X
461062-3-ways-to-fight-facebook-fatigue

Atenție ce postați pe facebook. Poliția Sibiu a deschis două dosare anul trecut

Polițiștii sibieni au deschis în 2017 două dosare în urma unor postări pe celebra rețea de socializare. În țară au existat și amenzi pe tema acesta.

În primăvara anului trecut, un bărbat din Timișoara punea pe pagina personală de facebook o poză cu două mașini ale Poliției Locale parcate pe trotuar. Scria alăturat că parcarea respectivă nu ar fi fost făcută tocmai cu bun simț, dimpotrivă, iar cei care au oprit mașinile așa ar fi niște ”godaci”. A fost amendat cu 900 de lei pentru expresii jignitoare adresate oamenilor legii.

În toamna anului trecut, un bărbat din Vrancea a creat o pagină de facebook pe care a denumit-o ”Democrația a murit” și pe care a postat mai multe mesaje critice la adresa primăriei și a primarului în special. Edilul a făcut plângere la Poliție și bărbatul s-a ales cu o amendă de 600 de lei pentru că a adus grave prejudicii de imagine administraţiei publice locale şi primarului oraşului. În plus, el a mai încălcat și prevederile Legii 61/1991 privind normele de convieţuire socială şi ordinii şi liniştii publice.

În decembrie 2017, în timpul protestelor de stradă de la București, un bucureștean a postat pe facebook o poză cu jandarmii pe care i-a numit ”sclavii lui Dragnea”. A fost amendat cu 900 de lei pentru jigniri.

Legea 61/1991, legată de normele de conviețuire în spațiul public, spune că se “Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: Săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice.”

La Sibiu, Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu a deschis anul trecut două dosare, ambele pornite în urma unor plângeri legate de postări pe facebook.

”O plângere a fost depusă în cursul lunii iunie 2017 pentru o amenințare făcută într-o postare pe facebook. În baza plângerii colegii mei au deschis o anchetă, însă pe parcursul cercetărilor reclamantul și-a retras plângerea și dosarul a fost închis”, explică Elena Walter, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.

Un alt dosar a fost deschis după ce doi foști iubiți au ajuns să se înjure și să se amenințe pe rețelele de socializare.

”În cea de-a doua plângere este vorba despre un conflict între foști iubiți, care s-au amenințat unul pe celălalt în postări pe rețelele de socializare. Ea a făcut mai multe reclamații pe numele fostul iubit. Nu au fost amenințări care să pună în pericol viața femeii, mai degrabă ar putea fi încadrate la calomnie și hărțuire. În urma cercetărilor dosarul s-a soluționat negativ”, a mai declarat Elena Walter.

Polițiștii sibieni încurajează pe oricine simte că îi este pusă viața în pericol în urma unor postări pe facebook să depună o plângere.

”Dacă cineva simte că îi este pusă în pericol viața, sau simte că este un atac la bunurile sale, atunci este liber să vină la Poliție și să facă o plângere, în care expune toate motivele de îngrijorare. În urma acestei plângeri se vor face cercetări privind fapta sesizată și dacă se confirmă atunci se iau măsurile legale. Dacă nu, dosarul se clasează”, au mai explicat reprezentanții IPJ Sibiu.

Reamintim că reţeaua socială Facebook, precum şi conturile deschise pe această platformă, reprezintă spaţiu public şi nu privat, a decis, încă din 2013, o instanţă din Târgu Mureş. Decizia a fost confirmată, ulterior, şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

3 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Sandy Bella

    vai vai vai, pai daca nici pe Facebuci nu ne mai putem arata “mushki” atunci e jaleeee..ce ne facem noi “care e multi” si #rezistenti?

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Contact