Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Mătăuzele de la Sadu: feciorii își caută neveste în comună, cu foc pe dealuri

Mătăuzele de la Sadu: feciorii își caută neveste în comună, cu foc pe dealuri

Mătăuzele, un obicei păstrat de sute de ani de locuitorii din comuna Sadu, a scos și aseară din case tinerii și tinerele comunei. În timp ce băieții neînsurați împânzeau dealurile cu flăcări uriașe, fetele nemăritate așteptau să fie strigate.

Obiceiul este reluat an de an odată cu lăsarea secului, înainte de intrarea în Postul Paștelui. Tinerii neînsurați se adună pe dealurile comunei Sadu și pun în practică mătăuzele, obicei care pe vremuri se făcea cu rotocoale de paie.

„Este un ritual vechi de fapt, care se naște din acele datini pe care moșii și strămoșii noștri le parcurgeau odată cu venirea primăverii, înainte de lăsatul postului, pentru că asta este ziua în care se întâmplă acest fenomen, în ultima sâmbătă dinaintea postului Mare. Se alungă toate spiritele mari și se aprinde acea lumină a dragostei către Dumnezeu, așa cum este dat fiecărui creștin să o împărtășească, pentru a-și începe parcursul duhovnicesc curat. Este un lucru care se întâmplă în mai multe comunități din județul Sibiu, dar fiecare are particularitățile ei. Pe lângă alungarea spiritelor, este un lucru cu care cred că celălalte comunități nu se pot mândri, și anume cele trei echipe intră într-o competiție de strigat și un ritual de răspuns al fiecărui strigăt, de pe un deal pe celălalt”, spune Valentin Ivan, primarul comunei Sadu.

Fiecare ceată își pregătește rezerva de cauciucuri și, după ce sunt aprinse, ele sunt învârtite deasupra capului. Flăcăii strigă numele fetelor nemăritate, iar de pe dealurile vecine, ceilalți strigă posibile combinații de fete și băieți pentru viitoarele nunți din comună.

Localnicii mai în vârstă ies în poartă sau urcă pe deal și își amintesc de cum era acest obicei și pe vremea lor.

„Obiceiul e de când știm noi, de când eram copii mici. Am fost și eu când eram mic și mă bucur că încă se transmite la cei mai tineri”, spune Ionel Neagoiu.

„Este un obicei de sute de ani, pentru fetele care nu s-au măritat până acum. Se vehiculează sus pe deal problema respectivă – pe cine cu cine căsătorim. Am început de pe la 5-6 ani. Se moștenește și e bine că mai merge tradiția cum trebuie, pentru că asta e tot ce ne-a rămas aici, la Sadu. E bine că încă se mai ține pentru că deja cu tehnologiile astea, toți stau numai cu telefoanele în mână”, spune Dumitru Rotărescu.

matauze sadu foc dealuri (7)

Tinerii care au ocazia să mânuiască mătăuzele sunt cei mai încântați.

„Pentru noi e destul de fain, mai ales când ești copil. Se întinde focul peste tot, distrugere totală, e frumos, cel puțin la ăștia cei mai mici, e fenomenal. Bineînțeles că trebuie să avem și grijă, să nu ia foc un păr să se extindă la case sau ceva. În fiecare an vin și părinții noștri care ne supraveghează. Noi de când eram mici am tot venit și nu știu cum ar fi să nu mai fie acest obicei, mai ales că e o parte foarte mare și importantă din Sadu”, spune Narcis, unul din flăcăi.

Duminică seara, cetele de tineri împreună cu fetele nemăritate fac un mare bal la Căminul Cultural.

matauze sadu foc dealuri (6) matauze sadu foc dealuri (4) matauze sadu foc dealuri (3) matauze sadu foc dealuri (1)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Mirela Dinti

Acum 6 ani

Poate ma gaseste si pe mine un flacau ZDRAVAN !!
Raspunde

Beutorian

Acum 6 ani

Sunt faine traditiile astea ca e beutura multa!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus