clientul vine cu o cheie și trebuie parcurși câțiva pași. Pentru fiecare operațiune este un aparat. Acum 27 de ani, am început în Piața Cibin cu o pancartă pe care scria chei de ială la minut. Acum, nu aș mai pune mesajul acesta, deși facem la secundă. Nu e important în cât timp, ci cine îl face și cum. Eu prefer să fac în cinci minute și nu în câteva secunde pentru a mă asigura că e totul e ok, iar clientul pleacă mulțumit”, arată Marcel Lăpăduș. mici afaceri vendi (7)

În momentul de față, Vendi se află în patru locații: în Magazinul Dumbrava, în Kaufland, pe o insuliță, în mall și în Carrefour. Însă, pentru a putea fi profitabilă această afacere, membrii familiei au introdus și personalizarea diferitelor obiecte drept serviciu. Personalizează de la tricouri și căni, până la brelocuri și accesorii. „O cheie nu o faci în fiecare zi, nu o faci nici măcar în fiecare an. Ai făcut anul acesta o cheie și ești mulțumit, s-ar putea să mai ai nevoie doar la anul și să revii”, arată bărbatul.  În funcție de tipul cheii, prețul pleacă de la 4 lei și poate depăși 650 de lei, cum e în cazul cheilor auto.

mici afaceri vendi (11)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

topaiala

Acum 6 ani

Bravo. Pacat ca angajatul din galeria mall isi bate joc de munca omului. Mi-am copiat chei si cartele de interfon in mall, dar daca nu ii dai ciubuc ti-l cere pe fata. Mai exact ... "mie ce imi iese" ? mda... bisnitareala, am dubii ca baiatu ala e sibian
Raspunde

hahaha

Acum 6 ani

fain, eu am avut probleme cu modulul de inchidere centraliata pt un golf. Da-i sa vindem dupa care maram reparam gratuit. Pai nu reparati gratuit, ci incercati sa o faceti sa functioneze asa cum ati promis :) Pentru disconfort, timp pierdut, nervi ... cine plateste ?
Raspunde

Luci

Acum 6 ani

Mie mi-a pierdut sigla de pe cheia de la masina. Se mai intampla..
Raspunde

Maria

Acum 6 ani

Promptitudine, seriozitate, interes deosebit pentru satisfacerea nevoilor clientilor!! Felicitari pentru punctul de lucru din Kaufland Turnisor! Felicitari, in mod deosebit pentru baietii care lucreaza acolo!!! Cu drag..... Maria
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus