X
27625218_1732958776768468_6473152367310974889_o

Turcan: De aproape un deceniu pierdem o jumătate de generație la examenele de Bacalaureat.

Președintele PNL Sibiu, Raluca Turcan, a prezentat astăzi o analiză cu privire la educația din România și a ajuns la concluzia că și anul 2017 a fost pierdut pentru educație. ”Am analizat astăzi starea în care se află învățământul românesc și am constatat că în momentul de față cifrele sunt înspăimântătoare: Fostul ministru al educației ne spunea că în anul școlar 2016-2017 s-au pierdut pe drum 122.572 de elevi, iar cu un an în urmă 107.283. Abandonul școlar și părăsirea timpurie a școlii ating cifra de 20% în momentul trecerii de la gimnaziu la liceu, și de încă 20% în timpul liceului.  Conform Eurostat, 18,5% dintre tinerii din România, cu vârsta cuprinsă între 18-24 de ani și-au încheiat parcursul școlar la finalul clasei a 8-a. De aproape un deceniu pierdem o jumătate de generație la examenele de Bacalaureat.

Aproape jumătate dintre tinerii care se înscriu la o facultate renunță la aceasta. Pe această situație critică erau vitale niște măsuri serioase. Ele sunt așteptate ca aerul. Să nu fim ipocriți. S-au făcut și pași spre cerințele sistemului. De exemplu, s-a umblat la partea de salarii. Întrebarea este dacă aceste creșteri (unele promise) pot influența în bine și calitatea actului didactic”, susține Turcan într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Raluca Turcan susține că PNL are trei priorități majore în domeniul educației: ”învățământul profesional și anume, licee tehnologice dotate și adaptate cerințelor în parteneriat cu oamenii de afaceri; reducerea abandonului școlar – nu putem lăsa pradă abandonului școlar și, în consecință, sărăciei, peste 60% dintr-o generație. Acești copii trebuie să se întoarcă la școală pentru a avea o șansă la o viață mai bună și calificarea profesiilor – avem nevoie de profesori bine calificați, motivați, profesioniști și care să ajute noile generații să se descurce mai bine în viață. La nivel European, 65% dintre copiii care intră acum în școala primară vor fi în situația în care vor avea profesii care astăzi nu există. Dacă România nu va investi astăzi în profesorii de mâine, tinerilor de poimâine li se va lua cu bună știință un drept elementar la muncă și la un trai decent”, susține Raluca Turcan.

”Cert este că anul 2017 a fost un an pierdut pentru educație din mai multe motive. Unul dintre ele este că nu au existat investiții în școli, nu avem garanții că acolo unde ele au existat s-au făcut exact acolo unde era nevoie”, Raluca Turcan, președinte PNL Sibiu.

 

Foto: Facebook

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

6 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  De ce ar trebui sa se ocupe d-na Turcan

  Doamna Turcan, ca tot sunteti cu educatia… V-as recomanda sa va aplecati asupra problemelor generate de lipsa oricaror spatii de invatamant in Cartierul Arhitectilor.

  La doi pasi de Sibiu un primar PNL ignora complet tineretul tarii, natalitatea exploziva din cartier. Face statui insa acolo in cartier (8 000 de oameni) nu exista nici cresa, nici gradinita, nici scoala.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Cl. Anul politic

  Acum un deceniu și chiar mai încoace nu erați voi, PDL, la guvernare ? Ați tăiat salariile profesorilor, ați desființat cuponul de 100 de euro pentru achiziționarea de cărți și materiale didactice ș.a.m.d. Nu zicea președintele vostru că el nu s-a omorât cu cartea și tot a ajuns președinte ? Nu a ajuns EBA în Parlamentul European, deși nu are pic de cultură ? Ce ați făcut pentru diminuarea infracționalității din școli ? Nimic. Nici acum nu aveți vreo soluție. Vreți doar să reveniți la putere, folosindu-vă de alt partid, de PNL, care e condus de Ludovic Orban, fiul unui ofițer de Securitate. Săracii Brătieni ! Și săracă țară, care a ajuns să nu mai aibă cu cine vota.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Unu

  Nu iti e jena doamna (nu spun rusine, ca voi “politicienii” nu o aveti)? Am vazut si postarea de pe Facebook unde majoritatea oamenilor iri spun sa ne lasi. Sunteti f ambițioasă!

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  un curios

  Suntem experti in analize. Concret ce se face? A fost desfiintat invatanantul profesional, am facut licee tehnologice, suna bine, dar acel copil care a trecut prin gimnaziu cum a trecut si a ajuns intr-un astfel de liceu tehnologic cum vrei sa promoveze examenul de bacalaureat? motivati, nu puteti face deoarece sunteti in opozitie, dar cand o laudati pe doamna undrea erati tot in opozitie? Atunci ce masuri au fost luate? Niciuna. Dar analizam, suntem ingrijorati, luam atitudine, interpelam in parlament si alte multe masuri care nu conduc la rezultate concrete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Politica
 • Contact