X
foto site raul cibin situatii de risc sibiu

Cât din Sibiu va fi sub ape dacă “se rupe“ barajul de la Gura Râului

Aproximativ o treime din municipiul Sibiu va ajunge sub ape în cazul în care barajul acumulării de la Gura Râului ar ceda.

Potrivit Planului de analiză și acoperire a riscurilor din municipiul Sibiu, adoptat pentru anul în curs, la nivelul orașului riscurile inundațiilor sunt de intensitate relativ redusă. Astfel de inundații ar putea fi produse de creșterile nivelului râului Cibin, dar și a ieșirii din albie a pârâurilor care traversează orașul.

Planul include, însă, și două scenarii care iau în considerare afectarea barajului de la Gura Râului, astfel încât acesta să cedeze. Primul scenariu este cel al ruperii barajului în zona de sus (coronament). “Scenariul de formare al breșei s-a considerat a fi de 30 de minute, considerându-se cedarea în succesiune a ploturilor la circa 5 – 6 minute unul după altul. Valoarea maximă a debitului obținut în ipoteza ruperii barajului acumulării Gura Râului prin deversarea coronamentului barajului în cazul formării breșei în 30 de minute este de circa 20.803,6 mc/s, volumul undei de viitură fiind de circa 78,8 milioane de metri cubi”, se arată în Planul de risc adoptat de Consiliul local Sibiu.

Cel de-al doilea scenariu pornește de la ipoteza în care barajul de la Gura Râului cedează la bază. “Timpul de formare al breșei adoptat este de zece minute. Valoarea maximă a debitului obținut în ipoteza ruperii barajului Gura Râului prin cedarea fundației este de 28.650 mc/s, volumul undei de viitură create fiind de circa 14,19 milioane de metri cubi”, se arată în Planul adoptat de consilierii locali ai Sibiului.

inundatie

Același document arată că cele mai afectate cartiere ar fi Turnișor, Gușterița, Hipodrom, Vasile Aaron, parcul Sub Arini și zona Gării Mici fiind de asemenea afectate.
Planul pentru situațiile de risc include și o hartă detaliată a zonelor ce ar fi acoperite de ape, în cazul unui astfel de dezastru. Potrivit hărții, Sibiul va fi acoperit de ape între străzile Oțelarilor (din cartierul Lazaret) și Podului (Gușterița). Cartierele Reșița și Lupeni ar fi, de asemenea, acoperite de ape. Aproape de centrul istoric, apele acoperi Orașul de Jos până în zona străzii 9 Mai, cartierele Terezian și Piața Cluj fiind de asemenea amplu afectate.

Planul de risc adoptat de consilierii locali include și măsurile ce ar trebui adoptate în astfel de situații, inclusiv cu spațiile de cazare a evacuaților și preparare a hranei în cazul evacuării. Aceste spații sunt, de fapt, grădinițele și școlile din oraș.

Descarcă de aici, la rezoluție mai mare, harta zonele din oraș care pot fi afectate: Situatii de risc Sibiu – cedarea barajului de la Gura Raului

Barajul de la Gura Râului este situat la 27 de km de oraș, fiind un baraj artificial construit cu scopul de a alimenta cu apă municipiul Sibiu și comunele Gura Râului, Cristian, Șura Mare, Ocna Sibiului și Șelimbăr. Totodată, barajul are și rolul de a atenua viiturile și de a produce energie electrică. Lucrările de construire a barajului au început în 1973, amenajarea fiind dată în folosință în 1980. Frontul barajului are o lungime de 330 de metri, lățimea la bază fiind de 110 metri (cu o înălțime constructivă de 74,4 m). Lacul de acumulare are o suprafață de 0,6 kmp, cu o lungime de 3,5 km. Volumul total (la nivel maxim de verificare) este de 17,1 milioane de metri cubi .

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

18 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  raspandache

  Păi dacă grădinițele și școlile din oraș vor fi majoritatea inundate, cred că ne putem șterge la fund cu planurile de urgență ale beșinoșilor din fedegere.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  biciclist

  Cred ca aveti niste greseli ale cantitatilor si unitatilor de masura: Verificati: “volumul undei de viitură fiind de circa 78,8 milioane de metri cubi”, sau ” Volumul total (la nivel maxim de verificare) este de 17,1 km” – aici e problema cu acei “km”…

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Calin

  Planul de analiza si risc ..nu include sau nu tine cont de locuitorii din Gura Raului/ toti morti in 2 minute de la ruperea barajului:) Bun plan:)) Plus ceva turisti ghinionisti

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  apostol

  Prima data va fi indudat Sibiul si dupa, va fiindutat Cristian,Orlat si Gura Raului.Ce plan facut de filozofii de la Apele Romane si de cei de la dezastre naturale.

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  viitorist

  ma gandesc ca acest plan nu a fost facut intai pe un simulator care sa ia variantele de relief, case, si apoi publicat, cred ca a visat unul cam asa va fii si la publicat, inca suntem in era tehnologiei si noi simulam pe hartie si in mintea ingusta a celor care habar nu au cum curge o apa, penibil

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  altul

  “cele mai afectate cartiere ar fi Turnișor, Gușterița, Hipodrom, Vasile Aaron, parcul Sub Arini și zona Gării Mici” Ori nu ati stiut sa cititi ori nu stiti sa scrieti. Sunt cartiere cu diferente mari de nivel intre ele, e imposibil sa fie corect ce scrieti voi.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Mara

  De unde 78,8 milioane de metrii cubi daca volumul total este de 17,1 milioane.Poate fi unda de viitura mai mare decat volumul total? Ma indoiesc!

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  MiMiMi

  Cum va fi afectat aparcul subarini? Ca nu vor mai fi plimbăreți prin el? Dacă apa nu trece prin ștrand, cum ajunge in parc? Prin tunele secrete? E ceva ce nu ne spuneți? Să nu murim proști!

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  S

  @MiMiMi
  Și mie mi s-a părut aiurea. Singurul scenariu posibil pt așa ceva: Cum Trinkbachul din subarini se varsă în cibin, Cibinul se umfla atât de tare încât va veni o viitura in sus pe trinkbach.

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  adi

  Un asemenea studiu a fost prezentat cu 20 (douazeci!!!) ani in urma de firma GeoStrategies.
  Era o simulare ce arata pe minute si secunde unde ajunge unda de viitura, ce inaltime are, care sunt punctele cit de cit sigure, etc…
  Un lucru era clar: Gura Raului nu are nici o sansa de supravietuire, si nici Orlatul. Abia Cristianul daca are citeva procente sanse de scapare.
  S-a schimbat ceva intre timp???
  Sau mai trebuiau cheltuiti niste bani?

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 15. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact