X
anul chinezesc 2018 (1)

Chinezii au sărbătorit intrarea în noul an chinezesc și la Sibiu | Foto Video

Intrarea în noul an chinezesc, cel al Câinelui de Pământ, a fost celebrată astăzi la Biblioteca Astra. Reprezentanții Institutului Confucius de la Universitatea Lucian Blaga, alături de toți cei care apreciază această cultură, au petrecut „revelionul” în stil chinezesc. 

Anul acesta, în centrul atenției în zodiacul chinezesc este câinele de pământ. Acesta simbolizează prietenia sinceră și loialitatea.

„Pentru noi, de 11 ani deja, e o bucurie să putem celebra noul an de două ori în același an. Iată că acum celebrăm intrarea în noul an chinezesc, sub semnul câinelui de pământ, la doar șase săptămâni de la intrarea în 2018. Este un an care va avea drept simbol loialitatea, prietenia, inteligența și este un an care se anunță a fi productiv, foarte intens, solicitant, după cum ne spune zodiacul chinezesc”, a spus Livia Ilie, prorector al ULBS, la deschiderea festivității.

Chiar și pentru unii sibieni, cultura chinezească a devenit de-a lungul timpului o pasiune. Marius Turcu și Angela Ion au descoperit plăcerea de a cunoaște această cultură acum șapte ani și spun că sunt numeroase lucruri pe care încă le descoperă și pe care vor să le aprofundeze.

„Pentru mine limba chineză a început prin muzică. Nici nu îmi imaginam că voi putea face vreodată așa ceva. Mi  s-a părut foarte interesant modul în care ei pronunță cuvintele, tonalitatea lor distinctă, muzica lor este diferită de orice alt tip de muzică și instrumentele lor sunt cu adevărat interesante. Este greu, este un proces continuu și este nevoie mereu să înveți cât mai mult. Din cultura lor și din această celebrare putem învăța că întotdeauna un an nou este o mare sărbătoare, o festivitate, o comuniune”, a spus Angela.

„Este un popor care s-a dezvoltat mult mai repede, din toate punctele de vedere. Mai ales în ultimii 50 de ani se poate vedea un progres enorm. Se împlinesc șapte ani de când am început să învăț limba chineză și nu regret lucrul acesta. Este o limbă dificilă dar este și frumoasă. Cuvintele lor au înțelesuri profunde. Spre exemplu cuvântul atitudine este format la ei din două caractere – primul înseamnă grad iar al doilea purtare. Practic gradul purtării tale este cel care îți dă atitudinea. Este un lucru fascinant”, a spus și Marius.

anul chinezesc 2018 (2)

Cei prezenți la festivitate s-au bucurat de câteva spectacole care au readus în atenția sibienilor diferite tradiții și aspecte ale culturii chineze și au avut parte și de o mică lecție de chineză.

Elevii școlii Regele Ferdinand au învățat și ei un cântecel românesc, adaptat în limba chineză, pe care l-au prezentat invitaților la festivitate.

anul chinezesc 2018 (1)

Anul Câinelui de pământ va aduce pace, solidaritate şi oportunităţi în afaceri, arată Digi24. Oamenii care stau sub semnul câinelui de pământ sunt cei care s-au născut în anii 1478 – 1538 – 1598 – 1658 – 1718 – 1778 – 1838 – 1898 – 1958 – 2018.

 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact