X
masini-de-gunoi-colectare-selectiva-soma-21

Sentință în procesul colectării selective: Tribunalul Sibiu respinge modificarea contractelor

Tribunalul Sibiu a respins cererea formulată de operatorul de salubritate SC Soma SRL pentru eliminarea din contractul de colectare și transport a deșeurilor a unei clauze considerată abuzivă: cea care limitează creșterea tarifelor la cel mult două procente pe an. Sentința nu este definitivă.

Solicitarea de eliminare a acestei clauze a fost formulată de către cei de la SC Soma SRL, după ce aceștia au arătat public faptul că, în condițiile reale, colectarea și transportul deșeurilor este o activitate care generează pierderi lunare de sute de mii de lei. Aceste pierderi, arătau cei de la Soma încă de anul trecut, sunt generate din cauza cantităților de deșeuri, mult mai mici decât cele estimate de autoritățile județene în documentația de atribuire a contractului. Prin urmare, tariful de 165 de lei pe tona de deșeu colectat și transportat – tarif cu care cei de la Soma au participat la licitația de atribuire a contractului – nu mai este unul lucrativ (de reținut că tariful ofertat de cei de la Soma în cadrul licitației organizată în 2015 era printre cele mai mari dintre cele depuse de firmele interesate de contract). Dar cererile de majorare a acestui tarif au primit drept răspuns de la autoritățile județene un paragraf din contract, paragraf care limita aceste creșteri la cel mult două procente pe an. Prin urmare, în iulie anul trecut, Soma a atacat în instanță această prevedere, pe care a considerat-o abuzivă.

Motivele

Cei de la Soma au depus în instanță situația cantităților reale colectate pe parcursul unui an, situații care arată că, de fapt, acestea sunt mult mai mici decât cele estimate prin documentația de atribuire.
În plus, operatorii de colectare și transport a deșeurilor au mai arătat și faptul că acea marjă de doi la sută nu ar acoperi nici costurile suplimentare generate de efectele recentei “revoluții fiscale” și a creșterii salariilor minime. În instanță a fost invocat și faptul că potrivit legislației naționale, pentru serviciile de salubrizare este permisă renegocierea tarifelor în contextul unor pierderi generate pe o perioadă de minim trei luni consecutive (dar în acest context, profitul este limitat la maxim cinci procente). În instanță cei de la Soma au solicitat și analiza aplicației pentru obținerea fondurilor europene folosite pentru implementarea proiectului de colectare selectivă, pentru a demonstra că respectiva aplicație nu impunea vreo clauză contractuală referitoare la o marjă maximă de creștere a tarifelor.

De cealaltă parte, reprezentanții Consiliului Județean Sibiu și ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu au cerut respingerea cererii celor de la Soma, motivând că prevederea limitării creșterii anuale a tarifelor la două procente era prevăzută și în documentația de atribuire a contractului. Reprezentanții Primăriei Sibiu, în schimb, au arătat că cei de la Soma și-au asumat contractual aceste tarife și clauze contractuale, prin urmare, cererea lor ar trebui respinsă.

NOTĂ: Dintr-o eroare de documentare, în versiunea inițială a articolului a fost publicată informația potrivit căreia reprezentanții CJ Sibiu și ai ADI Eco ar fi lăsat la decizia judecătorului soluționarea acestei spețe.

Procesul pe fond, la Tribunalul Sibiu, s-a încheiat vinerea trecută, când instanța a respins cererea celor de la SC Soma SRL. Aceștia au termen zece zile de la comunicarea motivării sentinței pentru a promova recurs la Curtea de Apel Alba Iulia.

Chestiunea creșterii tarifelor rămâne în discuție

Chestiunea pierderilor lunare înregistrate de cei de la Soma a devenit una publică încă din primăvara anului trecut. Mai mult, din cauza acelorași neconcordanțe între “promisiunile” din caietele de sarcini și realitatea descoperită după demararea colectării selective, operatorii stațiilor de sortare și compost – respectiv cei de la Brantner – au anunțat în toamna anului trecut decizia de reziliere unilaterală a contractului, ca urmare a pierderilor înregistrate. Contractul cu cei de la Brantner nu a fost, însă, reziliat deocamdată. Iar referitor la situația celor de la Soma, conducerea ADI Eco așteaptă o soluționare definitivă a speței aflată pe masa judecătorilor. “Nu este o soluție definitivă. Trebuie să vedem dacă vor uza de recurs sau nu și să așteptăm soluția definitivă”, arată Claudia Iordănescu, directorul executiv al ADI Eco Sibiu.

Însă o posibilă majorare a tarifelor este, încă, posibilă, după evoluția prețurilor din ultima perioadă. “Așteptăm să vină cu noile fișe de fundamentare a tarifelor, ca urmare a modificărilor fiscale din ultima perioadă”, mai spune Claudia Iordănescu.

Cel de-al treilea “motiv” care ar fi putut influența tarifele percepute populației este reprezentat de cererea celor de la Tracon Brăila (administratorii depozitului de deșeuri de la Cristian) de majorare a tarifelor de depozitare. Această cerere a fost respinsă în ședința Adunării generale a asociaților ADI Eco Sibiu care a avut loc luni, 12 februarie.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

8 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  B.M.

  Fratilor, vreti mai multe deseuri colectate selectiv? Colectati hartia si cartonul la case de la poarta! Sunt mult prea mici igloourile, si nimeni nu merge cu sacul de hartie sau cu cutiile sa le rupa ca sa intre in gaurica aia mica de la igloo!

  Gasiti solutii pentru eficientizarea activitatii nu mergeti direct in instanta sa cereti mai multi bani!

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Hdkhdhdnbnz

  Of limba asta a noastra, ce ne mai place sa o pocim.
  “au lăsat la latitudinea”
  -latitudine- coordonata geografica
  – atitudine- pozitia
  Ca jurnalist ar trebui ceva mai multa atentie la ceea ce se scrie si cum se scrie.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ecoecooooo

  Cine a facut docunentatia de atribuire a contractului respectiv caietul de sarcini au fost niste incepatori (juristi probabil). S-au bazat pe niste informatii se pare eronate privind cantitatile de deseuri. Macar daca obtineau informatiile de la fosta firma de salubrizare care avea experienta si care putea oferii informatii cat de cat corecte. Incepatori ce mai, pana isi dau ei seama ce este cu salubrizarea ies la pensie pe banii nostri. Succes, grija si prudenta, sa nu va împrieteniti prea tare.

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ECO

  Din păcate articolul nu conține informații corecte. Atât ADI ECO Sibiu cât și Consiliul Județean Sibiu au solicitat respingerea acțiunii formulate de SC Soma SRL și nicidecum nu au lăsat la “latitudinea” instanței pronunțarea unei soluții în cauză.
  Iar referitor la comentariul prin care se arată că ar fi trebuit solicitate informații de la foștii operatori de salubrizare pentru comunicarea unor cantități reale care să fie folosite în documentațiile de atribuire, exact așa s-a procedat! Iar folosirea cantităților prevăzute în documentațiile de atribuire a fost solicitată în mod expres de către reprezentanții legali ai foștilor operatori de salubrizare invitați la consultări!

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ecoecooooo

  Atunci care este explicatia? Produc oamenii mai putin gunoi sau il strang in case…..Date eronate preluate si luate de bune ( hartia suporta multe, sau a fost “pe cuvant de onoare”). Asta este doar o parere care poate fi eronata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact