Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
5°C

Ministerul Justiției, paratrăznet în strategia infractorilor

Spuneam mai deunăzi că perioada postdecembristă este marcată, între altele, de un fenomen specific, nemaiîntâlnit în istoria noastră anume, năpustirea infractorilor de tot soiul la nivel de masă, în frunte cu deținătorii puterii politice, asupra avutului național, concomitent cu infestarea valoriol etico-morale ca suport favorizant al acestei furibunde campanii. Odată cu aderarea la Uniunea Europeană și ca o condiție a aderării,  ni s-a cerut să ținem sub control acest fenomen. Drept care, începând încă din anii 2004-2005, justiția a marcat un proces lent dar susținut de detașare din mrejele politice spre un liman al independenței, al obiectivității și legalității. În cadrul  și pe parcursul acestui anevoios proces, autoritatea judecătorească și cu deosebire componenta procuraturii și-a asumat un rol de căpetenie, fiind principala pârghie a statului chemată să vegheze la respectarea legii.

Am asistat deci la angajarea unei bătălii de proporții gigantice între justiție și puternica redută a infractorilor care și-au adjudecat pe deplin și atuurile politice. Acum, când justiția a început să încline balanța în favoarea sa iar infractorii sunt în pragul pușcăriei pentru faptele lor nesăbuite, aceștia își caută scăpare prin inițierea unui nou atac furibund, încercând să readucă justiția sub controlul lor.

În sfera acestei crunte încleștări se înscrie și demersul diabolic țintind la scoaterea din joc a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Cum spuneam, nu-i de mirare dimpotrivă, că în această mizerabilă cruciadă se aliniază politicienii penali certați cu legea. Ceea ce uimește este că un jurist cu reale aptitudini profesionale și-a asumat, la propunerea infractorilor, rolul de ministru al justiției, cu scopul de a o submina, jucând, pe teatrul teribilei încleștări, cartea mizerabilă a acestora.

Zisul om de știință s-a compromis lamentabil în încercarea de a ne insufla „convingerea” sa cum că pădurea nu poate fi văzută din cauza copacilor. În acest scop a recurs la un subterfugiu ieftin: a detașat DNA-ul de managerul ei, afirmând ritos că DNA nu este Laura Codruța Kovesi. Este pentru prima dată când judecata prestației unui manager este desprinsă de judecata prestației instituției pe care o conduce și care este amplu și cuprinzător apreciată pe toate meridianele la modul laudativ. Rațiunea unei atari disjuncții este evidentă: i s-a cerut omului să-i taie capul conducătorului, premisă sigură și necesară subordonării întregii instituții.

Se poate intui cu ușurință ce ar urma. Odată revocată, ar fi chestiune de ore – procedeu cu care deja ne-au obișnuit – pentru modificarea legii și numirea de către parlament, instituție fundamentală a statului la discreția infractorilor, al unui șef obedient. Readusă conducerea DNA la mâna lor, de grabă ar putea pune pe ordinea de zi temeinicia actelor de inculpare cu sorții siguri de albire ale acestora. Subliniez aci că este vorba despre o strategie minuțios elaborată. Dacă președintele Iohannis nu o va revoca pe Laura Codruța Kovesi, va urma, sub acest pretext, suspendarea sa. Nu are importanță că va fi o suspendare doar pretextată iar nu temeinic justificată. Pe perioada interimatului, penalul Tăriceanu o va revoca, parlamentul sau guvernul vor modifica legea și astfel își vor atinge scopul de control și subordonare a justiției odată cu albirea dosarelor.

Se va spune probabil că nu vor avea tupeul să recurgă la o atare strategie extremă. Susțin că o vor face-o câtă vreme este în joc libertatea  acestei teribile tagme a infractorilor care, după decembrie 1989 și-au adjudecat puterea politică și și-au subordonat întregul mecanism de conducere statală.

Ce piedici ar putea întâmpina? Odată, opoziția Uniunii Europene și a opiniei publice internaționale. Am convingerea că întocmai Poloniei și Ungariei – și tocmai în ton cu exemplul lor – sunt dispuși să riște poziția României în UE. Probabil vor miza pe ideea că țara noastră urmează în curând să joace un rol deosebit de important în gestionarea UE și că în această perspectivă sunt inoportune măsuri  ca suspendarea dreptului de vot sau blocarea fondurilor financiare. Am credința că sunt dispuși să joace șantajul, asumându-și acest risc.

De altă parte ar fi reacția opiniei publice și societății civile interne. S-au pregătit și pentru aceasta. Cum se vede, înșelătoarea aparență a creșterii salariilor, pensiilor și alocațiilor sociale (vizavi de explozia prețurilor), creștere bazată pe împrumuturi în contul generațiilor viitoare, au temperat zelul străzii. Ei au convingerea că mișcarea stradală nu se va ridica până la nivelul plecării lor de la putere și organizarea de alegeri anticipate.

Așadar, în ecuația acestei strategii pusă la cale cu ajutorul consilierilor străini, acest prim pas făcut de nimeni altul decât cel ce ar trebui să sprijine și să apere justiția, joacă rolul pumnului de fier aplicat justiției sub centură. Ușor putem fi tentați  să judecăm doar omul și atitudinea lui. Nu e cine știe ce și nici singurul care își pune în joc demnitatea și onoarea în serviciul răului, în serviciul infractorilor. O lume întreagă, dinlăuntru ca și dinafară a apreciat și apreciază prestația și activitatea DNA și a conducerii sale, știe că dl. ministru al justiției nu este just, nu are dreptate. Destul însă că gestul și în general atitudinea sa se înscriu ca o coordonată importantă în planul infractorilor de a se salva pe ei de rigorile legii, aplicând României o lovitură de grație.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

jean valjean

Acum 6 ani

Dl dejeu nu reprezinta pe nimeni el doar se afla in vorba mai bine ar tacea .....Luluta demult trebuia demisa doar stie toata lumea ,dar nu s a intamplat din cauza frici de dosare a lui chapo de tuti chapo pe care sta luluta iar daca ar pleca dosarele ar iesi la iveala Vai ce lupta si cat jigotism in tara asta ... in loc ca oameni sa spuna adevarul mint ptr a fi pe invers axact cum vrea dracul sa fie
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus