Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Legea salariilor. Cine a câștigat și cine a pierdut

Legea salariilor. Cine a câștigat și cine a pierdut

Sindicaliștii susțin că Legea salarizării unitare, propusă de coaliția PSD-ALDE nu aduce măririle de 25% prevăzute în programul de guvernare, ci cu un maxim de 5%. Sunt însă și categorii care începând din această lună se apropie de venitul maxim care poate fi înregistrat în sistemul bugetar, de 22.800 de lei brut. E vorba de primarii de municipiu care lucrează pe fonduri europene, de funcționarii din finanțe și de parlamentari.

Primarii, cât președintele

Prin prevederile Legii 153/2017 privind salarizarea unitară, anumite categorii de  bugetari rămân la același nivel salarial ca și înainte, în timp ce altora venitul crește semnificativ. Un exemplu în acest sens este în administrația locală, unde majoritatea primăriilor au decis să-și majoreze salariile. Primarul unei comune care are între 3.000 și 5.000 de locuitori și care are acum 4.000 – 5.000 de lei pe lună, poate ajunge până la 8.550 de lei pe lună. În Legea nr. 153/2017, coeficientul care se aplică primarului dat ca exemplu este de 4,5, care se înmulțește cu salariul minim pe economie de 1.900 de lei. Viceprimarii au un coeficient mai mic cu un punct decât primarii, astfel că un viceprimar ajunge la un salariu de 6.650 de lei, conform legii.

Primarul unui municipiu reședință de județ poate aplica un coeficient de 9, ceea ce înseamnă un salariu de 17.100 de lei brut, ceea ce este echivalentul a 10.003 lei net. Dacă și-a mai adăugat și un spor pentru că lucrează cu fonduri europene, atunci salariul brut ajunge la 21.375 de lei, comparabil cu salariul președintelui țării, care poate fi de maximum 22.800 de lei brut (coeficient 12, conform legii), cu al primului-ministru – 21.850 de lei (coeficient 11,5) și chiar cu al unui ministru – 19.950 de lei (dacă se aplică un coeficient de 10,5).

800 de lei în plus pentru parlamentari

Deputaţii care nu au nicio funcție de conducere au salariul mărit din ianuarie cu 800 de lei, anunță Digi24. Transferul contribuției de la angajator la angajat îi putea afecta pe parlamentari, asftel că brutul lor a fost indemnizat, pentru a nu primi bani mai puțini, ceea ce le-a adus un venit mai mare în net, cu aproape 800 de lei.

Indemnizaţie brută deputat luna decembrie: 13.050 lei

Indemnizaţie brută deputat ianuarie: 17.100 lei

Indemnizaţie netă deputat decembrie: 9.153 lei

Indemnizaţie netă deputat ianuarie: 9.993 lei

Plusul în educație: 3%

În Educație, un profesor debutant are în ianuarie un salariu brut de 2.045 de lei, ceea ce înseamnă că salariul net este acum de 1.524 de lei. Creșterea este nesemnificativă, având în vedere că în decembrie 2017, un profesor debutant încasa undeva în jurul a 1.450 de lei pe lună. Sunt însă măriri la alte categorii de lucrători în educație.

Președintele Sindicatului Învățământului Preuniversitar Sibiu, Teodor Fârțonea susține că majorările sunt în medie de 3 – 4%. ”Începând cu 1 ianuarie 2018 salariile angajaților din învățământ cresc cu 25% față de nivelul lunii decembrie 2017. Problema care a creat discuții, în ultima perioadă, este datorată transferului contribuțiilor de la angajator la angajat. În învățământ cuantumul salariului brut crește cu 25%, dar prin trecerea contribuțiilor de la angajat la angajator duce ca salariul net să crească doar cu 3% - 4 %. Situația angajaților cu 0,25 normă sau 0,5 normă, care nu mai lucrează în altă parte sau nu cumulează pensie cu una din aceaste fracțiuni, este singura categorie pentru care putem  afirma că le-ar putea scădea salariul net. De miercuri, 31 ianuarie 2018, când am avut o acțiune de protest la minister, și pe această temă, împreună cu doamna prim-ministru, reprezentanții ministerelor de finanțe ai muncii și de resort, am convenit în regim de urgență, să soluționăm în sensul compensării pierderii de salariu a categoriilor de mai sus. E in lucru soluționarea pentru această categorie”, a declarat Fârțonea pentru Turnul Sfatului.

Inechitate între polițiștii locali și agenții de poliție

Polițiștii vor avea în multe cazuri salarii mai mici decât polițiștii locali. Încă de anul trecut salariile polițiștilor locali s-au majorat, ajungând acum la peste 3.000 de lei pe lună. La această sumă se adaugă însă indemnizații hrană și alte sporuri și prime. Pe de altă parte,  salariul minim al agenților de poliție cu funcție de comandă este de 1.979 de lei, iar cel maxim este de 4.305 lei, conform informațiilor postate pe site-ul ipjsibiu.ro.

Reforma se încheie în 2022

Ministerul Muncii, prin vocea ministrului Lia Olguța Vasilescu, susține că scopul legii a fost pentru echilibrarea sistemului bugetar. "Scopul actului normativ a fost echilibrarea sistemului bugetar de salarizare, deoarece existau disfuncţionalităţi majore, în sensul că, pentru aceleaşi funcţii şi atribuţii, funcţionarii din instituţiile statului aveau salarii diferite. Spre exemplu, un director executiv gradul II, la APIA avea un salariu brut de 12.371 lei, iar un director executiv, grad II, la Garda de Mediu avea un salariu brut de 4.172 lei. De asemenea, un consilier ministru la Ministerul Muncii avea un salariu brut de 6.700 lei, în timp ce un consilier ministru la Ministerul Sănătăţii avea un salariu brut de 12.000 de lei", susține ministrul.

O altă inechitate semnalată de ministru se referă la nivelul salariilor IT-iştilor din diferite instituţii. Astfel, un IT-ist la ANPIS avea un salariu brut de 4.019 lei, iar un IT-ist la ÎCCJ avea un salariu brut de 9.322 lei. Prin urmare, măsura a fost şi de ajustare, în sensul în care, în anul 2022, toţi IT-iştii vor avea un salariu brut de 9.300 lei, ceea ce duce la o uşoară diminuare în cazul celui de la Justiţie şi la o creştere cu 67% în cazul celui de la ANPIS. "În anul 2022, tot sistemul de salarizare va fi complet echilibrat: cei aflaţi în baza de jos a piramidei salariale vor avea creşteri treptate, în unele cazuri duble faţă de nivelul lunii iunie 2017, cei de la jumătatea piramidei salariale vor avea creşteri mai mici sau vor stagna, iar pentru aproximativ 3% dintre bugetari s-au operat ajustări, astfel încât niciun bugetar să nu mai depăşească preşedintele României, iar pentru muncă egală să fie salarii egale în toate cazurile", se spune în comunicatul MMJS.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Un Porc

Acum 6 ani

Noi, prostimea muncitoare, care sustine tot aparatul bugetar, abia asteptam primele salarii pe 2018! Speram sa nu fie nevoie de pietre daca bani nu vom mai avea.
Raspunde

un cititor

Acum 6 ani

Cand mergi la veterinar, ai nevoie de "aparatul bugetar", cand cineva iti fura din cotet, la fel, ai nevoie de "aparatul bugetar", cand purceii tai invata sa guite "gramatical", ai nevoie de "aparatul bugetar", cant te bucuri ca mergi cu caruta pe strazi asfaltate, tot de "aparatul bugetar" ai nevoie. P.p. ca ai "prins" ideea, asa ca nu mai continui ... Asta nu inseamna ca nu este loc de mai bune ...
Raspunde

Aloooo Cataline, alooo ceausistule, aloooo pesede Sibiu ....

Acum 6 ani

Unde sunteti mai MINCINOSILOR, mai demagogilor !!! ... sau salariile voastre au crescut ??? Dușmani ai neamului roman, ce sunteți !!! Cui sa ii mai cerem demisia ? Lui Cimpean Daniela sau VOUA nenorociților !!! Unde vreți sa duceți tara asta,ce mai urmează ?
Raspunde

Hell-Boy

Acum 6 ani

Mars la Spania, la capsuni daca aici nu-ti convine ca iei bani mai multi!
Raspunde

fifi

Acum 6 ani

da' oare de ce, de exemplu, IT-istii nu se externalizeaza? sunt rude cu... :)
Raspunde

un cititor

Acum 6 ani

Intai, invate ce inseamna IT, dupa care poti publica comentarii stupide ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus