Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

PSD Sibiu: S-a rezolvat problema statuii lui Avram Iancu

PSD Sibiu: S-a rezolvat problema statuii lui Avram Iancu

Bustul lui Avram Iancu va fi amplasat în Parcul Astra, în faţa Corpului A al Bibliotecii Judeţene „Astra”, anunță organizația PSD Sibiu, subliniind că se va putea realiza în urma unui demers făcut de președintele Bogdan Trif, la ministrul Culturii, George Ivașcu. „Viaţa şi destinul marelui Avram Iancu sunt legate de trei oraşe: Cluj, Târgu Mureş şi Sibiu. Dintre cele trei oraşe, Sibiul este singurul oraş care nu are o statuie care să îl reprezinte, deşi Avram Iancu a locuit vremelnic aici: pe strada care acum îi poartă numele, la nr. 27, pe actuala stradă a Mitropoliei, la nr. 7 şi în casa avocatului Ilie Măcelariu, care acum nu mai există. Amplasarea unui bust al lui Avram Iancu, luptător pentru Reîntregirea neamului nostru, în oraşul de pe malurile Cibinului, acum, în anul în care celebrăm Centenarul Marii Uniri, este o datorie morală pe care trebuie să o onorăm”, a declarat Bogdan Trif, preşedintele PSD Sibiu.

foto 3

Bustul lui Avram Iancu va fi amplasat în Parcul Astra, în faţa Corpului A al Bibliotecii Judeţene „Astra”. „Avizul pentru amplasare bustului a fost dat de DJC Sibiu. Cu ocazia întrevederii pe care am avut-o cu domnul ministru am înaintat Comisiei de For Public şi Componente Artistice din cadrul Ministerului Culturii dosarul pentru acordul în ceea ce priveşte valoarea artistică a statuii. Bustul lui Avram Iancu este o lucrare în bronz, care îi aparţine sculptorului Radu Aftenie, cel care a realizat şi statuia lui Gheorghe Lazăr din Piaţa Mare. De fapt, amplasarea acestei statui este un demers reluat, după ce, în 2014 s-a mai încercat amplasarea monumentului în Parcul Astra, însă fără succes. Acum, domnul ministru şi-a exprimat dorinţa de a veni la Sibiu şi de a participa la dezvelirea bustului”, a declarat Valentin Delcă, directorul Direcţiei Judeţeană pentru Cultură Sibiu.

Realizat din 2013, amplasarea bustului a fost blocată la Ministerul Culturii

Realizat de mai bine de patru ani pentru a fi amplasat în Parcul Astra, bustul lui Avram Iancu zace de mai bine de doi ani în holul Bibliotecii județene Astra, sub o pânză. Pentru a presa autoritățile să avizeze amplasarea bustului, unul dintre inițiatorii acestui proiect a protestat în Piața Mare a Sibiului, în luna noiembrie a anului trecut.

protest bust avram iancu (5)

Scriitorul gorean Laurean Stănchescu este cel care, îmbrăcat în port tradițional și cu o portavoce la care difuza cântece patriotice, s-a postat într-o margine a Pieței Mari la mijlocul zilei de luni, pentru a cere deblocarea situației bustului lui Avram Iancu. Potrivit lui Stănchescu, acest bust a fost realizat în 2013 la comanda filialei Sibiu a Societății cultural-patriotice „Avram Iancu“, pentru a fi amplasat în Parcul Sub Arini, alături de celelalte opere care reprezintă personalități ale istoriei românești. Amplasarea bustului, însă, nu a mai primit aviz din partea Ministerului Culturii, condus în acea vreme de Kelemen Hunor, susține Laurean Stănchescu. „Nu a primit avizul guvernanților și mi se pare o crimă culturală, un atentat la identitatea românească. Un alt supliciu al memoriei lui Avram Iancu. De aceea am venit să protestez, mai ales că proiectul din Parlament – «Avram Iancu – erou al națiunii române» este proiectul meu”, a spus scriitorul în Piața Mare.

Avram Iancu și Sibiul

Avram Iancu a venit la Sibiu a venit pentru prima dată după absolvirea studiilor de drept, încercând să devină angajat la Tezaurariatul din oraș. Doar că un astfel de post era rezervat doar grofilor maghiari și patricienilor sași, nu unui fiu de plebeu român. Așa că, după câteva săptămâni, a plecat la Tg. Mureș pentru a-și face practica de avocat, profesiune accesibilă pentru intelectualii români. La Sibiu a venit, însă, în plină revoluție, când Iancu era în culmea gloriei. A fost de mai multe ori, între 1848 şi 1849, pentru a participa la lucrările Comitetului Permanent, pentru a informa despre mersul luptelor în Munții Apuseni, pentru a afla știrile politice de interes general pentru români, sau pentru a cere armament și provizii comandantului militar general austriac, românii fiind cei care au salvat stăpânirea imperialilor habsburgi în provinciile răsăritene ale monarhiei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

vai de noi

Acum 6 ani

Iata cum UDMR face si el, o mica concesie prietenilor de la aldepsd ca tot i-au lasat sa faca liceu unguresc la Tg. Mures.....
Raspunde

Nicolae

Acum 6 ani

Felicitări pentru cei care cinstesc pe marele erou național!
Raspunde

LAURIAN STĂNCHESCU

Acum 6 ani

Voi continua lupta pentru cauza și identitatea românismului, Măreția națiunii române stă în fiecare dintre noi. Cu stimă, Laurian Stănchescu
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus