X

Caloriferul. Acel calorifer

Bogdan Brylynski

Fiecare întâlnire cu Statul Român e un coșmar pentru orice om în care a rămas o urmă de bun simț. Din funcționalitatea instituțiilor îți dai seama că nicio guvernare nu a avut o reală preocupare pentru bunăstarea poporului său. Că nu e vorba aici doar de salarii, de cât de mult sau de puțin își permite un om sau o familie să cheltuie.

Fiecare ciocnire cu o instituție de stat e un mic război. Ne duelăm în fiecare zi cu modul absolut absurd în care statul înțelege să relaționeze cu cetățenii săi. Și e atâta durere în …

Du-te la finanțe, du-te la RAR, să te ferească Dumnezeu dacă ai de primit un pachet la poștă, cu atât mai mult dacă vine din străinatate. Când drumul tău se intersectează cu statul, fi pregătit de umilințe, de stat în frig, de dispreț și de batjocură.

Sunt la coadă la faimosul oficiu poștal 9. Căcatul ăla din Ștrand, singurul oficiu poștal din Sibiu care are serviciu de vamă. Are program doar două zile pe săptămână, cinci ore într-o zi, patru în urmatoarea. Pentru că aici e URSS și nu Uniunea Europeană. Suntem vreo 30 de oameni la coada care se întinde pe tot trotuarul. Toți tropăie și suflă în pumni să se încălzească pentru că așteptatul se petrece afară, în frig. Doar suntem niște animale, ce dracu ne plângem? Fericitul care reușește să intre aruncă o privire victorioasă în urmă, are impresia că a câștigat războiul din această dimineață. E un prost, s-a lăsat cumpărat de caloriferul din interior. O să o muște din nou la următorul pachet. Pentru că, față de noi, statul român are un mare atu. Are tot timpul din lume să ducă această luptă împotriva propriului popor, iar pentru el e simplu, nu trebuie să facă absolut nimic. Și? Sunt oamenii nemultumiți, mare căcat. Vor pachete de afară, înseamnă că-s bogați. Aaaaa, păi va permiteți Nutela de import, ia stați voi la coadă în frig pentru ea, fireați ai dracu de chiaburi. M-am oprit din scris că mi-au înghețat degetele pe telefon. Am avansat doi pași, imediat o să văd programul și o sa ma enervez din nou. Două zile pe săptămână, nouă ore pe săptămână la un oraș de 150.000 de locuitori. Golden shower.

M-am ciocnit de RAR acum câteva săptămâni. Frumos, sistem de programări, sală de așteptare, nu ca la împuțita asta de Poștă. La 8.00 eram încolonat la poarta halei. Au deschis la 8.40. La ghișeu deja era coadă. Ceva nu mergea, se ridicau storurile ghișeului, se încasau un client, doi, storurile coborau. 10 minute te uitai pe tavan, se ridicau storurile, iar avansau 2-3 oameni. O treabă de 20-30 de minute a durat 3 ore. Înapoi la poștă.

Până și pompierul din fața mea, care e echipat pentru muncă, în costumul lor care pare suficient de călduros, a înghețat. Și are niște bocanci ce par atât de călduroși încât i-aș face o ofertă, pe loc. Probabil că doar par, ca a început și el să tropăie. Nici să înjuri nu iți vine, că îți îngheață răsuflarea pe buze. Iar coada nu se mai termină. Pentru fiecare victorios care iese de lângă caloriferul minune, afară îngheață încă 3 oameni. Și ditai oficiul de la Mitropolie e mai tot timpul gol. Dar probabil îți trebuie trei doctorate și un master la Harvard ca să îți vină ideea să muți vama acolo, măcar să nu mai stea oamenii în frig. Și în vârful poștei probabil sunt doar absolvenți de patru clase, după chipul și asemănarea celor care i-au pus în funcții.

Gata, am intrat în minunatul oficiu poștal 9. E cald, pute, dar te doare în cot. Ești înăuntru și imediat o să avansezi în cea de-a doua coadă până la calorifer. E cam înghesuială dar măcar pe un element o să reușești să pui mâna. Și o să rânjești superior la fraierii care au rămas afară în frig. Pe voi nu v-a dus, bă, capul să vă treziți la 6 ca să fiți primii la coadă? Sau să lăsați un copil la coadă? Sau sticlele de lapte? V-ați dezobișnuit, capitaliști nemernici. Stați afară și înghețați dacă sunteți atât de proști. Nici n-aveți idee că înăuntru, singurul vameș vorbește deja de câteva minute la telefon, încearcă să descurce o problemă personală mai mare decât cei 50 de oameni care așteaptă să intre în abator.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

13 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Nicu

  Greșit. Oficiul poștei din Ștrand deservește nu numai locuitorii mun Sibiu ci și o mare parte a celor din județ, doar la Mediaș fiind încă un oficiu cu vameș. În rest câinii latră ursul doarme. Guvernanții noștri n au nici o reacție de aproape 30 de ani.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  un sibian - cel original

  Semnul ca in aceasta tara s-a schimbat ceva de la revolutie si doar pe ici pe colo dar nu s-a schimbat nimica in punctele esentiale! ca sa ne aducem aminte de Caragiale….

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  rosu

  Di ce nu folositi posta autobuzelor? Autobuzele lu ala de-i bibliotecar la Aiud?
  Sa steie in frig aia din occident (mai nou: diaspora), care trimit pachetele, asteptand sa vina autobuzul. Auzi, sa trimiti pachete prin Posta Romana!?!

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  nanna

  posta! dap . Mai am una: oficiul postal 6 ghiseu 2 de pe Rahovei! Il recomand oricarui nostalgic. E neschimbat de 30 de ani, jur! Pana si doamna e aceeasi de dinaintea revolutiei ca sa nu mai zic de servicii si atitudine. Nelipsita coada la orice ora din zi te trimite instant inainte de ’89 si asta in conditiile in care nu vin colete ce trebuiesc vamuite acolo .. doar pensii, alocatii si cate o amenda nenorocita sau un timbru. Fereasca sfantul sa vrei sa cumperi un timbru, ca iti ia pe putin 30 de minute. Plicuri cu scrisori nu am mai vazut de ceva ani buni.. iar inconstientii care trimit pachete in tara prin posta romana, o fac pe raspunderea lor … DAR are un calorifer … cam de 10 bine ingehsuiti dintr-o data : ) lasand zeflemeaua la o parte, la asta m-am gandit si eu, si e o idee de maxim bun simt…. de ce oare nu muta nimeni vama in hardughia aia de sediu de pe Mitropoliei??!!

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ...

  Eu cred ca de fapt oamenii aia de la posta sunt doar ultra zelosi si vor sa faca treaba calumea. Daca pachetele sunt “de afara”, pai sa le servim afara! In alta ordine de idei cineva se chinuie de ani buni sa puna posta romana pe bututci si vad ca aproape a reusit

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Geo

  OARE CHIAR TREBUIE SA AUZIM SI SA CITIM TOT FELUL DE IJURATURI SI EXPRESII …TRENDI…CA SA FACEM UN ARTICOL INTERESANT…PARCA CU FIECARE AN SE COBOARA IN FORMA DE EXPRIMARE IN TOATA MEDIA…O SA AJUNGEM CIOBANI…CA ESTE ..TRENDI

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Nelu Beflan

  Asa, si? Ai scris “cacat” de cateva zeci de ori, ai facut pe desteptul cu o ironie buna de clasa a noua, ai demonstrat ca esti “ziarist”. Si cu asta ce-ai facut? Ai facut vreo sesizare la Posta, cum facem altii de cativa ani incoace? Nu, tu te plangi ca proasta pe net… Sa nu te aud ca nu are rost sa facem plangeri si sesizari si alte chestii de hipster obosit, ca nu tine, cu cat suntem mai multi cu atat sunt mai multe sanse sa se schimbe lucruri… In cazul asta TU esti comunistul, nu femeia aia care sta dupa ghiseu, inteles-ai, loaza?

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Dana

  Asa e.Aia care elibereaza coletele externe vesnic are ceva personal de discutat la telefon.Si nici dincolo,la interne nu e mai roz.Coletele sub 10 dolari merg acolo,daca ai ghinionul sa locuiesti in Strand.Sunt toate aruncate sub o masa.La gramada Am avut surpriza sa nu-mi gaseasca “coletul” care de fapt era un plic.Mi-au pierdut coletul !

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Miau

  Sa va ia naiba ca blamati mereu posta ne mor colegiii de muna si mizerie reclamati la guvern nu ijurati posta si lucratoriii nu va permit moi muncim de rahat e ala cu articolul tara asta de rahat
  A fost creata de stramosiii nostriii
  tot timpul s a stat la coada Rusine mai blamati si bancile ca acolo stati cuminti la rind va doresc rabdare si intelepciune la ciufuti

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact