X
cotarla CL consiliu local 2016 (8)

Medicii-aleși ai Sibiului nu sunt covinși că viitorului spital județean i-a fost ales cel mai bun amplasament. “Se pot construi două etaje subterane?“

Liviu Cotârlă și Lorant Kiss, medici care reprezintă diferite formațiuni politice și în Consiliul local Sibiu, au ridicat semne de întrebare asupra locului ales pentru construirea viitorului spital județean. Semne de întrebare atât asupra  a ceea ce e în aer, cât și în subsol.

Cei doi medici au luat cuvântul înainte ca la vot să fie supus proiectul de hotărâre privind aprobarea unui contract de asociere între municipiul Sibiu și Județul Sibiu, în vederea realizării unui nou Spital clinic județean de urgență, cu secții de adulți și copii. Respectivul contract de asociere nu implică alte obligații decât cele de identificare ale eventualelor surse de finanțare care ar putea ajuta la ridicarea unui viitor nou spital.

Pierderea Pediatriei, o problemă…

Primul care a luat cuvântul a fost dr. Liviu Cotârlă (consilier local din partea PSD – foto principală) care s-a interesat de viitorul pe care îl va avea Spitalul de Pediatrie, odată cu finalizarea viitorului spital județean, gândit să includă și secțiile aferente pentru copii. Primarul Astrid Fodor a arătat că, în această fază incipientă, planurile prevăd contopirea Pediatriei în viitorul Județean, inclusiv din punct de vedere juridic. “Dacă Spitalul de pediatrie își va pierde personalitatea juridică ar fi un mare neajuns, din multe puncte de vedere: medicale, financiare, economice, adresabilitate. Dar sunt chestiuni care se pot discuta”, a replicat dr. Liviu Cotârlă.

El a cerut lămuriri și asupra amplasamentului decis pentru viitorul spital. Odată ce i-a fost confirmat faptul că este vorba de un teren aflat pe Calea Șurii Mici, la ieșirea din Sibiu, medicul a declarat că e nevoie de studierea amănunțită a posibilelor probleme de mediu. “Cred că ar trebui un studiu de mediu preliminar înainte de a alege acel teren, care să ia în calcul câțiva factori și posibila lor evoluție în viitor. Mă refer la groapa ecologică de la Rusciori, poluarea fonică de la autostradă, poluarea industrială provenită din Zona industrială vest, unde sunt cel puțin două companii care produc materiale de construcții și, de asemenea, ceva mai departe, e adevărat, poluarea fonică de la aeroportul internațional Sibiu. Cred că e bine ca înainte de a se consuma alți bani să se facă un astfel de studiu”, a propus Liviu Cotârlă.

Se pot construi și două etaje subterane?

Medicul Lorandt Kiss, consilier local din partea FDGR, a enumerat patru chestiuni care – consideră el – au nevoie de lămurire de specialitate. “Cred că vor fi cel puțin patru probleme majore în derularea unui astfel de proiect. Prima se referă la modificarea substanțială a fondurilor necesare atunci când pe construcția unui spital județean se adaugă un supliment de alte specialități. În ce sens? Pentru acest spital de pediatrie, câte paturi solicităm? Deoarece acest lucru schimbă radical investiția, construcția, circuitele, deci costurile sunt foarte mari pentru orice modificare. A doua problemă esențială este cea a mediului în ceea ce privește locația prevăzută pentru acest spital. Știu că în cursul anului trecut, vara, o bună cunoștință de la Continental (fabrica din Zona industrială vest – n.r.) îmi spunea că erau zile când trebuia să închidă geamurile din cauza mirosului pestilențial din zonă. Ceea ce îmi ridică suspiciunea și convingerea mea personală ca și medic, că nicio instituție de mediu nu cred că va aproba deschiderea unei astfel de instituții în acea zonă. Rămâne o problemă de discutat înainte de a trece faptic, la lucruri. Mai rămâne și securitatea psihică a pacienților, după cum spunea colegul dr. Liviu Cotârlă, poluarea sonică este una majoră mai ales într-o instituție cu profil de urgență unde sunt bolnavi grav etc.”, a vorbit medicul în plenul Consilului local Sibiu.

Kiss Lorant CL consiliu local 2016 (6)

Medicul a ridicat și semne de întrebare asupra solului din zona unde se dorește ridicarea viitorului spital, arătând că noile norme în domeniu prevăd ca spitalele să aibă cel puțin două niveluri subterane, din care unul să fie astfel amenajat încât să poată adăposti pacienții în cazul unor situații de urgență (calamități, război etc). “Solul, nu departe, de această zonă este plin de sare. Nu știu dacă această zonă permite construcția unor clădiri cu două etaje subterane”, a mai adăugat Lorant Kiss.

Se umple groapa până se termină spitalul

Primarul Astrid Fodor a declarat că asocierea cu CJ Sibiu este doar o fază incipientă a proiectului unu viitor spital. “Prin acest protocol, noi stabilim doar intenția de colaborare. Deocamdată din punct de vedere tehnic nu a fost adoptată nicio soluție definitivă și în funcție de rezultatul studiilor se vor lua decizii. Important este să pornim o dată, să avem majoritatea consiliului local și a celui județean pentru această colaborare și pe viitor vom primi răspunsuri la întrebări”, a răspuns primarul Astrid Fodor.

A luat cuvântul și consilierul local Gabriela Brunchea (PNL), care a apreciat că – din ceea ce știe – groapa de gunoi de la Cristian se va închide din cauză că se va umple în decurs de cel mult trei ani. După umplere, groapa de gunoi “va trebui reintrodusă în circuitul natural”. Iar cum implementarea proiectului viitorului spital județean depășește ca timp cei trei ani cât i-ar mai avea groapa de la Cristian, eventuala poluare generată de aceasta nu ar reprezenta un impediment pentru continuarea proiectului spitalului, a mai arătat Gabriela Brunchea.

Contractul de asociere a fost, în cele din urmă, adoptat cu unanimitate de voturi, la fel cum au făcut săptămâna trecută și consilierii județeni.

Terenul pentru care este propusă construirea noului spital a fost cedat Consiliului Județean de către Agenția Domeniilor Statului la finele anului 2016. Pentru construirea unui nou spital, fostul primar al Sibiului, Klaus Iohannis, propunea drept amplasament poligonul de pe Calea Poplăcii, folosit în prezent de armată, căreia i-a fost oferit la schimb un alt teren. Acest schimb de terenuri a fost anunțat ca fiind aproape de finalizare și de către noua conducere a Primăriei Sibiu.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

16 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Abces

  Pareri fara fundamente de specialisti. Doar deschideti pagina CDC american si ve- ți gasi toate informatiile. De exemplu cu aerul viciat. Cautati profesioniști in aceasta chestiune. Chiar daca stimabili medici sunt somitati in specialitatea dansilor in chestiunea aceasta va rog consultati pe cine trebuie. Totusi o vad ca o sansa ce nu merita ametita. Parerile sunt ale unor oameni de cam 60 de ani. Daca doresti o informare despre IT sau actualitate consulti un tanar implicat.
  Scuze daca am iritat pe cineva

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Un sibian

   daca vrei un diagnostic, cauti un medic. Daca vrei o parere despre cum se face un perete, intrebi un zidar. Daca vrei sa stii daca amplasamentul unui spital este bun, intrebi un urbanist. Daca vrei sa intrebi pe unu care le stie pe toate, intrebi un roman.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  pacient

  Dar ce sa intamplat cu spitalul care lati transformat in ANL? Acela era langa maternitate, langa facultatea de medicina, dar pozitionat bine din punct de vedere imobiliar si sau castigat bani frumosi. Iar acum vreti sa faceti un spital langa groapa de gunoi, dar pe poligonul de la poplaca ce are? Faceti artere de acces si este langa padure, aer curat. Sunt ceva interese de terenuri langa groapa de gunoi ale unor prieteni si doriti sai ajutati?

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ioan

  e foarte simplu. Vrem spital in zona greu accesibila, industriala, poluata , galagioasa sau vrem spital langa padure unde e liniste, langa cartier rezidential, unde se poate imbunatati drastic modul de acces. E cam la mintea cocosului.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Ioan

    nu cunosti zona, nu? Terenul armatei e vis-a-vis de padure, e viran, are 100 de plopi pe el si gramezi de moloz. Sunt in strada de la Rosia Montana incoace, nu vorbi aiurea.

  • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

   Un sibian

   ma Ioane, explica-mi mie cum e usor accesibil poligonul de pe Poplacii, spre deosebire de amplasamentul actual, pe Drumul Hotilor, usor accessibil prin blvd Alba-Iulia, Calea Surii Mici, autostrada + ca ar fi in mijlocul zonei de dezvoltare a Sibiului (ATENTIE!!! Sibiu, nu Selimbar sau Cisnadie!!) conform planului urbanistic in vigoare.

   • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Ioan

    Iti explic in doar cateva cuvine. Centura de Sud/ Sud-Est/ cum vrei sa-i zici. Avem nevoie de spital intr-o zona buna? avem. Avem nevoie de centura aia ca sa mai eliberam orasul? Avem. De ce sa nu rezolvam doua probleme din start?

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Boca Grande

  Daca consilierul local Gabriela Brunchea (PNL) a spus ca e ok, ca se inchide groapa de gunoi de la Cristian, atunci sigur asa este pt ca si ea e specialista in gunoaie,

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  #drumuri

  Clar mai bine pe Calea Poplacii, clar. Niste studii si ti-ai da usor seama de asta. Oricum trebuie drumurile si infrastructura adaptata asta oriunde se face.

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  o sibianca

  Domnilor din primarie si CJ nu amintiti nimic de caile de acces pe unde trebuie sa circule masinile, salvarile. In aceea zona in afara de drumul hotilor care este un drum de pamant ingust asfaltat cum s-a putut si construirea unui viaduct ingust pe Calea Surii Mici , la ora cand vor iesi de la serviciu oamenii din aceea zona va fi dezastru mai sunt si masinile care circula spre autostrada. Si mai aveti grije cui dati executia proiectului fiindca proiectul noului viaduct are foarte multe bube, cel care a proiectat viaductul Prod Proiect SRL nici n-a fost pe teren abia spre final a veni.

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Păstean Luminita

  Ar fi o propunere personală sa se construiască noul spital in acelasi sediu cu demolarea construcțiilor care nu sunt in patrimoniu desigur daca se considera ca exista spatiu suficient.

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Păstean

  Factorii decizionali in realizarea acestui proiect ar trebui sa cîntărească foarte bine aceasta problema de realizare a noului spital si sa nu uite ca o investitie proasta e mai scumpă decit o investitie buna si ne va efecta pe fiecare dintre noi mai mult sau mai putin.

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  florin

  de ce sa te duci pana la dracu in praznic la spital,cand pe vasile milea sant atatea cladiri nefolosite la unit militara nu se pot demola o parte si construi ceva acolo ?? sau de ce nu se demoleaza din actualele cladiri ale spitalului …?? pt asemenea hotarari importante cred ca ar trebui facut un referendum chiar si unul online,nu sant hotarari care sa fie luate de o mana de oameni chiar alesi …bani aruncati aiurea la groapa de gunoi …

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact