Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Interviu cu directorul ADR Centru, Simion Crețu: Autoritățile au căpătat experiență atât la nivel politic cât și la nivel tehnic

Interviu cu directorul ADR Centru, Simion Crețu: Autoritățile au căpătat experiență atât la nivel politic cât și la nivel tehnic

În ultimele două săptămâni directorul Agenției de Dezvoltare Regională Centru, Simion Crețu, a semnat în județul Sibiu proiecte cu finanțare europeană de zeci de milioane de euro. De la infrastructură și transporturi până la turism. Am stat de vorbă cu dumnealui pentru a vedea autoritățile sibieni au învățat ceva din trecut și știu mai bine cum să acceseze fonduri europene.

Reporter: Ați semnat în ultimele zile la Sibiu trei proiecte majore, finanțate din bani europeni, ceea ce nu poate decât să ne bucure. Pe de altă parte, suntem deja în 2018 și actual POR se întinde până în 2020. E mult, e puțin, cum stăm?

Simion Crețu: Programul Operațional Regional 2014-2020, să zicem din start, a plecat un pic întârziat. De ce spun asta? Bugetul Uniunii Europene se aprobă în penultimul an, în ultimul trimestru. Asta a însemnat, la noi, sfârșitul lui 2013. Programul care trebuia aprobat a întârziat pentru că a durat până să vină bugetul, până s-au făcut acordurile de parteneriat în Comisia Europeană și țara membră, așa s-a ajuns să fie semnat în aprilie 2015. Deci, iară cu întârziere. Iar Programul Operațional s-a semnat în iunie 2016. Mai departe, acreditarea întregului sistem a avut loc în luna august a anului trecut. Este clar că există o anumită întârziere. Dar ce vreau eu să spun cu asta, această perioadă de programare funcționează după regula n+3, deci implementarea proiectelor se va putea face până în 2023, nu trebuie ca până la sfârșitul anului 2020 să angajăm aceste sume.

Rep.: Aveți proiecte primite ca să puteți face asta, sunt căutați banii europeni în zona noastră?

S. C.: Pentru fiecare axă contractăm cu minim 120 la sută, unele proiecte chiar cu 150% având în vedere că la licitații sumele se reduc, de multe ori și cu până la 70%. Adjudecarea este undeva între 70 și 80 la sută, ca medie, peste tot. Și un alt aspect este că în timpul implementării unor proiecte apar diferite dificultăți, corecții sau anumite cheltuieli neeligibile. Deci, ca să închei ideea, consider că este o anumită întârziere, dar după cum puteți vedea, avem proiecte, timpul nu este pierdut. Există o preocupare clară atât din partea noastră cât și a beneficiarilor, eu cred că se pot consuma aceste fonduri.

Rep.: Sunt autoritățile sibiene ceva mai bine pregătite decât în perioada anterioară? Au căpătat experiență?

S. C.: Da, sunt mai bine pregătite, au căpătat experiență atât la nivel politic cât și la nivel tehnic. A crescut clar expertiza. Ați văzut, la nivel tehnic există un colectiv, o direcție care se ocupă de dezvoltarea acestor proiecte, au fost angajați și instruiți oameni care fac proiecte. Mă refer aici atât la Consiliul Județean cât și la alte instituții din județ, iar proiectele lor vizează tot județul.

Rep.: Am putea vedea un grad de absorbție mai mare în comparație cu POR-ul anterior?

S. C.: Eu spun că da, consider că va fi absorbție bună. Sumele vor fi destul de consistente. Nu pot să dau anumite statistici în clipa asta pentru că, până la urmă, lucrurile sunt destul de fluide și se modifică periodic. Nu are rost să speculăm, nu vreau să vă prezint o situație de acum o săptămână care este favorabilă Sibiului și poate peste două săptămâni se modifică.

Rep.: Am văzut că ați semnat proiecte legate de infrastructura județului, de dezvoltarea turismului, ne puteți da câteva exemple de proiecte aflate în curs de pregătire?

S. C.: Sunt mai multe proiecte depuse care vor fi semnate anul acesta. Din ce-mi aduc acum aminte avem în jur de cinci proiecte depuse pe ”Eficiența energetică” de către Consiliul Județean pentru infrastructura de sănătate. Proiectele sunt în evaluare, probabil în luna martie vom vedea exact situația lor. Trebuie să se facă și evaluare tehnică, se stabilește un punctaj și după aceea vor intra la finanțare în ordine, în limita bugetului.

Rep.: Și în afara Consiliului Județean? Știu că se vorbea la un moment dat de reabilitatea bisericilor fortificate.

S. C.: Bisericile fortificate sunt în continuare avute în vedere, avem la Cisnădie, la Agnita, mai avem multe comune. Da, există proiecte pentru reabilitarea bisericilor fortificate pe Axa 5.1, în ceea ce privește conservarea, modernizarea și punerea în valoare a obiectivelor cu mare impact cultural, pentru dezvoltarea turismului. Aici practic asta se urmărește, nu neapărat reabilitarea unui obiectiv, ci finanțăm reabilitarea unui obiectiv ca să fie pus în valoare, să atragă turiști și să producă dezvoltare pe urmă în zona respectivă.

Rep.: Ca să trag o concluzie, sunteți optimist în privința fondurilor europene la Sibiu?

S. C.: Da, clar!

cretu ADR centru (1)

Proiecte noi semnate zilele trecute de Simion Crețu în județul Sibiu:

  • Dezvoltarea infrastructurii turistice în staţiunea balneo-climaterică Ocna Sibiului, în valoare totală de peste 19,6 milioane lei
  • Reabilitarea și modernizarea DJ 106 Agnita – Sighișoara, în valoare totală de 118,6 milioane lei, inclusiv TVA, contribuția CJ Sibiu fiind de 1,6 milioane lei
  • Modernizarea DJ 106B A1-Ocna Sibiului-Loamneș-Soroștin-Țapu, în valoare totală de 121,1 milioane lei, contribuția CJ Sibiu fiind de 2,7 milioane

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Max

Acum 6 ani

Felicitari echipei Strategii si Proiecte din cadrul Consiliului Judetean pentru aceste reusite! Si in mod special d-nei Director Oana Popa pentru implicare, devotament si coordonare. Iata ca se pot face si lucruri bune in judet, in ciuda scandalurilor politice.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus